whitened kopparsulfat med lindrädAlla erfarna sommarboende vet att frukt- eller prydnadsväxter behöver ytterligare skydd mot barken från förkylningar, brännskador och skadedjur. Whitewashing av träd med kalk med koppar vitriol är det viktigaste förfarandet, vilket är enkelt att utföra själv. Huvuduppgiften är att korrekt välja proportionerna av kemikalier som kommer att ha en positiv effekt på trädet.

Fördelar med vitkalksträd med koppar vitriol

Oerfarna trädgårdsmästare har ofta en felaktig åsikt att vitkalkning av träd utförs med ett estetiskt syfte. Faktum är prydligt planterade träd med vita stammar ser mycket vackrare, men kalk och kopparsulfat för släta bark skyddar minst tre negativa faktorer:

 1. Burns. På vintern återspeglas solens strålar i snödrivningar, vilket gör att träbarken blir bränd.
 2. Temperaturförändringar. Under lågsäsongen är lufttemperaturen på natten och på dagen mycket annorlunda, varför sprickor kan dyka upp på barken.
 3. Skadedjur. Insekter och larver är lätta att upptäcka i barken efter vintern, och deras penetration förhindras genom applicering av kemisk sammansättning.

Flakning av barken – ett frekvent fenomen efter vitkalkning av kemisk sammansättning. För att undvika kolonisering av parasiter är det viktigt att behandla sådana områden med järnsulfat eller täcka med lera.

Framställning av lösningen

beredning av en kalklösning med kopparsulfatDet finns minst två av de mest effektiva recepten för en blandning av whitewash kalk med kopparsulfat. Den korrekt utspädda lösningen får en ljusblå nyans och liknar en tjock krämig gräddfil. Överdrivna fläckar, som bildas efter färgning av stammen, indikerar otillräcklig densitet.

Recept 1

För 10 liter vatten tas 2 kg kalk och 250 g kopparsulfat. Ytterligare komponenter kommer att vara 1 kg lera och 0,5 kg kogödsel. Komponenterna kombineras i en godtycklig sekvens och blandas tills de är enhetliga.

Related  Bladlöss på vinbäret – vad ska man göra?

Recept 2

Späd 2,5 kg kalk och 0,5 kg kopparsulfat i 8 liter vatten. Tillsätt 200 g snickerilim till den resulterande massan. För större effektivitet kan något skadedjursbekämpningsmedel sättas till lösningen.

Visst vet alla hur man löser upp koppar vitriol för att tvätta ordentligt: ​​det blåa pulvret omrörs i vatten tills det är helt upplöst. Lime bör släckas i förväg och lägga till det i upplöst form. Färdig släckt lime säljs i butiken, men det har inte det bästa rykte. När du förbereder lösningen hemma, använd skyddshandskar och skyddsglasögon som förhindrar att kemikalier kommer in i ögonen och händerna på händerna. torr lime slakingAvkylningsprocessen sker några timmar före planerad vitkalkning av träden med kalk med kopparsulfat.

För 1 kg pulveriserad eller klumpig kalk tas 2 liter vatten. Kalk bör gradvis sättas till vatten, omrörning med en träpinne tills en homogen massa erhålls. Innan man kombinerar med kopparsulfat, ska blandningen filtreras.

Måleri

vitkalkning av träd på vårenTräna är slagna 2-3 gånger om året under gynnsamma väderförhållanden. Höstvitkalkning utförs i november när duschen kommer att passera och temperaturen blir negativ. Som huvudkomponent för beredning av blandningen på hösten kan endast kalk användas. Rentvå lindar med kopparsulfat på våren bör utföras innan insekterna. Kopparsulfat har desinficerande egenskaper och neutraliserar aktiviteten av skadedjur som rör sig med vårens ankomst på träd.

Whitewashing av unga träd, planterade i marken nyligen, bör skjutas upp till nästa säsong. Ett alternativt sätt att behandla barken kan spruta med en 3% Bordeaux-blandning som har en mer mild effekt.

Vitvaskning med koppar vitriol kräver förberedelse av träd. Hela proceduren utförs i fem steg:

 1. Täck strumporna med film. Lösningen ska vara bara på bagageutrymmet, inte med!
 2. Rensa stammen av den gamla barken, mosen och laven. Rengöring sker med en byggnadsspatel och en borste.
 3. Desinficera barken med en Bordeaux-blandning eller en lösning av kopparsulfat (3%) genom sprayning.
 4. Försegla stora sår på barken, med hjälp av en trädgårdsväxa eller lera popper.
 5. Applicera lösningen med en pensel i två lager. Borstens storlek väljs utifrån stamens diameter. Stora träd bör noga sakna gaffeln. Du kan använda en sprutpistol, men för honom blir kostnaderna för blandningen större.

Related  Planterar morötter utan gallring

noggrann trimning av strumporProcessen kommer att bli framgångsrik och resultatet kommer att förbli långsiktigt om du vet exakt hur mycket kopparsulfat som läggs till whitewash. Dess överskott kommer att ge en bränning till trädens bark, så det borde vara mycket mindre kalk.

Tillagning av Bordeaux-blandningen

ingredienser för vitkalkning av trädBordeaux-blandningen är en lösning av kopparsulfat i limmjölk (slakad kalk med vatten). Färdig substans har en lägre koncentration, i motsats till blandningen för vittvätt. Applicering genom sprayning lindrar träd och växter från svamp och bakteriella sjukdomar. Blandningen framställs enligt följande recept:

 1. Kopparsulfat – 300 g.
 2. Lime – 450 g.
 3. Vatten – 10 liter.

Det huvudsakliga tillståndet som bör observeras vid beredningen av lösningen är att proportionerna och konsistensen överensstämmer, annars kommer blandningen att vara för koncentrerad eller av dålig kvalitet. Utspädningen av varje kemikalie kommer att kräva samma mängd vatten – 5 liter vardera. Koppar vitriol, sedan lime odlas i vatten i olika behållare. Den första lösningen hälls i den andra och omröres med en träsked. Bordeauxblandning som används under de första timmarna efter tillagningen. Lagring i järnvaror är inte tillåtet.

I Bordeaux-blandningen hälls en lösning av kopparsulfat i limmjölken. Ändra inte sekvensen!

Vårvattenkvätt med kopparsulfat och kalkvideo