Lush buskar myntaAncient Greek legend säger att mynta är en vacker nymf Minta förvandlas till en växt. Gudinnan Persephone, efter att ha lärt sig att hennes man Aida lockades av en ung skönhet, införde en förbannelse på nymfen. Sedan dess har Kreta och andra hörn av Medelhavet uppträtt mynta.

Var växer minten idag? Tyvärr är detta bara en vacker saga, annars skulle det finnas så många olika doftande, kryddiga-aromatiska och jämnt medicinska växter i världen förenade under det gemensamma namnet på mynta. Idag har mer än 25 arter som tillhör Yakovtkovs familj några gemensamma drag, men har också viktiga skillnader. Vilken typ av mynt växer i olika delar av världen?

Om man ska göra en generell beskrivning för de flesta arter är mynten en örtartad växt med raka eller släta stammar, beroende på arten, från 20 till 150 centimeter. Pepparmynta ovala, ovate eller långsträckta löv ca 4-8 cm lång, ofta som stammar, pubescent. Dessutom särskiljs mynta med en speciell form av blomman, som gav andra namnet till hela familjen – Gubotsvetnye.

Av det totala antalet befintliga arter odlas inte mer än en tredjedel aktivt, men doftande och jämna prydnadsväxter, som är mycket avlägsna släktingar, betraktas ibland som mint.

Mint äng

Mint ängDen mest populära ängen i Ryssland är äng eller Mentha arvensis. Denna art kan ses som vilda växter i europeiska länder och nästan överallt i vårt land från dess västra gränser till Fjärran Östern. Denna art kallas också mint ädel eller Lappland.

Oljan erhållen från odlingen innehåller 60 till 92% mentol. Trots detta är smaken av äng pepparmynta mjuk, vilket möjliggör användning av löv och skott av skott för matlagning och medicinska ändamål. Stammarna av denna fleråriga art växer till 80 cm. Rizomer, som de relaterade växterna, är krypande, kraftfulla. Blommor har en rosa eller lila färg, liten, samlad på stjälkarna som ligger längs stjälken av falska kransar. Tiden för blommande ängsmark börjar i juni och slutar endast i oktober.

Mint trädgård: foto och beskrivning av arter

peppar trädgårdPepparmynta eller Mentha spicata är en flerårig ört, som inte har en sådan levande smak som pepparmynta, men har en oöverträffad massa i europeiska planteringar. I vilda arter kan arten hittas i sydvästra och södra Ryssland, där mynten växer i våtskuggade områden.

Denna typ av myt har en årlig tetrahedral stam, som når en längd på cirka en meter, som ligger i avlång-ovat, med spetsiga tips, löv. Som framgår av fotoet på trädgårdsmint är lövets övre del helt jämn, de minsta håren är bara vener på baksidan. Växtens höjd överstiger inte 45 cm, men bushens bredd växer till 90 cm. Lilla lila blommor av trädgårdsmint, som i bilden, visas i juli och blommar bara i slutet av sommaren.

Kulinariska användningar är torra och färska mintblad med en uttalad arom och en rak, lätt skarp smak.

Mint lockigt

Mint lockigtMint curly, curly eller Mentha spicata crispa är en sorts mynta trädgård med en särskild form av lövverk. Även hitta denna attraktiva anläggning i naturen var bara i delar av Asien, Europa, Syd- och Nordafrika, lockig mynta snabbt flyttas till regioner med tempererade klimat och odlas inte bara i de europeiska länderna och Ryssland, men även i Nordamerika.

Related  Skada från maj månaden och sätt att hantera det

Höjden på den fleråriga växten är 30 till 100 cm, stammarna är kraftfulla, upprepa, sitter med grönaktiga löv, skarpa längs kanten, ljusgröna löv. Blommorna av lockig pepparmynta skiljer sig lite från färgerna på de närbesläktade arterna, har en blekrosa eller vit färg och samlas in i whorled blomställningar.

Marockansk mynta

Marockansk myntaMarockansk mynta eller Mentha Spicata crispa Marockansk – det här är inget annat än en lockig mynta. Det speciella namnet är av franskt ursprung och refererar till de tider då Marocko, bland andra nordafrikanska provinser, var en koloni i Frankrike. Kryddor, frukter och växter som hämtats av detta land verkade konstiga européer.

Marockansk mynta odlas i varmare än i den gamla världen klimatet innehöll det mer eteriska oljor och mentol, också hade en ovanlig korrugerad plåt, och därför förtjänade fotfäste namn.

rundmynta

rundmyntaMentha rotundifolia eller mintblad kallas egyptiska, gyllene och konfektyr. Ofta kallas en interspecifik hybride mellan en långbladig mynta och doftande mynta äppelpepermynta. Ursprungligen kommer arten från Asien Minor eller Nordafrika.

Och i mittbandet och i södra Europa, i länderna i Transkaukasien och i Ryssland, där mynten växer som en trädgårdskultur, uppskattas växten för sin trevliga, uppfriskande smak och mild smak.

Pepparmint Mynt AppleFör kulinariska ändamål används inte bara unga blad, utan hela den gröna delen av växten. Förutom de vanliga formerna av rundmynta med gröna blad, brokiga sorter uppvuxna i dag kombinerar dekorativa och kryddig smak. Dessa och andra variationer äppelmyntaformen örtartade buskar, höjd 50 till 70 cm, täckt med karakteristiska breda formen rundad eller ovala blad, som tydligt sett tjock lugg.

Mint choklad

Mint chokladDen växande populariteten av chokladmint eller Mentha piperita citrata Chocolate representerar en variation av pepparmynta, som kombinerar mentol-smak med ljusa toner av citrus och choklad.

Intrycket att mint verkligen är relaterat till den älskade av många delikatesser stödjer färgningen av växten, där det finns en hel del anthocyaniner närvarande.

rundmynta

rundmyntaDistribuerad i Medelhavet och länderna i Asien Minor, liksom i ett antal europeiska länder, är doftminer eller Mentha suaveolens en ständig doftande växt som finns i matlagning och medicin. I naturen tar växten i solen, men inte torra kanterna.

I länder där denna typ av pepparmynta växer, når den en höjd av 30 till 100 cm. Stammarna är upprepa, pubescenta, täckta med hjärtformade, medelstora blad av grön färg. Plåtarna är krympta, med små tandpartiklar vid kanterna. Blommande doftande mynta, som bildar en konformad tät blomställning, bestående av små vita blommor.

Japansk mint: beskrivning och foto

Den japanska Mentha eller Mentha japonica, som är obekant för européer, är en flerårig växt som bara finns på två öar i den japanska skärgården, Hokkaido och Honshu.

Japanska myntPlatser där japansk mynta växer är mestadels myrriga eller fuktiga skogar. Höjd ovanligt även för Japan anläggningen inte överstiger 40 cm, stjälkarna är upprätt eller prostrate, Bladen är små i längd knappt når 2 cm. De små blommorna är vita eller bleka lila nyanser samlade i glesa blomställningar. Tiden för blomning av japansk mynta, på bilden, kommer i augusti och varar fram till mitten av hösten.

Liksom andra familjearter innehåller växten essentiella oljor och används för att tillverka kosmetika och används även som kryddig smakämnen.

Skogsmynt: beskrivning och foto

SkogsmyntaSkogsmint eller rökelse i vårt land kallas en växt som tillhör Aviators familj, men är bara en avlägsen släkting till den vanliga mynten. Denna oregano eller Origanum vulgare. I Europa, och i synnerhet i länderna i Medelhavsområdet, är skogen mint som representeras i bilden känd som oregano.

I Ryssland, där oregano eller skogsmint växer nästan vild i hela landet, används kulturen som en medicinalväxt. I den centrala delen av den europeiska delen och i Sibirien kan oregano återfinnas på floodplaine ängar och avverkning, i ekskogar och längs kanten av barrskogar.

I Frankrike, Italien och USA värdesätts skogen oregano eller oregano som kryddor för grönsaker och kötträtter, bakverk och marinader. Därför odlas den herbaceous perenn i dessa områden aktivt. Stammarna av skogsmyntet börjar gräva redan över marknivån och växer till 30-70 cm. I oregano är de ovala avlånga bladen mörka på toppen och märkbart lättare på baksidan. Blomställningar är inte orörda eller carpal, som i mint och scutellaria, bestående av rosa eller lila lilla småblommor.

Related  Låt oss ta reda på varför dill blir gult och vad man ska göra för att rädda skörden

Pepparmint Mexikanskt

Pepparmint MexikansktMexikansk myt, av vilka de flesta växer på den nordamerikanska kontinenten, kommer med en trädgårdsmynta i en familj och till och med en grupp, men har ett annat namn. För botaniker och trädgårdsmästare är denna växt mer allmänt känd som lofant, den mångfärgade eller Agastache scrophulariifolia.

AgastacheDet är en spektakulär flerårig, formande buskar upp till en meter och en halv lång och har en ganska stark arom, som gav skäl att kalla fabriken mexikanska mynt.

Doftande mexikanska myntLofant i ryska regioner odlas som en attraktiv dekorativ kultur, en magnifik honungsväxt och läkemedelsväxt. Det är sant att den mexikanska myten i den europeiska delen av mellersta bältet, i västra Sibirien och i Uralerna upplevde vintern, en kultur behöver skydd och en garanti om att växtens rötter inte kommer att vara i vattnet på våren.lofant

På ett ställe växer den mångfärgade till 6 år. Idag är många sorter med färger i olika nyanser från lila och rika blå till orange och crimson härledda.

Mynt: Bild och beskrivning av arten

Om mexikanska mint eller oregano, gäller inte för de anhöriga trädgårds sorter bekanta, används fortfarande som ett läkemedel och krydda växt, mynta hem som tillhör släktet Plectranthus – är exklusivt prydnadsväxter.

Att hävda rätten att kallas inhemsk mynta, hävdas ett stort antal växter, släktet i deras tropiska zoner i Asien, Afrika, Australien och Sydamerika.

Plectrants är stauder, av vilka några finns i hus, som krukväxter, och vissa växer som prydnadsväxter. Och bland herbaceous växterna finns det också långa buskar.

Bushworm pluckersPlectranthus fruticosus eller växer upp till en meter lång buskbuster är en av de mintliknande arterna. Busken består av ytliga krypande rötter, pubescenta förgreningsskott, fodrade med hjärtformade spetsiga blad 10 cm långa. Bladen visar rundade tänder.

Related  Hur man planterar en petunia?

Hemma mint, som i bilden, lila doftande blommor, kombinerad i lösa blomställningar på toppen av skott.Coleus

Coleus eller nässla med ljust motley löv hänvisar också till samma art, som i bilden, av husmynt.

Stor mynta buskeEn annan buske som når en rekord för en höjd av 2,5 meter kallas Plectranthus ecklonii. I Sydafrika, där mynten växer i detta exotiska sortiment, föredrar anläggningen tända områden eller delvis skugga. Busken växer ganska långsamt, blommar årligen och ger i änden av skotten en frodig blomställning av blått, lila eller vitt. Multiplicera ett sådant punkt kan vara sticklingar eller sticklingar. I Ryssland är det nödvändigt att skydda sig för vintern och trimma skott, så att tillväxten är välmognad mot förkylningen.

Home mintPlectranthus av arten Plectranthus oertendahlii är en ganska liten husväxt vars skott inte växer längre än 50 cm och har ett fjädrande utseende. Bladet på hempeppar som presenteras på bilden har en rundad ojämn form och ovanlig färg. Bladens allmänna ton är mörkgrön och venerna är mycket ljusare. Blommorna i denna kultur är vita eller med en knappast synlig lilaskugga, liten, uppsamlad i apikala, blöta blomställningar.

Plextantus whorledPlectranthus verticillatus eller Plectrantus whorled har släta äggformade blad av ljusgrön färg. I det här fallet är stjälkarna och även bladbladens blommor lila eller lila. Blomning åtföljs av utseendet av vita blommor prydda med vinröd eller lila fläckar inuti corolla.

Madlagascar PlectratusEn av de mest likartade pepparmintarterna är Plectranthus madagascariensis. En liten, upp till 1 meter hög busk med krypande eller krypande skott växer som en rik kultur och väl etablerad i trädgården i den europeiska delen av landet.

Mona LavendelPlectranthus hybrid “Mona Lavender” är en överraskande vacker hybridform. Som du kan se på bilden, upprepa mint av denna art hemma skott som bildar en kompakt busk upp till 50 cm hög. Blad längs kanten har hakade bucklar. Blomningen är riklig, mycket attraktiv. Individuella blommor, som lavendel, har en vacker lilaskugga. Löv upp till 5 cm långa har en tät grön eller till och med lila färg, vilket är vanligare på ungt lövverk.

Hur man odlar minthus – video