krysantemum sticklingarNär man odlar krysantemum från frön, är det ofta en förlust av deras sortsegenskaper. Sticklingar anses vara det mest pålitliga sättet att reproducera värdefulla sorter i stora mängder. Denna metod är en typ av vegetativ reproduktion. Populär de senaste åren multipliceras koreanska krysantemum ibland och delar bushen. Härmed är andelen av hennes reproduktion ganska låg. Klippor av krysantemum av denna art kan enkelt ta rot och bevara alla artegenskaper hos den ursprungliga växten. Tack vare den här metoden kan du snabbt multiplicera en intressant variation.

“Tidiga” sticklingar är de som odlas på vintern (januari-februari) med en kort ljusdag. De rotar i 1 månad. “Sen” sticklingar, som erhållits i april-maj, bildar rötter i 1-2 veckor.

Egenskaper av reproduktion av krysantemum genom sticklingar

Rotationen av sticklingar och tillväxten av dessa blommor har vissa egenskaper:

  • Småblommiga växter rotar mycket snabbare än storblommiga växter;
  • sorter i vilka köttiga och tjocka skott rotar mycket värre;
  • växter av en sort, när de odlas från “tidiga” och “sena” sticklingar, går in i blomningstiden nästan samtidigt;
  • Utbredningstiden påverkar endast växtens storlek stort (mycket höga stjälkar växer från “tidiga” skott).

Hur sprids krysantemum med sticklingar?

Processen för reproduktion av krysantemum börjar med valet av de bästa av sin typ av vuxna växter, kallad drottningsceller.

På hösten väljer du friska buskar med perfekta blomställningar. De borde inte ha några tecken på sjukdom eller skadedjur. Vid slutet av blomningen begravs drottningsceller i växthus eller transplanteras i lådor. Chrysanthemum buskar lämnas på en sval plats, skyddad mot överskott av fukt. För deras lagring är slutna terrasser, verandaer eller ljustrådar lämpliga. Förvaringen av drottningsceller beror på graden av vintertemperatur. Idealiska förhållanden för perioden med fysiologisk vilande av krysantemum ligger inom 3-5 ° C. Huvudregeln för deras framgångsrika bevarande – dessa blommor bör inte ligga under 1 ° C.

För att få unga växter med en utmärkt nivå av blomning, är det nödvändigt att vernalisera drottningscellerna. För detta ändamål är plantorna i 3-4 veckor i rum med en temperatur på 1-4 ° C. Frånvaron av ett sådant förfarande leder ofta till det faktum att vissa sorter av krysantemum inte blommar.

Related  De vanligaste sjukdomarna i persika

För att få ett bra planteringsmaterial överförs moderplantorna till ett varmt, upplyst rum och vattnas regelbundet. Några dagar senare vaknar förnyelsens knoppar på sina rötter. Samtidigt växer rotskottet från moderluten. Effektiviteten hos steklingar är helt beroende av mängden nya plantor. För att få ett tillräckligt antal växter börjar dronningcellerna förbereda sig för sticklingar redan i februari. Oftast görs detta förfarande i början av våren.

beskärning sticklingarFör sticklingar är det bara lämpligt att skjuta som växer från roten. Det är därför som någon “hamp”, som representerar lignified stammarna av blomman ska skäras. Eftersom utvecklingen av rotskott ofta är ojämn, är det med ett litet antal drottningsceller problematiskt att få ung tillväxt av samma ålder. För att lösa detta problem lagras stekarna i fuktig sågspån i kylskåpet (på den nedre hyllan) i ca 2 veckor. När ett tillräckligt antal steklingar erhålls börjar de rota.

Hur man skär krysantemum

Rotskotten skärs med en skarp kniv under lösnoden när 2-3 mellanrum bildas på den. De resulterande stekarna planteras i lådor eller lågpottar med ett fritt substrat med en neutral reaktion. Den är beredd från bördig jord, humus och sand, taget i ett förhållande av 2: 1: 0,5. Substratets tjocklek ska vara 3-4 cm. Överst, hälls kalcinerad sand på den. Skiktet ska vara 2-2,5 cm. Du kan också använda en blandning av perlit och grov sand i förhållandet 1: 1. Detta substrat har hög fuktkapacitet och luftpermeabilitet.

För snabb rotning av stekarna behandlas de med en lösning av ett rotstimulansmedel. För att göra detta, använd läkemedlet “Kornevin” eller alfa-naftylättiksyra (NAA).

odlad krysantemum stjälkStenbenen är begravda i underlaget till ett djup av 2,5-3 cm. Den optimala temperaturen för rotning av stekarna är 18-20 ° C. I rummet som används för att rota sticklingar är det nödvändigt att bibehålla ett optimalt mikroklimat. För att göra detta gör över kapaciteten en “kupol” tillverkad av polyetenfilm, vilket ger den nödvändiga fuktigheten.

Related  Funktioner av odling och vård av selleri i öppen mark

odling

Vård av sticklingar är det dagliga sprutandet och regelbundet vattning. Framgången med rooting framgår av utseendet av en vinst på flykt. Växter kan gödslas med kvävegödselmedel. Cirka 1 månad efter att rottingarnas rotning börjar, utvecklas rotsystemet på dem. Efter det blir det tillräckligt kraftigt planteras nya växter på den öppna marken. Oftast sker detta i maj-juni.

Chrysanthemum sticklingar med rötterOm det inte går att plantera rotade skott på det öppna marken i samband med frostskyddet, förvaras de i rum med en lufttemperatur på 8-10 ° C. Under sådana förhållanden förhindras “överväxt” av stekarna. På en permanent plats planteras de först efter det att det inte finns något hot mot vårfrost. Om du inte planerar att rotera stekarna direkt efter skivning placeras de i en behållare med vatten.

Urklipp av storblommiga krysantemum utförs från januari till april och småblommiga krysantemum från februari till slutet av maj. Reproduktion av krysantemum under hösten innebär plantering av förankrade sticklingar i slutet av maj och början av sommaren. I det här fallet kommer den tidiga blomman av den unga bushen att vara på nästa år.

Reproduktion av krysantemum genom sticklingar – video