Friska druvorVit, rosa. Svarta människor använder druvor för olika ändamål. På landsbygden odlas druvor huvudsakligen för färsk konsumtion, juice och doftande husvin. För att få en bra skörd behöver du studera inte bara reglerna för plantering och vård, utan också att lära sig de svaga platserna av växter, deras fiender och sjukdomar. Uppmärksamma besökare på webbplatsen erbjuder vi en rad artiklar om skadedjur och druvsjukdomar för att hjälpa dig att lära dig hur man förebygger sjukdomar i tid och att hjälpa dina trädgårdsdjur. Varje artikel beskriver flera sjukdomar och sätt för effektiv kamp.

Ej smittsamma sjukdomar

Dessa är druvsjukdomar som orsakas av dåliga tillväxtförhållanden och inte av den vitala aktiviteten hos skadliga levande organismer.

kloros

Klorrosbladen av druvorDet finns smitt (se nedan, i en annan del). När kloros löv förlorar sin gröna färg på grund av brott mot syntesen av klorofyll – den gröna pigment. Andra pigment i kromoplaster sparas så bladen blir ljusgul, grädde, vitaktig färg. Det orsakas av brist på järn i växten. I det här fallet, gul skylt sig, ven under en längre tid förblir grön. Att testa diagnosen sätta på ark järnkelatlösningen (citronsyra-järn) remsa, tecken eller symbol. Efter några timmar vid applikationsstället är grön plåt.

De vanligaste orsakerna till icke-infektiös kloros är följande:

  • Jordens salthalt.
  • För mycket fukt.
  • Överdriven i jämförelse med järn, innehållet av koppar, mangan, fosfor och kalk i jorden.

Under sådana förhållanden störs absorptionen av järn från marken, vilket leder till kloros. Kloros av druvor behandlas med 3-4 bladförbandslösningar av järnpreparat, desto billigare än all-iron vitriol. Det är lämpligt att kombinera topp dressing med tillsats av andra spårämnen, stimulerande och terapeutiska droger.

torka

I vinodlingszonen finns det inte alltid en riktig mängd fukt för växter. Bristen på vatten uttrycks så.

Skott – dramatiskt saktat tillväxt och utveckling, kronor blekna, visare, visare.

Antenn – rostig, visare, börjar med ändarna, falla bort.

Löv – massivt gul, börjar med marginalerna på de nedre löv, kan tjockna, krulla, falla av.

Bär – Tidigt på våren faller äggstocken av. När torka i en ärtfas – torka och torka upp, med början under bunten. Torka i fyllningsfasen orsakar ett karakteristiskt nederlag: förmörkelse och förvärv av en brun färg på en del av bären som om den trycks av en fingernagel. När peeling är insidan frisk. Som ett resultat torkar bär ut som russin, men tyvärr blir de oätliga.

Related  Hur man planterar och bryr sig om körsbärsplommon i den centrala delen av Ryssland

Vintertorka åtföljs av jordsprickning, medan små rotar slits.

Dropp vattnar vingårdenKontrollåtgärder – bevattning och bevarande av fukt i jorden: mulching; skydd för vintern genom jord; liten lossning för att störa kapillärerna i det övre jordskiktet, vilket gör förångningen svår. Vattning i rotzonen på speciellt grävda rör är att föredra: mer ekonomiskt och effektivare.

solbränna

Jämförelse av friskt och sjukt bladUnder de hetaste månaderna kan druvkluster överhettas under solens strålar. I utseende är bären som skållt kokande vatten, senare rynka de och torka upp. När de berörs är de märkbart heta. Löv som under det uppvärmda järnet som besökts: Gröngrön, med tidskorg. Löv med skadade petioler lider först: de har vattenförsörjning för att minska temperaturen är svår. All skada är bara på solens sida av busken, medan det inte finns sådana bilder med smittsamma sjukdomar. Busken försöker skydda, intensivt avdunstat vatten för kylning. Det växer inte, ackumulerar inte näringsämnen.

Kontrollåtgärder. Huvuddelen är närvaron av en tillräcklig mängd vatten, så – vattning, mulching, destruktion av jordskorpan av päls. behandling. I värmen kastar vi alla de nyvuxna skotten “visir” på solsidan. Du kan täcka de drabbade klyftorna med allt som är tillgängligt: ​​tidningar, löv etc. Intercropping är inte obkashivaem, vänta med skönhetens vägledning tills vädret är kallare. Vid bokmärkning väljer vi radavståndet så att raderna döljer varandra tillräckligt.

Infektionssjukdomar av druvor

Mögel, (falsk munsdugg, pernosporos)

Druvblad slog med mögelKanske den vanligaste sjukdomen. Patogen övervintrar i marken och växtrester, resistenta mot alla väderförhållanden, behöll 2-5 år, och tvister bärs av vinden upp till 100 km. Oosporer gro på våren, med hjälp av dzhgutikov i minsta droppar fukt (dagg, bevattning, regn) för att komma till stranden av stomata och gro i växter, som införs i levande celler, att förstöra dem. Behandling av kontakt fungicider efter groning av svampen i växten är ineffektiv.

Related  Det bästa utbudet av körsbär för Moskva regionen

Mögelblad och vindruvorEfter införandet av insidan av växten utvecklas svaga filament av svampen – hyphae, spårbildande organ om natten sträcker sig utåt. Det finns så många att det för en person ser ut som en lätt utbytbar grå beläggning på arkets undersida. Övre delen av bladen förvärvar en oljig nyans, i början liten, med ett ljust centrum, fläckarna på bladet ökar, gradvis sammanfogning.

På skotten förefaller gulliga långsträckta fläckar, som gradvis förvärvar en brun färg. Berörda bär i torrt väder – torka upp, i våt – rutt och mögel. Med den sena infektionen av bär nära stjälkarna uppträder blågröda bucklor, i slutet av bären smuler de, sönderfall, faller av. Full förlust av grödan är möjlig.

Kontrollåtgärder – upprepad behandling med fungicider

Den första utförs före förekomsten av tecken på sjukdomen!

Vi använder regeln av 3 dussintals: temperatur 10 ˚є, skottlängd 10 cm, nedfall 10 mm nederbörd. Villkoren är uppfyllda – det är dags att bearbeta. Efterföljande behandlingar – beroende på vädret. I ett år gynnsamt för sjukdomen kan antalet behandlingar nå 6-8 …

Prevention. Först av allt, valet av resistenta sorter. Men lita inte på det för mycket, det löser inte helt problemet: i dåliga år skiljer sig utvecklingen av sjukdomen på stabila och instabila sorter i spridningsgraden, lite mer av svårighetsgraden och procentdelen av det gröda som förstörs. Så du måste noga bearbeta den.

Oidium, eller pulverformig mögel av druvor.

Bush påverkad av oidiumMed början av tillväxten av druvorna, skott, löv, som släpar efter i tillväxt, visas. Sådana löv är krullade. Löv, bär, bunkar ser ut som ströts med mjöl, därmed sjukdomens namn. Denna scurf är svampens finaste tråd. Till växten är den bunden av speciella suger, kallad appressoria. Av dessa är haustoria, genom vilken svampen matar, inbäddad i bären. Tillväxt av bär med samtidig förstöring av väggarna leder till bristningar, frön är nakna. Vid kanterna av hyphae framträder förträngningar, dessa bitar lossas lätt och bärs av vinden. Efter att ha fallit på andra vinstockar, spira och smitta nya buskar.

Med partiell skada, när en del av druvorna används för vin, är sortering nödvändig vid val av skadade bär. Annars kommer vinet att ha smak av mögel, helt ovärderliga finsmakare …

Åtgärder för att kontrollera druvmassan. Korrekt, välventilerad druvbildning, förstörelse av vegetation i gångarna hjälper till att förebygga eller lindra sjukdomen. Svampbekämpningsmedel och kopparpreparat som hjälper mot mögel är inte lämpliga för behandling av druvmögel av druvor. Utmärkt effekt ges till svavelberedningar. Ju mindre svavelpartiklar desto bättre. Pulveriserad svavel för pollinering bör lagras korrekt så att den inte klibbar i brösten, alltid på en torr plats. Temperaturen under bearbetningen är viktig. Luft bör värmas upp till 20 ˚є, annars fungerar det inte. Samtidigt, med svår värme, är brännskador möjliga, i den varma sommaren behandlar vi planteringarna på morgonen eller kvällen. Det är bra att använda speciella pastor från kolloidal svavel, vilket gör tankblandningar från milodyu och oidium. I det här fallet sparar vi tid och ansträngning, vilket minskar antalet behandlingar.

Related  Funktioner för plantering och vård av druvor i förorterna

Anthracnose av druvor (fågelöga, hagel sjukdom).

Antraknos av druvblad och bärSjukdomen aktiveras efter kraftig regn med hagel, följaktligen ett av namnen. På löven manifesteras det av små torra bruna fläckar som omges av en mörkare kant. Senare dör mitten av platsen, förvärvar en grå färg, är ofta sönder. Bladen blir läckande. På skotten förekommer bulgar med en mörk gräns, skott torkar upp, bryter. Liknande fläckar, gråbrun, dented, med en mörk gräns förekommer på bär. Lite som bilden av ett fågelöga, vilket orsakar en annan av sitt namn.

Sick gren av druvorKontrollåtgärder. När antracnos druvainfektion behandlas utförs behandling med kopparberedningar eller systemiska fungicider. Sjukdomen är inte förgäves kallad hagelnsjukdom, efter att ett kraftigt regn med hagel omedelbart utför behandling. Inte skjuta upp och trots tiden efter den föregående.

Den sjuka busken av druvorDruvor behöver vår vård, annars är det svårt att hoppas på en bra skörd. Det är tydligt att detta endast omfattar sprutning med droger. Korrekt plantering, beskärning, gödning, vattning – allting betyder det. En stark, näringsrik växt motverkar bättre varje sjukdom.

Bekämpa druvsjukdomar – video