jordgubb i burken fotoVäxande jordgubbar kan verka enkla endast vid första anblicken. Målet för varje trädgårdsmästare för att få ut det mesta av landningen, och därmed uppnå en hög avkastning på buskarna och bär växa till stora, söt och saftig. För att göra detta, nätbutiker behöver lite kunskap om odling av jordgubbar som inte bara från plantor, men också från frön som erbjuds runt om i världen. Det är mer och mer populärt att odla jordgubbar hemma på balkongen i speciella krukor eller på vertikala ytor.

Växtens livscykel och materialval

Framgångsrik odling av jordgubbar är möjlig om du förstår en växts livscykel. Liksom de flesta av Hardy perenner, jordgubbar dör bort på vintern och börjar växa kraftigt så fort solens strålar värmer våren marken. Jordgubb behöver minst 8 timmars full sol dagligen. De mest fördelaktiga områdena är svagt sur mark, vars pH varierar mellan 5,5 och 6,8.

plantor av jordgubbsfotoInnan du väljer en sort för plantering, bestämma vilka krav du applicerar på växten. Det finns två huvudtyper jordgubbar, nämligen fruktbärande på sommaren och året runt. Sommar sorter kan vara tidiga, medelstora och sena, som bär frukt mot slutet av sommaren. I alla fall, när du köper och väljer plantor, kontakta säljaren i trädgårdscentret, som hjälper till med råd.

Köp plantor av jordgubb buskar bör vara omedelbart före plantering.

Oavsett att du måste odla jordgubbar i krukor eller på marken, bör unga växter inte hållas onödigt länge, men planteras så snart som möjligt så att den behåller tillräckligt med energi för tillväxt och rotning under plantering. När du väljer en växt, noggrant inspektera buskarna. Bladen ska ha en ljusgrön färg utan bruna och gulaktiga fläckar, bladets kanter ska inte vara torra och växten bleknade. Rötterna är fuktiga, välutvecklade.

Du har bestämt var buskarna ska planteras och jorden måste förberedas i förväg. Växande jordgubbar i lådor är lämpliga av vissa anledningar, de flyttas lätt och det finns möjlighet att bevara växter i rummet om det behövs.

 Jordgubbs anatomi

 1. Jordgubbar utvecklas från en krona eller rosett. Vid plantering, var särskilt uppmärksam på dess penetration, bör den ligga precis ovanför marknivån.

Related  Fröplantor asters – alla subtiliteter av processen

Reproduktion av buskar utförs genom att växa rosetter på mustaschens mustasch. Ju närmare det är till moderns buske, desto starkare och bättre blir den unga växten. Tillåt maximalt tre socklar på en skott för att få bra material för plantering. Varje ny buske bör drunkna och glöm inte att fukta jorden, för tillväxten av rotsystemet.

 1. Fröna är ganska ovanliga. Till skillnad från många frukter är de på utsidan av bären. Om du kommer att odla jordgubbar från frön, vet att det är mycket svårare och du kommer att se frukter ett år senare än när du planterar plantor.

Välj en plats och tid

tid

Beroende på sorten beror tiden för transplantation. De flesta plantorna planteras närmare slutet av sommaren, REMONTANTISK – under hösten, vilket gör att plantorna att vänja sig den nya webbplatsen och skapa en hälsosam rotsystem.

plats

vertikal jordgubbsodlingWebbplatsen för jordgubbar bör vara varm och solig, skyddad från vindar. Växten gillar direkt strålar av ljus, det utvecklas inte bra i skuggan. Du kommer inte kunna få en bra skörd om jordgubben inte får tillräckligt med sol.

jord

Lämplig för plantering är svagt sur jord, sandig loamy och loamy. Men under några omständigheter kommer ytterligare kompostering att krävas, och om jorden är sur är tillsatsen av dolomitmjöl. Det är nödvändigt att avlägsna ogräs och berika jorden med syre.

fröplanta

Innan du lämnar de unga buskarna från behållarna, placera rotklumpen i vattnet i ungefär en timme. Detta kommer att underlätta växternas chock från övergången från potten till marken och rötterna blir väl fuktade. Vi planterar jordgubbarna i marken och lämnar kronan på ytan ovanför jordlinjen. Vi förseglar jorden runt bushen med våra händer. Avståndet mellan buskarna är inte mindre än 35-40 cm, så att du får en frodig busk och hög avkastning. Under buskarna är det nödvändigt att sprida halm eller torrt gräs, vilket förhindrar rötning av frukt från kontakt med marken.

Related  Plantering och vård av persilja på marken i landet

vattning

Fuktning av marken bör vara regelbunden, låt inte jordens koma torka ut och undvika lera pölar. Optimal vattning bör ske om jordens övre lager torkas 1 cm djupt. Vatten bör falla under en buske, i stället för på bär, för att undvika förskjutning av frukt.

Ytterligare gödningsmedel

Vattenlösliga gödselmedel med hög kvävehalt kommer att främja tillväxten av löv och rotsystem, och inte koncentrera sig på bildandet av frukter.

Viktigt! Ta bort de första blommorna som visas på växten. Så du kommer att ge chansen att bush växa mer energisk och utveckla roten. Lämna följande blommor.

Whiskersna avlägsnas under blommans och mogning av bären. De bryter ut jordgubbarna och berövar det av näringsämnen.

vård

Jordgubbe är en ganska hårdväxt och fortsätter att producera bär från år till år. Minst 3-4 år bör buskarna ersättas helt. Om det finns problem med utvecklingen av växten, infektionen och virusen, är jordgubbar helt ersatta med unga buskar före, utan att vänta på en term.

Hur man planterar jordgubbar i en kruka

Jordgubbe i potten blommarVäxten har små rötter, så det känns bra i små krukor och behållare. Detta är mycket bekvämt, eftersom du kan placera jordgubbar på terrassen eller balkongen. Med växande jordgubbar i hemmet kan du plantera plantor i en kruka när som helst på året, men den bästa tiden är vår.

 • Vi väljer en kruka med ett avloppshål och fyller botten med en trasig kakel, claydite eller småsten.
 • Krukans diameter bör vara minst 18 cm. Fyll den med jord med två tredjedelar. Jordgubbar mår bra i jordblandningen vid ett pH av 5,3-6,5.
 • Spola med vatten tills det börjar flöda ur botten av potten.
 • Lyft försiktigt jordgubbarna från den temporära behållaren, skaka försiktigt av överskott och separera rötterna med fingrarna.
 • Placera buskarna i vattnet så att växten är mättad med vatten. Lämna i minst en timme.
 • Sprid rötterna på jordens yta i potten i olika riktningar från buskens rosett.
 • Strö jorden till nätsnivån och komprimera den.
 • Vi häller rikligt med vatten, där dipsna bildade häll jorden.
 • Nu kan du placera potten på en solig plats på balkongen.

Vertikal odling av jordgubbar möjliggör att öka antalet buskar per kvadratmeter. kvadratmeter. Detta är särskilt lämpligt i små tomter eller terrasser. Speciella behållare eller självtillverkade anordningar är lämpliga för detta. För dessa ändamål används ett brett rör, i vilket hålen skärs. Principen att plantera jordgubbar är densamma som i potten.

Hur man får fröplantor från frö

 1. jordgubbar från frönBehållaren ska fyllas med jord och hällas noggrant med vatten.
 2. Finger för att göra en depression ca 6 mm med ett intervall på 15 cm.
 3. I varje brunn sänka frön med ett par pincett.
 4. Priporoshite jorden och lite kompakt, men tryck inte starkt, så att växten var lättare att komma ut.
 5. Skydda med en foliebehållare och sätt på en solig plats. Vattnas regelbundet, men fyller inte växterna.
 6. Så fort skotten skjuter film. Titta på fuktigheten på jorden.

Related  Skärande krysantemum – det bästa sättet att reproducera

Växande jordgubbar är en spännande aktivitet. Därför kommer hur nära du behandlar dina växter beror på fruktens kvalitet, storlek och smak.

Allt om odling av jordgubbar – video