mesin pemotong rumput VikingDi antara jenama yang terkenal yang mewakili peralatan untuk penjagaan taman, tukang periuk Viking tidak hilang. Bentuknya yang diperkemas, badan warna kehijauan muda, penangkap rumput yang elegan menarik mata. Hanya selepas itu anda mengetahui bahawa firma Jerman sedang memasang model di Austria, mengesahkan kualiti Jerman. Lapan siri, 40 model pemotong rumput – pilihan yang baik, dari pembantu manual kepada robot.

Apa yang menarik minat pemotong rumput Viking

mudah digunakanPengguna membawa peralatan baru ke tempat kerja, membaca arahan yang jelas, menetapkan mekanisme dan melancarkan peranti. Dan tidak mengapa, pemotong rapi manual berputar, model elektrik atau petrol – dia akan segera menunjukkan dirinya:

 • kawalan mudah dan mudah difahami;
 • reka bentuk yang indah dan pemegang lipat yang selesa;
 • bunyi bising yang rendah;
 • roda riffled besar, mengurangkan kerosakan rumput;
 • pengumpul rumput besar.

Malah pemotong berputar yang dipegang tangan lebih mudah dan cekap daripada sabit atau sabit. Pelbagai model termasuk pemotong rumput elektrik Viking, model pandu sendiri dan tidak bergerak sendiri dengan enjin Amerika yang boleh dipercayai Briggs. Semua penanam mempunyai sarung yang kukuh, pisau yang sangat baik yang diperbuat daripada keluli khas. Siri terakhir diwakili oleh robot, yang termasuk dalam kerja dari jauh.

Untuk operasi bebas masalah jangka panjang mesin pemotong rumput, perlu mematuhi keadaan operasi, terutama keperluan pembersihan rakitan pada akhir kerja. Ini akan menghalang kakisan dek. Enjin mempunyai penyejukan udara, dengan rusuk tersumbat yang terlalu panas dan akan gagal.

Dasar syarikat berdasarkan jentera kualiti postulat tidak boleh murah. Harga untuk pemotong rumput Viking tidak menindas, tetapi mereka memaksa untuk melihat dengan hormat di alat itu. Ketiadaan ulasan negatif mengesahkan bahawa pengeluar telah melakukan kerja dengan teliti.

model viking elektrikDalam barisan pemotong rumput Viking, tanda yang jelas akan membantu menyelesaikan masalah. Huruf pertama M bermaksud rumput, E atau B memandu, elektrik atau petrol. Angka pertama adalah siri produk, yang bermaksud kedudukan ciri untuk jenis alat ini. Bilangan 2 angka bermaksud lebar pemotongan, hanya perlu ditolak 2. Jumlah siri lapan, 7.8 terakhir adalah untuk kegunaan profesional sahaja.

Jadi, mesin pemotong Viking MV 248 bermaksud bahawa sebelum kami adalah pemotong yang tidak bergerak sendiri dengan pemacu petrol untuk memutar pisau dan diameter pemotongan 46 cm, dan 48 bermaksud bahagian silang badan dek yang menutupi pisau. Selepas angka-angka itu boleh berdiri huruf:

 • K ialah motor Kawasaki;
 • T – roda dengan satu tahap pemanduan, satu kelajuan;
 • V-variator, kawalan kelajuan licin;
 • M ialah fungsi mulsa;
 • E – ia bermula dengan kunci pencucuhan, tanpa pemula;
 • S – pisau boleh dihidupkan dan dimatikan secara berasingan, tanpa mengira enjinnya.

viking petrolMengetahui ketetapan ini anda boleh secara bebas oleh jenama memahami fungsi apa yang pengeluar menyediakan alat itu. Siri yang paling dibeli adalah pemotong rumput pemotong gas yang keempat, Viking.

Siri 4-6 mempunyai banyak kesamaan. Penyesuaian ketinggian pemotongan mempunyai 7 kedudukan, ia dibentuk oleh tuil dengan pengikat musim bunga. Pemegangnya selesa, anda boleh mengiringi peralatan sendiri dari sisi, memegang pemegangnya. Pada masa yang sama getah lembut menyenangkan untuk menyentuh dan meredakan getaran.

Penangkap rumput dilengkapi dengan penunjuk pengisian, rumput di dalam wadah dibungkus dengan ketat, sementara ventilasi udara diarahkan ke bawah dan pakaian tidak kotor dengan debu.

Pemula elektrik membolehkan untuk memulakan enjin dengan memutar kunci, ia berfungsi pada bateri.

Dokumentasi teknikal dan penyelenggaraan pemotong rumput

pisau berkualitiBaru-baru ini, penggabungan itu berlaku, syarikat Viking tidak lagi wujud, ia bergabung dengan persatuan Stihl yang lebih kuat, dan kini pusat-pusat servis Stihl berfungsi sebagai peralatan Viking. Alat ganti untuk pemotong rumput Viking tidak boleh dibeli. Laman web syarikat sendiri menawarkan alat ganti untuk semua pengubahsuaian peralatan. Terlepas dari hakikat bahawa produk telah dikeluarkan dari pengeluaran, bahagian-bahagian untuknya berada dalam stok atau akan dihantar dalam masa 3-5 hari. Tetapi penting, apabila memesan simpulan, untuk mengetahui nombor modelnya, satu siri boleh didapati dalam beberapa tahap trim. Begitu juga untuk enjin.

Pemotong rumput Viking dihasilkan di bawah namanya sendiri. Setiap unit produk mempunyai pasport dan manual perkhidmatan di Rusia. Di dalamnya secara terperinci, dengan lukisan elemen berasingan, spesifikasi diberikan. Seksi besar diberikan kepada peraturan keselamatan ketika bekerja dengan peralatan. Arahan untuk pemotong rumput Viking menetapkan penyelenggaraan unit kerja mengikut jadual. Model petrol dibekalkan dengan arahan untuk servis enjin empat lejang. Adalah penting untuk menggunakan bahan habis bahan yang disyorkan oleh arahan.

Perhatian khusus harus dibayar kepada penggunaan minyak enjin Viking.

penyelenggaraan teknikal vikingSesetengah kerosakan tipikal boleh dihapuskan dengan tangan:

 1. Jika gegaran yang tidak jelas muncul di pemotong petrol Viking, bolt pengikat dilonggarkan. Ia adalah perlu untuk memeriksa dan mengetatkan semua pengikat, menghapuskan mainan.
 2. Alat ini mula bergetar dan melompat ketika beroperasi, periksa keadaan pisau dan ketat pengikat mereka.
 3. Pemotong rumput bersiul melepaskan roller di aerator dari objek yang diterbangkan.
 4. Sekiranya roda berhenti semasa operasi – sudah tiba masanya untuk menukar tali pinggang.

Sekiranya enjin tidak mula atau gerai, terdapat bahan api dan pelincir, maka pakar itu memerlukan bantuan.

Sebelum pemeliharaan musim sejuk pemotong petrol Viking, kesemua bahan api dari tangki mestilah diselesaikan. Penapis udara juga harus diganti atau dibersihkan. Kemudian pada musim bunga enjin akan bermula dengan mudah.

Contoh-contoh pemotong rumput Viking

viking 248Di antara banyak model pemotong rumput, pertimbangkan mesin pandu sendiri dan tidak bergerak sendiri. Mereka berbeza dengan itu, dalam model yang tidak bergerak sendiri, kuasa enjin itu bertujuan untuk menyediakan pemotongan. Dalam model sendiri, sehingga 30% tenaga dibelanjakan untuk pergerakan roda. Dalam kes kedua, pengendali hanya memegang pemegang, menunjuk peranti ke arah yang dikehendaki.

Viking 248 pemotong rumput mudah mengurus rumput tebal. Pemegang khas pada badan membolehkan anda menyesuaikan ketinggian potongan rumput dalam 7 variasi semasa pergerakan. Rumput dikumpulkan dalam bekas plastik oleh aliran udara yang diarahkan. Roda grooved besar dengan galas berganda stabil, mereka mempunyai cangkuk yang baik dengan tanah. Badan peranti ini diperbuat daripada keluli lembaran. Jumlah penangkap rumput plastik ialah 55 liter. Kuasa enjin 2.2 liter. dengan., berat alat 27 kg. Harga model rata-rata 26 ribu rubel.

viking 448Pemotong rumput Viking 448 dilengkapi dengan motor BS 500 E yang lebih kuat, sebagai sebahagian daripada tenaga yang dibelanjakan untuk memandu. Roda depan didorong, dikawal dengan baik. Lebar pemotong adalah 46 cm, dalam model ini terdapat fungsi mulsa tanah dengan rumput yang dihancurkan. Tujuh jawatan membolehkan anda menyesuaikan pemotongan kepada 25-75 mm. Tubuh diperbuat daripada polimer. Ia mungkin untuk menyesuaikan kelajuan pergerakan. Pemacu pada roda adalah peringkat tunggal. Kuasa enjin 4 liter. dengan., menimbang pemotong rumput 26 kg. Kos instrumen itu adalah 34-38 ribu rubel.

Pengenalan kepada pemotong rumput Viking MV 248 – video