körsbärsortiment IputKörsbär anses traditionellt vara en värmekärlekskultur, av vilka de flesta föredras av de södra regionerna och inte tolereras av midterbältets vinter. Undantag – härrör från ryska uppfödare körsbär Iput, beskrivning av sorten, foton av fruktträd och deras odling erfarenhet tyder hardy vinterhärdig karaktär av anläggningen.

Historien om sorten, avsedd för centrum av Ryssland och Central Black Earth-regionen, började på 80-talet av förra seklet i Bryansk. Med hjälp av namngivna licens för att korsa hybrider, forskare Ryska Forskningsinstitut lupin plantor fick en ny sort, som med 1993 har testats och rekommenderas för att ingå i statliga registret.

För en ny sort av söt körsbär har Bryansk uppfödare valt ett namn som många trädgårdsmästare verkar konstigt. Faktum är att sortens namn ges till ära av den vackra, tysta floden Iput, som strömmar genom Bryansks och grannregionernas utsträckning.

Beskrivning av körsbärsträd av Iput

körsbärsblommor IputTrädgårdsmästare, som redan är bekanta med de ryska sorter av körsbär Iput notera att så tidigt som 4-5 år träden bildar en stark, redo att frukt krona måttlig täthet. Skelettgrenar skapar en bred kon, vilket skapar alla förutsättningar för penetration djupt in i kronan av luft, ljus och fukt, utan att skapa hinder för insektens pollinatorer. Körsbärsträdgården är täckt av en brunbrun grov bark, som på grenar blir märkbart mer jämn och ljus.

Som du kan se på bilden av den ljuva körsbärens Iput, är dess skott täckta med slät stort löv av en mörkgrön nyans. Ju yngre filialen är desto större är de långsträckta, något ovoidformiga bladplattorna med en kantad kant och en tät petiole. Bladets spets är starkt spetsig, och basen är tvärtom rundad. Yttersidan har en mer mättad färg än den bakre delen, och petioleen sticker ofta ut med en rödbrun nyans, speciellt märkbar på stora körtlar.

Related  När och hur man transplanterar vinbäret?

första fruiting av söt körsbärs-IputEnligt beskrivningen av sorter, körsbär Iput, som i bilden, kännetecknas av en tidig blomning, med stora blommor samlas i små florets 3-4 bitar och placerades på buketnye grenar. Bredt öppna korollor samlas upp från vita angränsande kronblad. Starkt utsträckt från en smal, koppliknande kopp med ståndare och stamper skiljer sig inte i längd vilket underlättar pollinering.

Till fruiting är de gröna plantorna i den söta körsbärs-Iput redo för det fjärde eller femte året av livet. Vid den här tiden är det nödvändigt att slutföra formning beskärning, annars finns det risk för att de återstår 1-2 år utan den söta frukten.

Särskilda egenskaper hos fruiting körsbärssorter Iput

mogna körsbär IputMognad i första halvåret av sommaren, mörkröd eller nästan svart frukt, beroende på väderförhållandena och vård kan öka från 5 till 10 gram. Juicy drupe med ett litet äggformat ben, som är mindre än 5% av den totala vikten, har en medellång, rik röd massa. Den mogna körsbärsjuice är rundhjärtformad som mörk, doftande och välsmakande. Ett ljusbrunt ben är fäst vid massmediet och separeras från det med en liten ansträngning.

När de är fulla mogna håller frukterna bra på stabila korta pediceller, vilket gör det möjligt att inte vara rädd för att förlora en del av grödan på grund av avverkning.

Alla fruktgrödor odlas för den efterlängtade skördens skull. Körsbärsortiment Iput kommer att glädja både antalet frukter och deras utmärkta kvalitet. Juicy jordgubbar sticker ut med ett attraktivt utseende och utmärkt smak, som har fått en expertbedömning på 4,5 poäng. I en handfull körsbär innehåller denna klass upp till 11,5 mg vitamin C. För 100 gram körsbärsfrukt har du:

  • 16,6 gram dietfibrer;
  • 11 gram sockerarter;
  • 0,5 gram syror.

Related  Odling av pumpa på marken i landet

Fruktens vikt och söthet beror direkt på väderförhållandena, den valda platsen för plantering och vård av körsbärsröret. Om våren och sommaren visade sig vara kall och lite solig, är äggstocken sämre hälld och vid tidpunkten för borttagning från trädet har den en tårta eller knappast bitter smak. Spridning kan orsakas av riklig vattning av växter som ströms med äggstockar eller en regnig period 2-3 veckor före skörden.

skördstidFör att kulturen ska visa sig i all sin härlighet, behöver Iput pollinatorer planterade bredvid de självbefruktande träd. Urval av pollinatorer för körsbärs Iput utförs med hänsyn till tidpunkten för blomning så att pollen från en växt fritt kan falla på en annan.

Bland de bästa grannarna för sorten kommer Iput att vara körsbärsträdar Revna och Bryanskrosa, Ovstuzhenka, Raditsa och Tyutchevka. Alla är perfekt anpassade till förhållandena i centrala Ryssland, och deras plantering kommer att hjälpa inte bara öka avkastningen, men också diversifiera den.

Fördelar och svagheter i körsbärssortimentet Iput

Eftersom sorten skapades för mittbältet, skulle den starkare sidan av den söta körsbärs-Iputen bero på ökad vinterhårdhet. I de hårda vintrarna i Bryansk och andra närliggande områden frossade inte mer än 60% av träden, medan skotten behöll cirka 80% av blomknopparna. Det var, med vårens ankomst, planterna var täckta med vita blommor, på sommaren bär de frukt och på hösten återställde de framgångsrikt förlusterna.

Beskrivningen av sorten och bilden av den ljuva körsbärens Iput indikerar att planteringarna inte är särskilt mottagliga för sjukdomar som orsakas av svampar. Om frukten påverkas av råtta, förekommer det ofta i en sval våt sommar eller när jordbrukssteknologins regler inte respekteras.

Ett stort plus av sorten är de vanliga frukterna och de goda smakegenskaperna hos de tidiga frukterna. Körsbärsbär har ett universellt syfte, det är lika bra i färskt och i sammansättningen av hushållsskydd.

Related  Vi växer sparrisbönor på vår webbplats

Körsbärsplantering och första beskärning – video