lagenariya i förortsområdetOm du är trött på att klippa dekorativa buskar på bågen varje år, men du måste skapa en livgivande skugga, plantera lagenarii. Denna fantastiska krypande liana är ganska stor i storlek och snabb tillväxt. På bara några månader kommer långa piskar helt täcka stödet, förutom de kommer också att njuta av skörden. Den senare har för övrigt en mångfacetterad applikation: frukter av den mest mångsidiga formen kan inte bara ätas, men också gjorda av dem ursprungliga dekorativa och köksredskap. Växande lagenarii är inte svårare än zucchini eller pumpa, som är dess närmaste släktingar. Hur man gör det, och vilka typer av vinstockar som kan planteras på din webbplats, kommer det att diskuteras idag.

Lagenariya kom till oss från Farafrika. Det är väldigt termofilt och odlas oftast i södra regioner, även om många trädgårdsmästare framgångsrikt odlar det som en växthuskultur.

Hur ser en växt ut?

olika slags lagenarii i trädgårdenLagenariya tillhör pumpungens familj och, liksom alla dess representanter, är en årlig. Lövbladets löv är nästan samma som i zucchini: tillräckligt stor, rundad, med flätig yta. I lagenarii mycket lång, upp till 15 m, piskan, men till skillnad från zucchini och squash, behöver de vertikala stöd, så vinstockar ofta planteras intill bågen eller pergola. Så du kan “döda två fåglar med en sten”: dekorera gården med tjockt lövverk och knäppt tykovkami, och ge dem möjlighet att mogna. Faktum är att om piskarna ligger på marken, kommer frukterna att börja ruttna och använda resultaten av deras arbete kommer inte att fungera. frukter av lagenarii på bågenMen du kan lägga under deras kull, men håller med om att ett så stort område är svårt att dölja, och inte alltid på plats det finns så mycket utrymme – mycket enklare och bekvämare att växa lagenariyu på stödet.

Det bör noteras att stödet ska vara stabilt, pålitligt och högt. Inte bara det för varje vecka sträcker sig skotten för en meter i längd, så även vikten av frukten i vissa sorter kan överstiga 10 kg och längden – mer än 1 m.

Det är intressant att lagenaria blommar samtidigt som datura eller matthiola: känsliga vita blomställningar med berusande aromblomning bland lövverk efter solnedgången.

blooms laginariyaTidigt på morgonen nästa dag kastas helt öppnade blommor med en knappt märkbar rosa eller krämskugga, men då blir den blek och vid middagstid stänger de.

När det gäller formen av frukten, är det redan här Nature klarats upp hela: långa “gurka-mutanter”, en gigantisk päron, rund squash med tillströmningen av en hatt, som plump svampar överväxta, vacker pumpa-vas med en lång hals eller ens liknar en orm av dess slingrande formen …

ovanliga frukter av lagenariasI ett ord kan lagenariya överraska även de mest krävande trädgårdsmästarna. Dessutom, om så önskas, frukten kan ges annan form, som bara talar om din fantasi – du behöver bara binda upp en ung pumpa rep på rätt plats, och det kommer gradvis att krympa.

Hur man använder frukterna av lagenarii?

sylt från lagenariiUnga pumpor lagenarii uppskattar gourmeter – söt smak liknar zucchini. Det viktigaste är att riva dem i tid, medan pumporna har en mjuk och saftig massa och en tunn hud. Om du saknar det här ögonblicket och ger lagenarii börja mogna blir köttet styvt (vissa sorter får till och med en bitter smak), och skalet hårdas.

Från unga frukter kan du laga mycket läckra rätter:

 • kaviar som kaviar;
 • pannkakor;
 • grönsaksgryta;
 • sallad;
 • fyller ris med kött och baka i ugnen;
 • till pickle;
 • pickle.

Frukt lagenarii har en unik funktion: om du klipper av en bit av dem, till exempel, sallat, fortsätter pumpa att växa ytterligare och den skurna kanten av en kork och torka upp.

När lagenaria riter fullt, blir skalen så stark att det är nästan omöjligt att bryta en pumpa. Även efter vintern på gatan blir det inte mjukt i de flesta arter. produkter från mogna frukter lagenariiPå grund av sådana egenskaper används lagenariis frukter för att göra olika små saker i vardagen, som rätter, vaser, underlägg, leksaker, askkoppar och jämn musikinstrument. Det är nog att göra ett hål på toppen, ta ut köttet med en tråd och torka pumpan. Mycket vackra färgglada rätter erhålls om du skalar skalen med sandpapper, gouache och lack.

Om du lagrar mjölk i en sådan “laginarisk” kruka, kommer det inte att sura länge, men vinet kommer att förbli kallt länge.

Den mest intressanta arten av lagenarii

lagenariya på trellisFormen av frukten av den krypande lianen beror på dess variation. Oftast på sidorna hittar du sådana arter av lagenarii:

 • kalebass;
 • flaska;
 • den flodformade;
 • orm;
 • kobra;
 • gås i äpplen;
 • gäss;
 • cylindrisk;
 • vårtliknande;
 • clavate;
 • en turban.

Related  Växande potatis i ett fat – funktioner vid plantering, utfodring och vård

Vissa sorter av lagenarii odlas för konsumtion i mat. Andra är så originella att de redan hänger på fransarna är ett konstverk. Av dem är vackra dekorativa hantverk gjorda. Låt oss lära känna dessa typer av vinstockar mer.

Lagenaria Calebas

lagenariya av kalabashEn av de mest dekorativa sorterna, vars frukter ser ut som jätte, upp till 50 cm i längd, päron, men med en långsträckt topp. På grund av den smala nacken och den breda nedre delen av dem, erhålls praktiska kantor. Med god omsorg kan du växa till och med en två meter päron, men det är inte så ofta. Pumpan mognar 200 dagar efter sådd av fröerna. När det gäller längden på fransarna, då kan de på en solig plats växa upp till 15 m.

Lagenaria flaska

flaska lagenariaSorten liknar Calebas lagenaria, endast den övre delen av fostret är bredare och botten är något mindre volymin. Flasklagaria är en av de mest kompakta. Längden på lashorna överstiger inte 3 m, och pumporna själva växer till högst 70 cm i längd. Frukt används sällan för mat, eftersom de har en lite piquant smak, oftast odlas pumpor för dekorativa ändamål. Den föredragna metoden är plantplantningsmetoden.

I den vetenskapliga litteraturen heter sorten Botls.

Lagenaria glaucous

arboreal lagenariaSorten är mest lik “hem” squash och upprepar sin form med raka jämna kanter, men bara om vi tar hänsyn till att puben blir lika jätte. Om unga pumpor fortfarande inte särskiljas från relativ, sedan så småningom deras genomsnittliga längd är ca 1 m, och det finns också objekt till 2 m, medan de väger 10 kg. En imponerande krog, eller hur? Busken själv är väl förgrenad, och dess löv är mer som pumpa – de är stora och täckta med ett ljust nedsänkt.

Lagenariya serpentin

lagaria serpentinDetta är en mer elegant och konstnärliga alternativ polenovidnoy pumpa – för sorten kännetecknas också av en avlång form, men frukten av en diameter mycket mindre, och de är invecklat böjda som en orm, för vilken han fick sitt namn. Den totala längden av en orm är typiskt mindre än 70 cm, även om det kan hänga på alla 7 kg. Stålplatta i variationen av medelstorlek är emellertid storleken av bussningen också ganska kompakt: 2 m höjd i den vuxna anläggningen.

Serpentine lagenariya odlas ofta av kulinarisk intresse. I unga frukter som inte är mer än 50 cm långa, välsmakande och söta, “squash”, kött och jämnblad har näringsvärde.

Cahra Lagagenaria

cobra lagenariaSorten har vackra frukter rika mörkgrön färg med suddiga ljusgröna fläckar och mystiska formen. Den nedre delen av pumpa är platt och rund, och toppen – böjd åt sidan och tunn, men på mycket stjälk “hals” är förtjockad, som liknar en orm huvud. Lagenariya Cobra i hemmet odlingen ställer höga krav på temperaturförhållandena, så är det ofta odlas i södra zonen, och bara genom planta, annars frukten inte mogna innan det kalla vädret.

Sorten har inte bara mat och dekorativt värde, men har också medicinska egenskaper – det kan hjälpa till med övervikt, hjärtsjukdom, blodkärl, njurar och mag-tarmkanalen.

Laguaria Gus i äpplen

lagenari gås i äpplenSorten liknar Cobra: den breda bottenfrukten slutar på toppen med en lång krökt “nacke” som gåsen och har även en mörkgrön färg med vita fläckar. Pumporna har oftast bara nacken, men det finns också sorter, när peduncleen går in i en liten förtjockning, och sedan är lagenaria som en gås med huvud. Om lianan växer på stödet har de hängande pumporna en jämn hals och böjer inte.

Skilj Goose och Cobra kan titta på spetsen av pumpor på stammen: Gåsen är antingen platt eller avslutar “huvud”, medan Cobras efter “huvudet” frukt gallring igen.

Sorten tillhör den höga, dess piskar kan stiga till en höjd av upp till 15 meter. Den genomsnittliga vikten per frukt var 1,5 kg för en total längd av 0,5 m, men särskilt gröda år och med tillbörlig omsorg kan odlas prover som väger upp till 8 kg, med upp till 15 bitar per planta.

Laguaria Gåsen i äpplen kännetecknas inte bara av dess rikliga fruktbärande bearbetning utan också av fruktens utmärkta fruktighet. Slitna i september kan du ligga till våren, utan att förlora din smak.

Lagenariya Lebedushka

lagenaria swanEn annan “gås” sort med gröna fläckiga frukter. De är också intensifiera sin långa hals, svan, men hon ofta vridna åt sidan, men om sätta på lagenariyu bågen hängande frukt kommer att bli en jämn hals. En variation hänför sig till dekorativa, i mat används inte på grund av den bittera smaken av pumpor. Gös växer länge, löven är stora, släta.

Related  Kampen mot potatisens fytofthora – kemiska och biologiska medel

Lagenariya Gäss-svanar

lagengari gässsvansarEnligt formen av frukten är sorten nästan lik den hos Goose i äpplen. Du kan skilja dessa två typer av lagenari genom att titta på busken själv. Om Goosen är en stor liana med långa ögonfransar, hör gässsvansar till kompakta sorter, eftersom deras längd inte överstiger 1,5 m. Dessutom har de mindre blad.

Av ovanliga frukter kan du göra intressanta souvenirer och unga korgar, tills de har odlats längre än 30 cm, används för mat.

Lagenaria Hostess

lagenariya värdinnaSorten präglas av stark tillväxt och mögelsort: pumporna kan vara i form av en flaska, en päron eller en cylinder. Nacken är långsträckt, jämn eller krökt eller med förtjockning på toppen. Färgen varierar från en ren grön till en fläckig mörkgrön. Den unga hemmafruen har goda smakegenskaper och olika hantverk är gjorda av mogna frukter.

Lagenaria cylindrisk

lagarium cylindriskSorten är något mitt mellan lagenariis serpentin och floden: frukterna är långsträckta, som de första, men med jämnare konturer, som i den andra arten. Men färgen är ofta mättad grön, även om det finns även ljusgröna långa marger. Cylindrisk lagenaria i ung ålder är väldigt god i sylt eller konserverad form. Av de mogna frukterna gör dekorativa rätter.

Lagenaria vassig

lagenaria vassigEn av de mest “fula” sorterna, det är inte allt odlad, men inte på grund av vårdens komplexitet, utan på grund av en intressant men repulsiv form av frukt. Men med formen av pumpan är allt klart – det kan vara som standard, rund och liten och långsträckt, men tjock nog och stor. Färgbildningen är oftast ljusgrön eller krämorange. Men det som är mest intressant är att de stora tillväxterna i form av vårtor nästan helt täcker lagenaria.

Lagenaria klavat

clavat lagenariaLite långsträckt i pumpans nedre del blir smidig till en lång och smal “nacke”, som liknar en mage – det är hur frukterna ser ut. De är gröna, med suddiga vita fläckar, blommans löv är blekgrön, medelstor, busken är täckt med stora vita klockor. På en solig plats växer det långa piskar och storleken på en pumpa kan nå upp till 2 m.

Lagenariya Turban

lagenariya turbanEn av de minsta sorterna i fråga om fruktens storlek, tack vare vilken denna lagenariya inte kan förväxlas med andra arter. Små pumpor växer inte längre än 40 cm och består av två rundade bitar i form av oberoende zucchini, klädd varandra:

 • botten är målad i krämfärg, har en vågig men fast botten;
 • toppen liknar en orangefärgad hatt, vars kanter sträcker sig något ut.ovanligt foster

Sorten kallas också den röda, östra eller turkiska turbanen, och pumporna själva kan målas med gröna ränder, främst i nedre delen. Lagenaria blommor med gula stora blomställningar.

Hur växer lagenarii?

Vi växer lagenariiAtt plantera och ta hand om lagenarii kommer inte att medföra mycket problem, om du tar hänsyn till några av nyanserna av dess utveckling. Först och främst handlar det om att plantera frön. Liksom alla pumparkulturer är lianen mycket krävande för värme, så oftast kan den hittas i södra breddgrader, men i mittenbandet är det möjligt att odla konstiga frukter.

Related  Figs växer hemma – är det möjligt?

Beroende på odlings- och klimatförhållanden planteras frön genom en av följande metoder:

 1. Gå till den öppna marken. Det här alternativet är endast acceptabelt i södern, för att du måste ha minst 25 grader värme i djupet av jorden, måste frukterna vara mogna före kallt väder. Frö kan såas tidigare än maj i grunt grooves, före kasta dem med varmt vatten med en liten mängd kaliumpermanganat. För första gången är det bättre att täcka planteringsplatsen med en film så att skott kan dyka upp snabbt.
 2. På plantorna. Metoden är lämplig för mittbandet. Frön bör planteras i april, och i juni transplanteras plantor i trädgården. Vid den här tiden borde buskarna ha minst 10 cm i höjd. I varje hål kan du lägga lite humus och träaska.

Växande lagenarii i växthuset kommer att tillåta oss att approximera tidpunkten för skörden och försäkra kulturen från tidigt höstfrost.

När du planterar rader mellan buskarna, lämna 25-70 cm och var noga med att ge ett stöd så att lianan kan locka och frukterna ligger inte på marken.

Funktioner av såning av frön

blötlägga frönSäd av lagenarii, även om det är en släkting till en pumpa, skiljer sig åt i form och struktur. De är långsträckta, kvadratiska underifrån och har en avfasad topp. Längs fröet dras två ljusremsor. Men skalen är väldigt tät, ännu starkare än hos vissa arter av pumpa, så utan speciell beredning slår lagenariya under lång tid.

Du kan påskynda krossning av buntings på två sätt:

 1. Skär försiktigt spetsen.
 2. Blöt fröna i tillväxtstimulatorn för en dag och plats i en vecka i våt sågspån för spiring vid en temperatur av 23 grader Celsius.

Var att plantera och hur man bryr sig om lagenarii?

skörd av lagenariiLiana från familjen squash är den största och rikliga skörden ger en solig plats, skyddad från dragningar. Under sådana förhållanden kommer busken själv att växa stor och kraftfull, i penumbra samma blad och frukter blir små. Den dekorativa pumpan föredrar bördig ljusjord med neutral eller liten surhet.

Vård för lagenarii är enkel och består i enkel och vanlig för trädgårdsmästare, nämligen:

 1. Om det inte finns något regn, två gånger i veckan för att vattna (2-3 hinkar under en buske). Med början på hösten, när frukterna mognar, kan vattnet stoppas.
 2. Under säsongen, mata mullein och mineral komplex, växla dem.
 3. Om stödet inte är högt, för att begränsa vertikal tillväxt och stimulera förgrening, kläm av piskarna efter att ha nått dem ca 3 m i längd. Ett sådant förfarande kommer inte bara att hålla tillväxt, utan också bidra till bindning av kvinnliga blomställningar som ger en gröda.

Varje lagenariibush bör ha ett stöd i form av en båge, ett träd, ett staket eller en speciell stege. När busken växer, bör pisken binds varje meter och dirigeras så att antennerna kan ta på sig.

För att få din egen frövariant för reproduktion av lagenarii måste du lämna den första äggstocken. För att öka antalet fröer i pumpan rekommenderas det att artificiellt pollinera kvinnornas blomställning med flera manliga blommor. Om frukten inte har tid att mogna mot förkylningen, spelar det ingen roll – det kan avskuras med en del av piska och får rippa vid rumstemperatur. Goda mogna frön kommer att vara brunaktiga i färg och de kan lagras i upp till 10 år med praktiskt taget ingen förlust av spridningsprocent.

Sammanfattningsvis vill jag säga att lagenariya – bara en exceptionellt användbar grönsak för landet. Det kommer att skapa en behaglig nyans på gården, låta dig beundra de känsliga dofterna och andas in i deras behagliga doft, dekorera platsen med bisarra kransar av original frukter som kan användas för kreativitet eller för kulinariska ändamål. Odla denna unika växt och låt alla grannar bli avundsjuk!

Intressant information om laginariya – video