aktinidium colomicta i landetActinidia avser lianatplantor, med en kraftfull trädliknande stjälk och ett stort antal stora löv. Bland alla sorter är aktiniden av colomictum, plantering och omsorg som är relevant för Moskva och Rysslands nordliga del. Denna växt är också känd som de nordliga druvorna, som den fick som en följd av fruktens yttre likhet med druvorna. Den odlas inte bara för bär, men också som prydnadsväxter.

Funktioner av aktinidia colomicta

aktinidi på trellisAvledda sorter av aktinidier tolererar svåra vintrar. Det är aktinidium colomicta som är ledande inom frostmotstånd. Den kan tåla temperaturer på -35 grader. Därför är kunskap om hur plantering och uttag av aktinidia colomictus i uralerna, liksom i Sibirien, helt enkelt är nödvändigt för ägare av dachas som vill odla en ovanlig växt på deras plats. När växten lider av våren frost, det återställer snabbt, släppa löv från sovande knoppar.

Kön av aktinidi förändras inte under hela tillväxtperioden. För att få en kvalitet och rik skörd rekommenderas att man håller 5 kvinnliga rötter och 2 män på en plats.

manliga och kvinnliga blommor aktinidierActinidium colomicta, vars frukter har ett högt innehåll av askorbinsyra, kommer att vara mycket användbart för människor. 100 g bär står för mer än 1 000 mg av detta värdefulla vitamin. För att få en daglig dos av C-vitamin är det tillräckligt att äta två bär av aktinidier. Av detta följer att i ett år behöver en person endast 1,5 kg bär.

I trädgårdsmästarnas kommentarer noteras att denna växt inte påverkas av skadedjur, de kringgår den åt sidan, och behöver därför inte spendera extra medel för att slåss.

Actinidia colomicta, beskrivning av sorten:

 1. En perennig växt med en lockig bagage som kan hänga upp ett stöd upp till 8 m högt.
 2. Livslängden når 30 år.
 3. Blomningen är sen i mitten av juni. Temperaturen för normal blomning bör inte ligga under 0 grader. De första blommorna visas bara i 4-5 år av plantelivet. Manliga prover har staminatblommor, och kvinnliga blommor har också en stor pestle.
 4. Fruktmognad sker i september – början av oktober. Ripe frukter har en mörkgrön färg, med en mjuk och känslig konsistens. Utbytet från en buske är ca 1-2 kg.
 5. Smaken är söt och sur eller söt, med ananas smak.

Related  Varning, giftiga svampar: ett urval av kända arter

Välj en plats

aktinid nära byggnadenInnan du väljer en plats för plantering av aktinidium colomict, är det nödvändigt att studera dess huvuddrag:

 • Liana sträcker sig ständigt uppåt, vissa prov uppnår en höjd på upp till 8 meter;
 • Växtens rotssystem ligger nära ytan.

Baserat på dessa funktioner måste du välja ett ställe att växa. För dessa ändamål är ett litet skuggat område, där det finns mycket utrymme för fri tillväxt av växten, idealisk. Under gynnsamma förhållanden kommer flera laterala skott att formas på den. Actinidia gillar inte övertorkade jordar, så vattning bör noggrant övervakas.

Det bästa alternativet är att plantera aktinidier längs staket eller bredvid några strukturer. I det här fallet får du inte bara användbara bär, utan också förvärvar en prydnadsväxter för att dekorera staketet. Det enda som behöver beaktas är dräneringens läge, eftersom växten inte tolererar övermoderande, precis som de övertorkade markerna.

Att plantera actinidia bredvid trädgården är inte tillrådligt, eftersom det bara kommer att döda dem. Minsta avstånd mellan liana och träd bör vara ca 6-7 m.

Krav på mark

Actinidia kräver sur eller svagt sur jordActinidia växer bra på jorden med ett litet innehåll av komponenter som kväve och fosfor. Det är dock bättre att vägra odling av lianas på alkaliska jordar, den här typen är absolut olämplig för den. Det optimala alternativet är sura eller svagt sura jordar, eventuellt neutrala. Enligt strukturen bör jorden vara lös, men inte sandig. Lerjord är inte heller lämpliga för odling av denna gröda.

På platser med närliggande grundvatten rekommenderas det inte att plantera aktinidier, eftersom överdriven fukt kan skada den.

Plantering Actinidium Colomycetes

plantering av aktinidkolonierSortimentet av aktinidkolonier i Sibirien är mycket populärt. Växten kan planteras både på våren och hösten, efter frost eller före starten.

Related  Varianter av patissons, deras sorter, beskrivningar och foton

En grop (50 * 50 * 50) bereds för aktinidia landning, med en preliminär läggning av dräneringsskiktet. Det är vanligt för honom att använda grus, krossad sten eller trasig tegelsten. Ett sådant skikt bör vara minst 10 cm. Därefter fylls trädgårdsjorden med mellanlag av torkad humus.

Om det fortfarande finns tung mark på platsen sätts sand till dräneringsskiktet. I trädgården kan jorden också lägga as (1 kg), superfosfat (0,2 kg) och kaliumsulfat (0,1 kg).

Fyllning av gropen med jord bildas en liten kulle längs dess centrum, i vilken plantan av aktinidier placeras. För att säkerställa att de unga rötterna inte torkas och inte attackeras av skadedjur, doppas de i en lera bluff innan de planteras.

Vid slutet av planteringsarbeten vattnas plantan (med 2 hinkar per 1 buske). Och marken runt den täpps lite. Röda nacken ska vara i linje med markytan.

Hålet runt busken ska inte göras för att utesluta ackumulering av regnvatten i den.

Vård för aktinidier

För att höja avkastningen och bilda en dekorativ växtart måste den ordentligt tas om hand.

Actinidium colomict, omvårdnad och dess huvudfaser:

 1. Vattning – frekvent men utan bildandet av vattenstagnation. Det är nödvändigt att ständigt bibehålla jordens fuktighet, eftersom växtens rötter är grunda. För normal tillväxt av växtens vegetativa del krävs fuktig luft, därför är det i varmt väder rekommenderat att spruta löv med vatten, helst två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen.
 2. Planteringens toppklädsel utförs i början av sommaren. För att göra detta använd infusionen av mullein, utspädd med vatten i en andel av 1:10. Du kan också använda andra typer av mineralgödselmedel.
 3. För att jorden inte torkar ut, rekommenderas att det smultras med olika metoder. Det enklaste och mest effektiva sättet är att fylla ytan med sågspån.
 4. Den aktinidia colomicta sorten, plantering och omvårdnad i förorterna och Sibirien ger också skydd för vinterperioden.

Related  Vinodling efter skörd

Beskärning Actinidia och för vad det behövs

Skärande aktinidier under höstenBeskärningsplantor utförs omedelbart efter blomningen eller sen höst, efter det att alla blad har fallit av. På våren, under kullperioden, rekommenderas det inte att trimma växten, eftersom växten kan försvaga eller helt dö, på grund av förlust av juice. Beskärning av aktinidier innebär att man torkar växten och skär ut de svaga och visnade grenarna.

Forming av aktinidkolonier

kutzformationsschema för aktinidierOdling av aktinidier och upprätthållande av kolomiktiska arter medför också dess bildning, vars variation beror på den region där den växer, planteringsplatsen och typen av trellis.

I mittenbältet odlas aktinidi i form av en busk som ligger på trellis, med fläktformad. För att göra detta, välj 3-4 grundläggande vertikala skott, vilket kommer att vara fläktens ärmar. På hösten, efter att bladen faller, ska deras topp avskalas till nivån på en vinodling, på grund av vilken laterala grenar kommer att växa nästa år. Att välja från dessa skott är den mest kraftfulla, bundna till trellis, med en riktning i olika riktningar.

Det följande året växer förkortade grenar, redo att bära frukt. De är uppbundna i upprätt läge. På ett år kommer de igen att ha skott, som måste binda i ett horisontellt läge, räta dem i olika riktningar. Skott som redan har befruktats, rekommenderas att förkortas med 5 njurar, räknas från de övre bären.

Video om plantering actinidia