Varianter av betor matsalBeet (ingen betor!) – en tvåårig örtartad växt som tillhör familjen Amaranth (särskilt sockerbetor tillhör familjen Chenopodiaceae). Det finns också årliga och ständiga representanter för denna familj. Av de 13 arter som ingår i betrotan odlas endast två i kulturen – vanliga betor och lövbetor.

Bladbeta (chard) är ettårig och tvåårig. Den bildar inte rotgrödor, den har en stav eller spröd, starkt grenad rot. All styrka av växten går till bildandet av en kraftfull rosett av saftiga blad på tjocka stjälkar.

Vanlig betor är en tvåårig växt. Under det första året bildar det en stor köttig rotgrödor, och under det andra året en blomstång på vilken frön är knutna och mogna. Men vanliga rödbetor odlas som regel i en årlig kultur för skörd av goda och användbara rotgrödor. För att få frön lämnas endast små speciella livmoderplåster.

Vanliga rödbetor är indelade i tre undergrupper:

 • matsal;
 • socker;
 • Akterut.

Bordbitar

RödbetaDen kan delas in i två kategorier: röd och vit. Krasnoplodnye sorter är de vanligaste, det är de vi brukar kalla “rödbetor”.

Vitbord rödbetorVita sorter är mindre populära och inte alltid kända för en bred konsument. För att smaka, är vita rödbetor mycket liknar deras röda kusin. Den har en grön färg på broschyren och små långsträckta rotgrödor med en ljus hud och massa. Den används i sallader, marinader, samt i diskar där det inte är önskvärt att fläcka andra ingredienser. Den mest populära är albino “Albina Vereduna”.

Förvirra inte bordsvitbitar med socker och foder. Socker och foderbetor har också ett lätt kött, men används inte för mat.

Populär rödbetaRöda betesorter har en färg av massa och skal av rotfrukter från karminrött till rödbruna, nästan svart. På tvärsnittet kan ljusa koncentriska ringar tydligt ses. Formen av rotskörd i röda betor kan vara den mest olika: platt, rund, långsträckt-konisk, cylindrisk och spindelformad. Varianter med en rund och platt rot är den tidigaste, produktiva, goda presentationen. De odlas för sommarkonsumtion. Medelmognad och sena sorter har mer långsträckta rotgrödor och ett välutvecklat rotsystem. Sådana rötter hålls väl om vinteren.

Röda bägare är uppdelade i tre sorter:

 • Vindifolia är en grupp av sorter med gröna löv och petioles. Petioles kan vara lite färgade rosa. Röda grödor är långsträckta koniska, med starka rötter.
 • Rubrifolia – denna grupp av sorter från de flesta skotten har en mörk röd färg på löv och rötter. Frukten är ganska olika i form: långsträckt-konisk, rund, platt. Grader tolererar inte värme och har inte högsta produktivitet.
 • Atrorubra – den här gruppen innehåller de vanligaste sorterna av biffor. Karaktäriseras av mörkfärgade rotgrödor, ljusgröna löv på röda eller rosa petioler, hög produktivitet. Bladen har uttalade röda vener.

Grad MulattaGruppen innehåller följande kända typer:

 • Bordeaux. Har ovala eller runda mörka röda mitten av mogna rotgrödor. Lätta ringar på skäret är nästan osynliga. Löv står, grönt, på rosa petioles, till hösten rodnad.
 • Egyptier. Har en uttalad platt form av rotgrödor. De har en medelstorlek, färgen är väldigt mörk, ibland med en lila färgton. Bladen är mörkgröna, med röda vener och petioler. Vid hösten intensifierar den röda färgen. Grader är vanligtvis mogna, småblommiga.
 • Eclipse. Bladen av denna sortotyp liknar den egyptiska, men de har en kraftfullare rosett och en ljusare färg. Rotgrödor är ovala och runda, mörka i färg. Sorterna är tidiga, småblommiga, vissa resistenta mot torka.
 • Erfurt. Kombinerar senast mogna torka resistenta sorter. Rotsystemet är förgrenat, vilket gör det svårt att skörda. Rötterna är stora, långsträckta, koniska och cylindriska. På skuren är karakteristiska ringar klart synliga.

Rödbete CylinderBetyg av denna typ är avsedda för vinterlagring. Denna grupp innehåller den berömda nederländska “Cillindra”, som har en spindelformad rotskörd, nedsänkt i jorden endast en tredjedel av längden.

Gul bordbetorPå senare år har uppfödare tagit fram nya sorter av bordsbetor: gul och randig. Dessa betor bevarade smakkvaliteterna och hela uppsättningen användbara substanser i den vanliga röda betorna. Fördelarna med dessa nya sorter är i deras höga dekorativa egenskaper.

Rostad bordsbeteDe mest kända gula frukterna är Burpees guld- och guldöverraskning. Av den randade är den mest populära sorten “Chioggia”.

I Ryssland odlade tidiga sorter av bordsbetor för sommarkonsumtion och medelstora för vinterlagring. Senast mogna sorter har tid att mogna endast i södra delen av landet.

Biffbitar används för mat i frisk form och efter värmebehandling. Från det förbereder de mest olika rätterna: soppor, rätter, sallader, desserter. Det kokas, stuvas, bakas. De används i kombination med andra grönsaker eller som en självständig maträtt.

RödbetorFörutom rotgrödor matar ett användbart rödbetor också. Från det förbereder läckra maträtter. Inkluderingen av betor i den dagliga kosten bidrar till behandling och förebyggande av många sjukdomar.

Leaf Beet

Blad av rödbetorLövbeta (chard, romersk kål) i kultur odlas som en årlig. Röda växter knyter inte denna växt. Maten är konsumerad av bladen och petioles av ovanstående rosett.

Bladets blad är stora, vågiga, glänsande, elastiska, från grön till mörk violett. Petioles kan också ha olika längd, tjocklek och färg. Färgbladskaft färgskala är verkligen varierande: de är mörklila, rött, rosa, grönt, mjölkvit, silver. För hög dekorativa i vissa europeiska länder används chard även som en blomsterbädd.

Chard i blomsterbäddenChard är uppdelad i två former: petiolat och blad. Blad sorter tillsammans med petioles används för mat som del av sallader, soppor, grytor. Körsbärsrätter anses vara de mest utsökta och högt värderade i europeiska restauranger. Rödhåriga sorter används oftare för rätter med värmebehandling, grönsaksvaror – för sallader.

I Ryssland är följande de mest kända sorterna av chard:

 • Krasnozhershkovye – “Red”, “Scarlet” och “Beauty”.
 • Gröngrön – “Grön”.
 • Silver-petite – “Belavinka.”

Den genomsnittliga mognadstiden för lövbladbettbladen är 2-2,5 månader. Ta bort chard slumpmässigt, skär av stora löv på tjocka petioles. Med denna metod för skörd fortsätter plantan att öka bladmassan. Ibland skärs rosetten av chard helt. Löv måste skäras mycket noga, för att inte jorda jorden.

Havbetor

Hav vildbetorEn annan underart av ätliga betor är vild havsbete. Det tillhör bladgruppen. Namnet på havsbeten för det som växer på havskusten nära vattnet. Det finns i Indien, Afrika, England, på Krim. Växter av havsbotten tolererar värmen och mättnaden av jorden med salt och växer mer än en meter i höjd.

Lokala människor konsumerar sina färska eller torkade blad. Tack vare havsbiet, som anses vara föregångare till alla kulturer, sprinklas vanliga bordsorter med saltlösning flera gånger per år.

Sockerbetor

SockerbetorSockerbetor är en viktig teknisk gröda, odlad i stora mängder för produktion av socker och etanol. I sina rötter innehåller 8-22% sackaros. Denna typ av betor erhölls i XVIII-talet genom artificiellt urval av bordsorter.

Sockerbetor – en biennialväxt, men odlas som en årlig gröda för rotgrödor. Vikten av rotgrödor, beroende på sorten, varierar från 300 g till 3 kg. Röda frukter är oattraktiva i utseende, gulaktig vit i färg, vit på skäret. Rosettblad av ljusgrön färg.

Sockerbetor är termofil och kräver jordar. Bäst av allt växer det på chernozemerna. De mest populära sorterna av tyska avel i hela världen. I Ryssland odlas sorter av “Bona”, “Böhmen”, “Nancy”, “Clarina”, “Sfinx”, “Mandarin” oftast.

Sockerbetor i matlagningDenna typ av betor, liksom bordsorter, har i sin sammansättning många friska ämnen. Moderna sommarboende började nyligen framgångsrikt behärska odlingen av sockerbetor i sina tomter. Den används som en naturlig sötningsmedel i kompott, konserver, bakverk, sirap och även i sallader.

Om du ska använda sockerbetor i matlagning, var noga med att rengöra den, eftersom roten av roten har en obehaglig eftersmak.

Foderbitar

Foderbieten skördFoderbetor avser även tekniska grödor och odlas av foder från jordbruksdjur. Också som socker föddes betor av uppfödare från vanliga rödbetor och odlas som en årlig. Med sin sammansättning skiljer sig foderbetor nästan inte från matsalen, men innehåller i sin sammansättning mer protein, grova växtfibrer och fibrer.

Rötterna av foderbetor växer väldigt stora, upp till flera kilo. Individuella prov växte till 30 kg.

De har en mycket varierad form: oval, rund, långsträckt-konisk, cylindrisk. Inte mindre diversifierad och färgen på rotgrödor: vit, rosa, grön, gul, orange, rödbrun. Köttet på snittet är vanligtvis vitt, men också rött. Rötterbetor tränger inte in i jorden, många växer precis på ytan, vilket underlättar skörden.

En sådan annan men lika användbar rödbetorSortimentet av betesorter och sorter gör det till en av de oumbärliga produkterna i vårt liv. Rötterbetor innehåller ett stort antal viktiga vitaminer och spårämnen. Därför behöver vi alla bara välja sorten efter eget tycke och plantera denna anspråkslösa grönsak i din egen trädgård.

Hur man odlar betor – video