Iznenađujuće lijep proljetni cvijetČak i najpretenciznije biljke imaju neke osobitosti i zahtjeve za sadnju i njegu. Agrotehnika koja se koristi u uzgoju zumbula u vrtu uvjetovana je i potrebom stvaranja uvjeta koji su ugodni za dekorativnu kulturu. I ovdje se zumbuli pokazuju kako zahtijevaju pažnju i ne opraštaju pogreške koje vole lijepe ljude.

Tradicionalno očekujući bogato cvjetanje ovih bulbovitih biljaka u travnju ili svibnju, ponekad cvjetnici u proljeće ne prate željene svijetle strelice. Zašto zmajevi ne cvjetaju u vrtu? Na kojoj ste fazi napravili pogrešku, i kako se u idućoj sezoni ne bi ponovno napravili? Da biste odgovorili na ta pitanja i saznali razlog zašto zmajevi u vrtu ne cvjetaju, pomoći će žarulji. To je glavni dio biljke, čiji uvjet ne ovisi samo o cvatu, već i o rastu zumbule, njegovom zdravlju i reprodukciji.

Tijekom cijele godine uzgoj jazinaka u vrtu

Cvjetanje zumbula na krevetuVećina vrtlara čini ozbiljnu pogrešku, a ne kopaju izblijedjele žarulje u lipnju, kada se antenski dio biljke gotovo potpuno osušio. Kod kuće, gdje je ljeto puno toplije i dulje nego u središnjem dijelu Rusije, zumbulje provode vruće mjeseca odmara i nakupljaju snage za nadolazeću sezonu. U ljeto je unutar žarulje da postoji rast pupka koji sadrži prored strjelice cvijeta.

Ako se ostavi u zemlju do pada žarulja je na hladnom vlažnom tlu, a zatim za zimu, ona ne samo da nisu imali vremena za pripremu, ali može utjecati na štetnika u tlu, gljive uzrokuju bolesti i bakterija. Dakle, u proljeće, u najboljem slučaju, bit će slaba cvjetna šiljka. Ponekad nakon hladnog kišnog ljeta, cvjetanje se uopće ne promatra.

Kada se kultiviranje zumbula u vrtu popravi njihovim iskopavanjem početkom ljeta i nadležnom skladištenju do kraja rujna ili listopada, rizik da se ne vide bujne, mirisne cvjetnice opetovano se smanjuje.

Kvaliteta žarulja ženskog žita

Travnjak zumbuljaOsim toga, bez kopanja žarulja za ljeto, nemoguće je kontrolirati kvalitetu sadnog materijala. No, zumbuli mogu:

 • nedostatak hranjivih tvari;
 • nedostatak ili viška vlage;
 • da bi bili napadnuti od štetnika i patogena bulbousa.

Related  Kako se brinuti za živo božićno drvce u loncu

Hyacinthus koji gubi svoj cvijetStarenje žarulje također postupno gubi sposobnost procvata. Ove značajke treba uzeti u obzir prilikom kupnje žarulja za uzgoj hyacinths u vrtu, i raste vlastiti sadni materijal.

Ako se tijekom pregleda zumbula u trgovini ili tijekom skladištenja otkrila mekan, mehanički oštećeni ili osušio žarulje, ne pada u zemlju. Inače, u potrazi za razlozima zašto ne cvjetnim hyacinths, vrtlar treba samo sebe kriviti, kao u situaciji u kojoj su lukovice zasađen s tragovima plijesni, žuto-smeđe ili sive pjege – znak ozbiljnih bolesti.

Zašto zumbuli nisu cvjetali: pogreške pri pohrani

Prekrasan cvjetni krevet od zumbuljaKako bi izbjegli situaciju kada zumbuli ne cvjetaju u proljeće, žarulje iskopane u lipnju:

 • ispere;
 • Urezivanje do 30 minuta u otopini insekticida;
 • tjedan dana, osušiti na tamnom, prozračenom mjestu na 20 ºC;
 • pohranjeni na 24-26 ºC tijekom 60 dana;
 • Zadnji mjesec prije sadnje drži se na 17 ºC, osiguravajući da se sadni materijal ne osuši;
 • tjedan dana prije slijetanja u zemlju stavlja se u temperaturu blizu ulice da bi se kretala budućim biljkama.

Pohranjuje se samo zdravi, obrađeni sadni materijal, koji je postavljen u jedan sloj, bilo u kutijama ili u papirnatim vrećama.

Pogreške u sadnji zumbula i njihovom uzgoju u vrtu

Cvjetanje zumbula počinjeU tlu su hyacinths posađene u rujnu ili početkom listopada, nakon što su obrađivali žarulje s fungicidom.

 • Ranije sadnje ne samo da će ovjekovječiti lukovice, ali i rast zelenog dijela, koji je ispunjen s gubitkom biljaka od mraza ili zamrzavanje iz cvjetnih pupova, a onda ne morate čekati za proljeće cvatnje.
 • Kasni sadnja zumbula također je rizik od smrzavanja i jedan od razloga zašto zrihani ne cvjetaju u vrtu u proljeće.

Budući da vegetacijsko razdoblje za zumbula počinje vrlo rano, svaka manipulacija žarulja u proljeće vrlo je bolna za biljke. Stoga, proljeće je vrijeme kada je presađivanje zumbula, kao i sadnju žarulja u tlo, vrlo nepoželjno. Bol u aklimatizaciji može biti toliko jaka da biljka odbija cvjetati, a već vidljive strelice će umrijeti.

Related  Mi ukrašavamo našu stranicu sa stjenovitim borovnicom vrste Blue Arrow

Ponekad se razlog zašto zmajevi nisu cvjetali leži u pogrešnom izboru mjesta za ove spektakularne biljke, kao i neadekvatnu skrb o lijepoj cvjetnoj kulturi:

 • Jazinci preferiraju neutralni, dobro strukturirani i gazirani premaz. Ako je tlo pretjerano kiselo ili gusto, bez dodatne pripreme mjesta, nije potrebno čekati sretno cvjetanje.
 • Nedostatak navodnjavanja tijekom skupa boja je također opasan za kuglastu kulturu koja može izbaciti pupoljke.
 • Nemojte davati cvjetove koji mogu oslabiti štetnici i bolesti žarulja, kada su zumbula transplantirana na mjesto usko povezanih vrsta.
 • Tanke pokrovne vage mogu oštetiti svježu organsku, koja se koristi za gnojidbu i sadnju žarulja.
 • Slabo cvjetanje zumbula čeka vrtlar ako su biljke prečesto ili duboko posađene.
 • Ako zmaja padne u gustu zemlju ili na mjestu gdje je masa korova, biljka možda neće imati snage probiti.

Moguća smrt strelice cvijetaPonekad strijela cvijeća umre, već se pojavila iznad razine zemlje. Razlozi zbog kojih se zlatočin ne cvjetaju u ovom slučaju su sljedeći:

 • tlo je zasićeno vlagom;
 • žarulja je posađena prerano;
 • sadni materijal je pao u već smrznutu tlo.

U uvjetima srednje benda zumbul raste dobro na otvorenom polju i godišnje svidi bogatu cvatnju, ali samo pod uvjetom da su svi potrebni uvjeti su stvorene za njega, a brigu o vrtlar ne dopušta dosadne bube.

Sadnja zumbula – video