berkebunCepat atau lambat, setiap pemilik dacha atau ladang swasta memutuskan untuk membeli gergaji rantai. Untuk berhenti pada petrol, atau lebih baik, rantaian elektrik melihat, yang mana satu untuk dipilih, bergantung kepada banyak faktor. Kami akan membincangkan gergaji elektrik, tata letak, penggunaan, penyelenggaraan. Pilihan alat akan menjadi milik anda.

Skop rantaian rantai

kayu gergajiDi mana sebelum ini digunakan gergaji, sebagai pisau dengan minyak memotong saber kayu melihat. Habuk gergaji kecil, anda boleh bekerja dalam keadaan yang sesak. Rantai gergaji, elektrik atau petrol, akan menggantikan gergaji elektrik dan gergaji dua tangan biasa. Jika kerja itu berkaitan dengan pemotongan hutan dan pemotongan rabung di hutan, tidak ada alternatif, hanya alat profesional petrol yang berkuasa akan membantu anda.

Bangku petrol lebih mahal, mereka tidak terikat pada rangkaian, mereka bekerja keras dan masih merosakkan udara dengan ekzos.

Bagaimana memilih gergaji elektrik untuk kerja-kerja rumah:

 • kayu gergaji pada churochki;
 • memotong papan, papak, kayu, sisa kayu;
 • pembentukan mahkota pokok.

Jika terdapat elektrik grid, kerja jalan tidak akan menimbulkan masalah kepada jiran. Memotong gergaji elektrik boleh dilakukan di ruang tertutup, tidak ada gas buang. Satu tabu – untuk bekerja dalam kelembapan atau dalam hujan dilarang sama sekali. Apa yang hendak dipilih oleh rantaian elektrik dari segi kuasa dan susun atur bergantung pada tujuannya. Jika anda terpaksa bekerja kadang-kadang dan tidak lama, anda perlu membeli gergaji untuk keperluan rumah tangga. Jika bekerja dengan kayu adalah profesion, anda memerlukan alat lain.

Pengilang alat binaan

rantaian melihat MakitaUntuk masa yang lama dan tegas para pemimpin dalam pengeluaran gergaji rantai adalah syarikat Makita, Bosh, Stihl, Juara. Produk mereka lebih ergonomik dan mudah dioperasikan. Apakah jenis rantaian elektrik untuk memilih seorang amatur – kami mengesyorkan, jenama Champion, layak dan murah.

Dalam penarafan produk terbaik kategori ini, “Makita” dan “Bosch” bersaing. Kedua-duanya menghasilkan model mewah profesional dan amatur.

Tetapi pengenalan inovasi, interlocks, elektronik dibangunkan sebagai pengetahuan tepat di laman web ini. Pilihan rantaian rantai tidak terhad kepada syarikat tersenarai. Berikutan pengeluaran jenama kilang papan kilang yang terkenal dan mencapai prestasi baik syarikat Interskol, Zenit, Forte, Efco, ini bukan senarai lengkap pengeluar. Ia perlu mengetahui penunjuk mana yang hendak dipilih.

Parameter teknikal bekalan kuasa

pemilihan kuasa enjinKuasa enjin adalah petunjuk penunjuk pilihan rantaian elektrik elektrik. Bekerja di luar bandar dan di dacha tidak ada jaminan bahawa rangkaian itu stabil 220 V. Alat ini tidak boleh beroperasi pada kapasiti penuh, terlalu panas dan mungkin gagal pada peringkat awal. Oleh itu, anda perlu menggunakan penstabil atau membeli peranti yang lebih berkuasa. Semakin kuat saw, semakin mahal dan lebih keras.

Ia diterima bahawa perkakas rumah dengan kekuatan sehingga 2 kW, lebih tinggi – alat profesional. Ia adalah perlu untuk memilih kuasa peranti mengikut keadaan rangkaian.

Tata letak badan, bergantung pada lokasi enjin. Lihatlah dengan lebih dekat pada lilitan saw. Jika produk itu sempit dan panjang, enjin terletak di sepanjang paksi, pengimbangannya baik-baik saja, anda boleh bekerja dengan lelah untuk masa yang lama. Peranti universal disebabkan lokasi membujur enjin. Clutch conical transitional yang dipasang meningkatkan kos peranti oleh beberapa ribu

Related  Lawnmower Viking – pilihan teknologi yang boleh dipercayai

pilihan lokasi enjinDengan susunan melintang, gergaji menjadi pendek untuk panjang tayar yang sama. Ini adalah versi alat amatur. Dia sempurna melihat kayu dan segala-galanya dari atas ke bawah. Peranti padat sedemikian mudah bagi para profesional untuk bekerjasama, memasang struktur kekuda. Rantaian rantaian apa yang harus dipilih mengikut susun atur, dengan mengambil kira bahawa rentang longitudinal akan berlangsung 2 kali lebih lama.

Jangan gunakan alat elektrik dalam cuaca basah di luar. Sentiasa pegang gergaji dengan kedua-dua tangan. Jangan terganggu semasa memotong untuk bercakap, perhatikan.

Semakin lama tayar, semakin tebal saw gergaji. Ia akan lebih mahal. Bagi kegunaan rumah tangga, versi terbaik kanvas ialah 30-40 cm.

Untuk operasi selamat yang selesa adalah perlu untuk melengkapkan:

 • brek rantai;
 • perlindungan motor terhadap terlalu panas;
 • permulaan licin;
 • brek enjin.

Anda tidak boleh membeli gergaji jika tidak diberikan kunci ke atas pengaktifan secara tidak sengaja. Ini palsu!

Petua untuk memilih gergaji dari profesional

rantai elektrik melihatJika pembinaan sebuah rumah dari sebuah bar bulat dirancang, maka dalam senjata itu harus menjadi petrol dan gergaji elektrik. Setiap alat direka untuk sektor kerjanya sendiri. Cara memilih gergaji rantai dengan mengikat rangkaian:

 1. Setelah memilih model, tanyakan jika terdapat pusat servis di kawasan anda untuk produk servis dengan bahan habis, alat ganti. Baca ulasan bukan mengenai syarikat, tetapi mengenai kerja alat jenama anda. Pastikan arahan itu bukan fotokopi, salinan tipografi biasa.
 2. Keling hendaklah berbaring dengan selesa di tangan, jangan menyebabkan ketidakselesaan;
 3. Semakin kuat kuasa elektrik, lebih berharap penarikan voltan tidak akan mengganggu kerja.
 4. A sawah penternak pertengahan adalah pilihan yang paling boleh dipercayai, pertengahan antara seorang profesional dan seorang amatur. Bateri elektrik lebih murah, lebih mudah untuk digunakan dan membolehkan kerja dalam gelung tertutup.

Related  Gambaran keseluruhan model Garden Nectar

Petua untuk penjagaan alat

mengasah rantaianAmbil perhatian bahawa enjin mungkin terlalu panas dari kenaikan beban. Sebabnya ialah minyak tidak muncul pada pelinciran rantai. Adalah perlu sebelum kerja dan dalam proses untuk memeriksa bekalan minyak ke rantaian dan tahapnya. Semak aliran dengan mudah – letakkan pemotong di sepanjang jalur kertas cetak atau kadbod dan jalankan gergaji. Sekiranya mikroba dari rantaian meninggalkan rasuk minyak di atas kertas, maka minyak masuk. Gunakan minyak yang disyorkan atau mineral.

Sebelum bekerja, periksa semua bolt pengikat, paras minyak dalam takungan. Jika gergaji dipindahkan dari penyimpanan sejuk, ia harus terletak pada suhu bilik selama sekurang-kurangnya 2 hari untuk menguapkan kondensat dari belitan.

Adalah dipercayai bahawa rantai tajam menentukan kerja gergaji tersebut. Pada mulanya, gergaji memasuki kayu tanpa usaha, maka anda mula bersandar di atasnya. Dan anda hanya perlu mengasah dengan peranti, fail atau fail khas. Tidak tahu bagaimana untuk mengasah, meletakkan yang baru, dan memberikannya kepada penggiling pisau di kios berdekatan.

Ingatlah, rantai yang membosankan bukan sahaja beban di tangan, tetapi juga pada enjin! Sekiranya terdapat rehat yang panjang, simpan rantai minyak.

Chain Saw Chain – video