Lågväxande tomater är i spetsen i förortsområdena och grönsaksgården. Vad är orsaken till denna framgång? Varför gav de höga rankarna med stora frukter plats för sina obekanta släktingar?

 • Lågväxande tomatsorter kräver inte anpassningar för plantering, stor uppmärksamhet och hög avkastning.
 • De flesta undersized sorter behöver inte vara sjukskötta, de växer en stubbe.
 • Snabbt in i fruiting och snälla med en rik skörd.
 • De skiljer sig åt i vänlig frukt, vilket är viktigt för hemmafruar.
 • Tomaten av denna art lyckas ge huvuddelen av grödan före den aktiva fasen av senblåsning.

De bästa sorterna av lågväxande tomater väljs av varje grönsaksodlare individuellt beroende på bosättningsområdet och odlingsförhållandena.

För att korrekt välja tomater för din webbplats måste du veta att alla lågväxande tomatsorter hör till en determinantgrupp som är indelad i tre undergrupper:

 1. determinanten;
 2. poludeterminantnuyu;
 3. superdeterminantnuyu.
 • Den determinerande undergruppen av tomater är avsedd för plantering i öppen mark och slutna lokaler. Sidoskotten nära buskarna är mycket täta, varför en byst bildas, vilket inte kräver bindning och pasynkovaniya.
 • Semideterminant tomatsorter rekommenderas för odling utomhus. Om du inte kväva av spetsen på en höjd av 80-90 cm, kan det nå 120 cm. Tomater i denna grupp rekommenderar inte nypa, samla mer skörd, men erfarna trädgårdsmästare har tillgripit denna mottagning för att accelerera frukt buske.
 • Superdeterminanta tomater präglas av tidig och medelmåttig modning, ett vänligt utbyte av frukt, gott utbyte. För en tomat kännetecknas dessa sorter av en kort vegetationstid. Efter en vänlig återkomst av frukter bildar de inte en ny äggstock. Alla sorter av tomat superdeterminant grupp kräver pasynkovaniya och bildandet av tillväxtpunkten.

Hybrid frön dvärg sorter av tomater för växthus och friland för alla tre undergrupper bättre att köpa i specialbutiker, som personligen samlat förlorar moderns egenskaper, och i stället för en liten buske kan växa i trädgården en lång vinstockar.

Vi väljer de bästa sorterna av korta tomater för växthus

Alla är vana vid att odla långa tomater på en lång trellis i ett växthus. Men det finns inte alltid tid och möjlighet att engagera sig i bildandet av en busk, fördelningen av borstar och pasynkovanie. Sedan kommer till stöd av undersized sorter av tomat, som är lätta och lätta att ta hand om.

Bland ett stort antal tomater vill jag lyfta fram några av de bästa sorterna av en fettrik tomat för växthus:

 • “Magus H” – en hybrid av tidig fruiting, är resistent mot sjukdom, utbyte. Vegetationperioden är upp till 65 dagar, frukterna är röda, rundiga, väger upp till 180g. En meter kan rymma 3-4 växter, vilket är mycket viktigt när man växer i en stängd mark, eftersom förtjockade plantager ökar avkastningen flera gånger. Huvudvillkoren för att plantera denna sort är den växande växlingen av växthuset och avsaknaden av kondensering.
 • Nyheten av förra säsongen “The Orange Princess” har visat sig vara bra i växthusförhållandena. Detta är en kort, mycket bördig sort medellång mognad, avsedd för odling i växthus och växthus. Med god omsorg och agrotechnics kan en buske per säsong få upp till 40 kg söt orange frukt.
 • CherryNyligen blir körsbärstomater alltmer populära. Från denna grupp är det värt att belysa sådana underskatta sorter som “Aztec”, “Little Red Riding Hood”, “Duckling”, “Banana Legs”. Vikten av frukterna av dessa tomater överstiger inte 15-20 g, och den söta aromatiska smaken lämnar inte någon likgiltig. Särskilt vackra ser små små ärter i marinader, som en prydnad för sallader och bakade kötträtter.
 • ampelnyeBland de korta tomaterna finns populära dvärg- och ampelvarianter. Tomater av sorten “Talisman” känner sig perfekt i korgar och hängande krukor. De tjänar som en utmärkt dekoration för vinterträdgårdar och växthus, ser vacker ut i trädgården, avstängd på trädgrenar.
 • Aztec-sorten är idealisk för platt- och balkongodling. Planter av dessa tomater planteras ofta i badkar och blomkrukor. Sedan spelar tomatbusken rollen som dekoration, inte bara mat. Dvärgtomater och sorter av körsbär har helande egenskaper: regelbunden användning av dem i mat minskar risken för cancer.

De bästa lågväxande tomaterna

För öppen mark är alla sorter av en låg tomat lämplig. Ett stort antal tomater av denna grupp låter dig välja tomater för vilken färg, smak och storlek som helst.

 • Tomatversion Tungvikter i Sibirien - stuntedMånga som tomater underdimensionerad för öppen mark Siberian avel “Siberian Gardens”, “Sibiriada”, “Heavy Sibirien”, “Abakan pink”, “Ballerina”, “Siberian trojkan”, “Moskva Perry”. Varianter av denna serie präglas av hög avkastning och motståndskraft mot virussjukdomar.
 • Nybörjare bör vara uppmärksamma på sådana tomater för öppen mark som “Alaska”, “Parodist”, “Boni-M”, “Bobkat”. De kännetecknas av släta och välsmakande frukter, bildar självständigt en frodig buske och kräver inte pasynkovaniya.
 • För älskare av särskilt fruktiga sorter kan sådana sorter som “Rocker”, “Tourmaline”, “Russian delicious”, “Sunny Bunny”, “Buyan” smaka. Med rätt skötsel kan en bush av tomater av dessa sorter avlägsna upp till 5 kg släta frukter som väger 150-200 g.
 • Extraordinärt hygieniska hybridtomater “Göra god lycka”, “Gayas Bekseev” förtjänar speciellt beröm. De skiljer sig inte bara i högavkastning utan även i resistens mot värme och marktorkning, sjukdomar och rekommenderas för odling i områden som inte är lämpliga för lastbilsodling och jordbruk.

Ett stort sortiment av lågväxande tomater presenteras idag inte bara i specialbutiker utan också på marknaderna i landet där det inte alltid är möjligt att vara säker på produktens kvalitet och sortens överensstämmelse. Det är bättre att vara säker och köpa frön i affären, där erfarna proffs kommer att dela hemligheterna för att framgångsrikt odla en dvärgtomat i växthuset och i trädgården.

Lågväxande högavkastande tomatsorter – video