selleri på sängenDetta vitamingröna har länge varit känt och älskat av lastbilsbönder för utmärkt smak och medicinska egenskaper. Odling av selleri och vård av det på det öppna marken kommer inte att vara mycket svårt även för nybörjare, om du följer de enkla reglerna för jordbruksteknik. Men i gengäld kan du få och toppar, och rötter, och till och med petioles! Men för detta ändamål är det nödvändigt att plantera ett selleri av alla tre slag.

Allmän information om selleri

typer av selleriSelleri sorteras in i tre sorter – löv, blötdjur och rot. Under förhållandena på mittremmen kan alla arter planteras i plantor, eftersom denna kultur kännetecknas av en lång vegetationstid. I praktiken växer denna metod endast de två sista, och bladet såddas direkt i jorden på våren eller på vintern.

Odling av selleri på den öppna marken kräver förberedande förberedelse av jorden. Alla typer av sängar är beredda från hösten:

  • göra fosfor och kaliumgödselmedel;
  • Lägg till väl återställd gödsel eller kompost.
  • häll i aska eller dolomitmjöl för sur jord
  • gräv med gafflar, avlägsna rötter av ogräs;
  • bilda sängar.

För att plantera selleri i marken, välj öppna soliga platser. De rekommenderade doserna av gödselmedel anges på förpackningen, organiska växter behöver ett genomsnitt per kvadratmeter av en hink, och mängden dolomit kan beräknas baserat på nivån av surheten i jorden på platsen. I en svag syra gör du 350-450 g per kvadratmeter, för sur, behöver du dubbelt så mycket. Om jorden är alkalisk kan du göra genom att applicera 100-150 g för att mätta den med kalcium och magnesium.

Växande selleri och bryr sig om det på det öppna fältet kräver ofta vattning och regelbunden utfodring med flytande organiska gödningsmedel – mullein eller njurinfusion.

När det finns brist på vatten, blir löv och petioles grova och fibrösa, och rotskörden kommer inte att nå rätt storlek.

När att såa frön

selleri plantorSelleri och rotart selleri planteras i plantor i februari eller mars. Senast mogna sorter bör sådas tidigare. Innan man planterar frön, är det önskvärt att upprätthålla i en rosa lösning av kaliumpermanganat, skölj och ren för 10-12 dagar på nedersta hyllan i kylskåpet, insvept i en fuktig trasa. Således är celjens frön lagrade och i framtiden är de snabbare och vänliga.

Related  Sjukdomar av körsbären och kampen mot dem: foto och beskrivning

Landningstid i marken

det är dags att plantera på en sängNär man planterar selleri på det öppna marken – kommer vädret att berätta. Marken vid transplantation bör värmas upp till +8 grader. I mitten av körfältet uppträder vanligtvis i mitten av maj. Fröplantor vid denna tid bör ha flera starka löv, ett utvecklat rotsystem och härdas. För att göra detta utförs det regelbundet på eftermiddagen på en balkong eller gata.

Funktioner av jordbruksteknik av kultur

ta hand om selleriI marken av selleri planterad i rader. Det optimala avståndet mellan dem är inte mindre än 50-60 cm, och mellan växter – 25 cm.

Växter planterade tjockare kommer inte att få näringsämnen och ljus. Efter plantering vattnas plantorna rikligt.

I framtiden, för god tillväxt och utveckling av selleri regelbundet vattnas, avlägsnas ogräs och lossas.

knubbigt selleri på det öppna markenOdlingen av petioled selleri på det öppna marken skiljer sig åt i vissa funktioner. Sedan mitten av säsongen buskarna lite spud, och i slutet av sommaren, när stjälkarna nästan nått presentation, kan de vara svårare att backen och ljus wrap papper.vård för petioled selleri Dessa förfaranden utförs för att erhålla blekta stammar – de är mer ömma och inte mer vita.

Odling av rotselleri på den öppna marken har också subtiliteter, utan kunskap om vilka det är svårt att få en jämn och stor rotskörd. Fröplantor måste planteras på åsarna, inte fördjupning.selleri säng Efter att växten börjar bilda en rotgrödor, är det nödvändigt att regelbundet bryta av de yttre löven, försiktigt trimma sidotrötterna och se till att det endast finns några tjocka nedre rötter i marken. Jorden från rötterna rakas regelbundet och lossas. Annars är risken att få en pensel från rötter i stället för en rund rotskörd stor. För normal tillväxt av rotselleri är flera välutvecklade unga löv och de lägsta rötterna tillräckliga.

När man tar bort överflödiga löv och rötter från rotselleri bör man inte glömma regelbunden gödning med organiska gödningsmedel. Då bildar växten en stor rotväxt.

När selleri tas bort

selleri stjälkRengöring av blad selleri börjar så snart de första gröna bladen växer. Under sommarperioden skärs det flera gånger. Efter skärning vattnas och planteras växten.

Related  En snabbväxande vinterhårig päronkultiv till minne av Zhegalov

rotväxt av selleriRengöring av petiolat och rotarter utförs selektivt, när de enskilda buskarna mognar. Det är nödvändigt att slutföra det före början av hösten, det vill säga fram till mitten av oktober.

Med dessa enkla rekommendationer, växer selleri och håller det utomhus blir inte svårt och kommer att resultera i en läcker och vitaminrik skörd.

Video om odling av rotselleri