Växt som drabbas av senblightBladmögel eller brunröta på potatis – en mycket vanlig sjukdom i Solanaceae, i mindre utsträckning påverkar jordgubbar, bovete, ricin. Namn – översättning från 2 grekiska ord: “plant” “förstör”. I Ryssland är potatisförluster från sjukdomen ≈ 4 miljoner ton per år.

Orsaksmedlet är inte helt sant för svamparna (olika klassificeringssystem – olika data). I vilket fall som helst kallas läkemedel för behandling fungicider, som översätts som “dödande svampar”. Potatiserna är smittade av zoosporer i marken, förrådshusen, efter skördrester och urvalade knölar. Tuber infektion kan gå (som ofta händer) från den infekterade bladverk: regnvatten eller genom kontakt med sådana potatis vid skörd. Vid regnigt och varmt väder sprider sig sjukdomen snabbt och kan slå hela fältet.

Läs vår artikel: Potatis sjukdomar med bilder och beskrivningar.

Karakteristiska symptom på potatis sjukdom med senblod

Sen gris på ett potatisfältPotatis planteras och de första vackra gröna skotten har redan dykt upp. Planterna får gradvis styrka. Buskarna blir stora spridare. Var en bra skörd, men en dag märker du plötsligt att dina potatis sängar har förändrats, buskar är inte längre så attraktiva. Symptom på sjukdomen är mörkare på delar av växter, i framtiden växer fläckarna i knölar – myceliet utvecklas djupt. På de drabbade organen avvecklar sekundär infektion ofta och fullbordar förstörelsen av grödan, vilket gör att potatisen blir sönderdelad. Vid vått väder utvecklas en lätt beläggning av fruktig mycelium under bladet.

Nederlaget av fytofthora av olika delar av växtenPhytophthora på potatis, bilden visar skador på olika delar av växten. Kampen med sjukdomen måste startas vid första tecknet, men bättre före sina symtom. Endast i detta fall är det möjligt att spara grödan och undvika massförstörelse.

Fakta från historien

Monument till den stora potatisstammenSenblod har orsakat en stor hungersnöd i Irland 1845-1849. För några år föll befolkningen i landet med kvartalet … För att fly, försökte folk emigrera. På fartyg som tidigare brukade transportera slavar svimmade människor av hunger och sjukdom till Amerika. Dödligheten på fartygen nådde 20-30% … Dessa of-life fartyg och heter: «kista fartyg» – grobovozy, bokstavligen – en kista-fartyg … “stor potatis svält” fortfarande sjunga sånger, är monument att minnas människor …

Related  En av de västeuropeiska sorterna av cantaloupe melon

Kontrollåtgärder och förebyggande av sjukdomar

Vid lämpligt väder utvecklas sjukdomen väldigt snabbt, så först och främst uppmärksamma förebyggandet av sjukdomen.Biologiska preparat för bekämpning av senblod

 • Friskt plantmaterial. Värm bra innan du planterar en vecka för två valda material och granskar igen, tar bort knölarna med de minsta tecknen på sjukdomen.
 • Urval av resistenta sorter. Absolut stabil finns inte, och ändå är skillnaden i kärlek av olika sorter väsentlig.
 • Avlägsnande av efterfödningsrester. Dessa är källa till infektion. Hjälpa och klippa toppar innan du gräver ut med att ta bort den från fältet: med de drabbade bladen kan det väl vara oinfekterade knölar. Tills de möts med en sjuklig toppar.
 • Underhåll av växtrotation. Ta hänsyn till att medlet som beskrivits ovan, utvecklas och andra Solanaceae (en annan skit, ricinolja och jordgubbar, men de åtminstone), så plantera potatis efter tomater eller aubergine – en dålig idé. Växtrotation är en av de viktiga åtgärderna för att förebygga olika växtsjukdomar.
 • Tidig städning. Med knölarna står ett tag på en torr plats för dosering. Det hjälper, särskilt i regnigt, svampvänligt väder.
 • Torka inte alltför plantningen. I sådana fall utvecklas sjukdomen snabbare.
 • Hilling. Förutom normala ändamål skyddar denna teknik även knölarna från infektion.
 • Val av plats för plantering. I terrängens fördjupningar är fuktigheten högre, fukt är ofta stillastående, och det är nödvändigt för fytofthoran.
 • Överdriv det inte med kalkning! Det gynnar sjukdom …
 • Rumslig isolering. Liksom olika potatisfält och fält av andra växter i familjen natthade – tomat, aubergine, eftersom fytofthora påverkar dem också.
 • Vi följer agrotechnics. Växter, som människor, smittas lättare och mer drabbas av försvagade av dåliga utvecklingsförhållanden.
 • Med sinnet använder vi topp dressing. Införandet av kväve driver topparna och ökar ofta avkastningen, men ökar förekomsten. Men införandet av kalium- eller mikrobefruktningsmedel, i synnerhet koppar – skyddar växter.

Den första behandlingen börjar före förekomsten av tecken på sjukdomen!

Program för att bekämpa phytophthoraDetta är särskilt viktigt om vädret är regnigt, dimmigt. Utseendet av ätliga svampar i skogen är mycket approximativt men fortfarande ett tecken: det är dags att börja bearbeta. Och spraya regelbundet, varannan vecka eller ett decennium. Än att bearbeta en potatis från фитофторы? Med alla fungicider är valet ditt – i butiken, på företag eller i basaren är sortimentet enormt, vi köper och tillverkar enligt anvisningarna. Men människor använder andra medel från phytophthora på potatis, de behandlar inte bara fungicider. Resultatet är kontroversiellt, det finns många fans av olika metoder, men helt förtroende … det är värt att vara försiktig. Å andra sidan, vad om det hjälper? Så, spray.

 • Mjölk, inverterad eller serum (utspädd).
 • Tinktur av vitlök.
 • Trichopolum (vi köper i en apotek) en tablett / liter vatten.
 • Jod (vi köper på samma ställe). Men brukar kombinera, när man sprayar med mjölk, tillsätt 10-15 droppar / liter jod.
 • Tinktur på superfosfat.
 • En svag lösning av kopparsulfat.

Related  För att bevara skörden av söt körsbär, lär vi oss att skydda den från fåglar

Program för professionellt skydd mot senblodJod, sulfat, superfosfat, kan du fortfarande lägga till kalium gödningsmedel – inte bara och inte så mycket skydd mot bladmögel, och en bladätande växter. Och mejeriprodukter utgör en skyddande film på bladens yta, vilket förhindrar patogenens penetrering i växten. Och ändå är de mest tillförlitliga exakt godkända kemiska preparat. Vilket är bättre – svårt att säga, alla företag berömmer sina egna, men det är noggrant testade några förberedelser innan de går på försäljning. Och mer. Vi skannar och tar bort de sjuka bladen, det är förståeligt om tid och landningsområde tillåter – ett stort fält kan inte behandlas.

Skydd av potatis från senblight – video