aprikos från stenen i landetHur man odlar aprikos från ett ben i en dacha – för att upprepa det naturliga sättet att reproducera, för att accelerera stratifieringen eller att odla plantor i en kruka – det finns flera alternativ. Men trädgårdsmästarens yttersta mål är att få ett fruktträd som är resistent mot väderförhållandena. Vi erbjuder bekanta med klassiska metoder och alternativ, från Zhelezov VK, okänd i den vetenskapliga världen, som arbetar i Khakassia.

Odling av aprikoser från stenen

ben av mogen aprikosFöre oss är ett ben av en mogen aprikos. Det är lätt separerat från massan. Om du släpper ut nukleolusen – det är sött. Endast sådana ben är lämpliga för sådd.

Aprikosens kärna behåller i minnet inte bara materens egenskaper. I det, som hos det mänskliga spädbarnet, samlas generiska drag hos de tidigare generationerna. Det nya trädet kommer att vara speciellt. Det kan ge upphov till en ny sort, eller det kan vara en napp. Men vi lär oss bara om detta först efter 6-7 år, då aprikoten från stenen kommer att bära frukt.

Det är möjligt att späda en aprikosträd i inte bara varma breddgrader. Träet har anpassat sig till klimatet i Moskva-regionen, Orenburg, Khakassia, Östra Sibirien. Det är anmärkningsvärt att bara träd som odlas från frön bär väderkatastrofer och överlever. De tålar frost – 40 och värme +40. Det är viktigt att använda ben från den första grödan av den zonerade sorten. Anpassning av en sådan växt i det lokala klimatet är hög. Tänk på hur man odlar aprikos av sina ben.

ben för efterföljande planteringDu kan lägga ett nytt ben i hålet för naturlig spiring. Men det finns många jägare på den söta nukleolusen, den kommer att ätas av insekter eller släpas av gnagare. Självklart kan du lägga den i en kruka och få en husväxt. En bortskjuten planta, planterad i öppen mark, kommer att försvagas. Därför måste utvecklingen av aprikos gå i naturliga eller approximativa förhållanden. Så, hur man odlar aprikosben?

Att välja aprikoser att ta från dem ben för reproduktion, du måste köpa frukterna av lokala sorter. Det finns ingen garanti för att den unga växten kommer att överleva till den första skörden om frön av asiatiska, importerade eller sydliga sorter planteras i Moskva-regionen.

Framställning av planteringsmaterial

stratifiering av aprikoskärnorAtt få aprikoser av sina ben går i flera steg:

  1. Förberedelsen av stenen börjar med valet av planteringsmaterialet – mogna aprikoskärnor. Tvättade ben torkade väl och ta bort torrt ventilerat rum. Att såga dem i marken är nödvändigt med froststart. Under vintern kommer benen i jorden att genomgå en naturlig stratifieringshärdning.
  2. Hur man planterar aprikos från ett ben, om vintern redan har kommit, och frön är ännu inte i marken? Det är nödvändigt att genomföra stratifiering. I slutet av januari läggs fröna i våt sand i en låda med dräneringshål. Lägg låsen i en gräv i trädgården och strö med snö. I extrema fall, släpp lådan i en källare med en temperatur på +2 grader och lagra till april. Sanden måste alltid vara fuktig.
  3. Är det möjligt att odla aprikos från ett ben i landet, om materialet är torrt, och på gatan är det redan mars? Sätt benen i det tinade vattnet i tre dagar. De som dyker upp – kasta. Vatten för att förändras, vilket inte tillåter surt. Blanda sågspånen med flodsand, frys i frysen med jämna mellanrum och håll kvar kylskåps frukthyllan tills grödans porer kommer in i marken.

När man sår i marken måste man komma ihåg att inte alla frön kommer att stiga upp och ännu mer växa. Det är nödvändigt att göra tjocka grödor.

Plantering aprikosfrön

HöstsåtningHöstplantning av druvor utförs när den första frosten faller till marken. I grävningen, utgrävd på bajonetten av spaden, fylls ett fritt luft-permeabelt skikt, bestående av humus, halm, chernozem, sand. Skytten är fylld, druvorna läggs ner till ett djup av 5 cm och hälls på toppen med samma blandning. Inte alla frön kommer att uppstå, bara de starkaste.

Related  Hemligheter att transplantera rosor i landet

sådd frön på ZhelezovDen sibiriska trädgårdsmästaren Zhelezov hävdar att djupet som valts för att plantera frön är felaktigt. Plantering ska vara ytlig, först då kommer rothalsen att vara i bekväma förhållanden. Men det är omöjligt att landa helt på ytan – fåglar och gnagare kommer att slösas bort. Han föreslår att 1 cm frö ska ströas med jord. Sådana frön kommer att passera genom 7 cirklar av helvete:

  • temperaturskillnader;
  • med provocerande tinningar kommer en del att dö;
  • kommer att äta möss och fåglar.

Ursprungande groddar är inte någonting skrämmande. De lider fyrtio grader frost, provocerande tinningar verkar inte på dem. Jag kollade på denna metod för plantering från naturen, från den lokala vilda sorten – Manchurian aprikos. Av massan som ligger på krukans yta, ger delen starka skott.

Zhelezova erfarenhet av att plantera frön och ta hand om aprikos visar 1500 stycken frön gror endast 170. Om tvångs skiktning av 1000 frön gror plantor 900. Men överleva trots alla olyckor finns inget pris.

Växande spirar

plantskola av ZhelezovOdling av aprikos från benet efter uppkomst är inte särskilt svårt. Träet kan odlas som en rot, utan inokuleringar. Om ursprungligen drupe har stigit på platsen som tilldelats för det – det är idealiskt. I trädgården bör det finnas minst 2-3 träd, för bättre pollinering.

Om plantorna behöver flyttas till en permanent plats, framställs en grop där organiskt material tillsätts, i form av växtrester, aska, humus. I den mjuka kullrottsaplingen. Vattna plantorna sällan, med kallt vatten. Träd från benen har sällan en central stam, så formationen krävs. Egenheten hos de naturliga aprikoserna är deras motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur.

Hur man odlar aprikos från ett ben, planterar en planta eller växer vild, bestämmer varje trädgårdsmästare sig själv.

Related  Hur man korrekt planterar och bryr sig om Irga

aprikoser i KhakassiaFör dem som inte har en sommarbostad, men har sin egen aprikos vill kan du göra en inomhus träd i en kruka, kommer det att växa upp till 1,5 m Care för hemma aprikos enkel -. Vattning, omplantering och beskärning. Träet lämnar på vintern för vila, och på sommaren kan det leva perfekt i ett rum eller på en öppen loggia. På samma aprikos, med lämplig vård kommer att glädja våren blommande och soliga frukter.

Rekommendationer för odling av aprikos från sten – video

Såande ben på hösten – video