Untuk mengumpul panen raspberi yang kaya, perlu untuk menanam dan mengikuti penjagaan tumbuhan dengan betul. Pada peringkat awal, semasa persiapan, diperlukan untuk memilih gred raspberi, yang akan diambil dan akan berbuah di tanah rantau di mana penanaman direncanakan.

Teratas jenis raspberry terbaik

Oleh kerana setiap pelbagai raspberi mempunyai tertentu untuk mematuhi keperluan kawalan suhu, keadaan persekitaran dan ciri-ciri tanah, ia adalah yang terbaik untuk memilih kelas universal, yang sempurna menunjukkan dirinya dalam semua keadaan. Sehingga kini, terdapat varieti terbaik raspberi, yang popular dengan kebanyakan tukang kebun di negara ini.

Antara jenis beri yang paling popular dan mungkin, termasuk:

 1. Pelbagai raspberry Hercules“Hercules”. Beri ini mewakili pelbagai jenis raspberi, dan dibezakan oleh rintangan yang sangat baik untuk fros dan pelbagai penyakit. Beri pelbagai jenis lembayung ini mempunyai saiz dan berat yang sangat besar, iaitu kira-kira 12 gram. Kualiti rasa juga tidak kalah dengan ciri luaran dan berbeza dengan rasa manis dan masam yang menyenangkan.
 2. Cumberland pelbagai raspberryCumberland. Variasi ini sangat sering dikelirukan dengan buah beri hitam, kerana buah beri raspberry ini mempunyai penampilan yang hampir sama. Tuai dari semak berry semacam itu boleh dikumpulkan sepanjang musim panas. Beri, sebagai tambahan kepada penampilan mereka yang luar biasa, mempunyai aroma yang sangat menyenangkan dan rasa manis. Bonus tambahan semacam ini ialah semak yang tidak mempunyai duri.
 3. populyarnye-sorta-maliny-1The Giant Yellow. Rosely raspberry semak pelbagai ini dibezakan oleh ketahanan yang baik dan hasil purata. Beri manis yang besar mempunyai warna yang tidak standard dan hampir tiada tulang.
 4. Susunan Dnipro 2“The Dnieper 2”. Pelbagai ini tidak hanya popular kerana ciri luaran dan rasa yang sangat baik, tetapi juga kerana keupayaannya untuk menuai dua kali setahun.
 5. Kebanggaan Rusia, pelbagai raspberi“Kebanggaan Rusia”. Nama menjerit sepenuhnya sepadan dengan pelbagai raspberi, kerana beri raspberry ini harum, mempunyai saiz yang besar, dan juga warna merah terang.

Tetapi seperti yang dinyatakan di atas, tidak semua jenis raspberry diterima di kawasan tertentu. Oleh itu, sebelum membeli belukar tertentu, anda harus bertanya sama ada ia akan berkembang di wilayah ini atau itu.

Antara jenis raspberi terbaik untuk berkembang di wilayah wilayah Moscow

Oleh itu, untuk memilih varieti raspberry terbaik untuk rantau Moscow, anda harus tahu bahawa rantau ini dicirikan oleh frosts awal. Atas dasar ini, dapat disimpulkan bahawa kawasan di rantau ini yang terbaik ditanam jenis Remontant raspberi, yang sempurna mengatasi frosts. Ramai tahun pengalaman tukang kebun Moscow menunjukkan bahawa varieti raspberry berikut adalah buah terbaik di rantau ini:

 1. “Diamond”. Ketiadaan lengkap duri di semak-semak, buah beri manis yang indah, mempunyai warna merah, adalah varietas terbaik yang dapat ditanam di wilayah Moscow.
 2. “Polka”. Ini adalah salah satu jenis yang paling popular di rantau Moscow, terima kasih kepada hasil rekod. Terdapat sejenis raspberry “Polka” dengan bantuan pakar Poland yang melintasi dua jenis, berbeza dengan ciri-ciri mereka. Pelbagai jenis kelim ini tergolong dalam jenis pembaikan, yang mempunyai ketinggian yang tinggi, tidak semestinya tidak peduli. Satu ciri khas pelbagai ini adalah rintangan untuk acuan kelabu, hama labah-labah dan penyakit-penyakit lain, kerana puncak belukar berbuah dalam tempoh agak lewat – awal Ogos. Rintangan varieti kepada frosts dicerminkan dalam keupayaan untuk menanggung buah untuk masa yang sangat lama. Ia adalah kerana keanehan ini bahawa raspberi itu dipanggil menguntungkan. Beri padat yang besar hampir warna merahnya mempunyai aroma merah terang, rasa manis dan masam dan petunjuk yang sangat baik untuk kebolehpindahan. Ramai suri rumah lebih suka membekukan buah-buahan pelbagai ini, kerana selepas pembelahan mereka tidak kehilangan bentuk semulajadi mereka.
 3. The Hussar. Seperti semua wakil jenis pembaikan, pelbagai ini tahan sejuk dan mudah bertolak ansur. Pematangan buah bermula pada bulan Julai. Semasa tempoh masak, buah beri merah gelap. Keanehan varieti adalah bahawa ia sangat mudah untuk tumbuh, semak raspberry tidak memerlukan garter.
 4. «Amber Sadko». Pelbagai raspberi ini adalah sejenis raspberry kuning. Puncak masak boleh dipanggil pada bulan Ogos, dalam tempoh ini di semak, yang kira-kira 2 meter tinggi, beri gula besar masak.
  Varieti raspberry untuk rantau Moscow
 5. Raspberry Penerangan peternakan Raspberry “Patricia”: semak bertahan dengan beku dengan baik, dan dapat menahan suhu -30. Tetapi di pinggir bandar lebih baik untuk melindungi semak dan membungkuk untuk musim sejuk. Raspberry “Patricia” dibiakkan pada tahun 1986 di Moscow dan disesuaikan dengan iklim tempatan. Buah semak setiap tahun dan terutamanya pada dekad pertama bulan Julai, jadi pelbagai boleh dipanggil awal. Berry mempunyai bentuk kanonik yang indah dan permukaan melimpah yang menyenangkan. Oleh kerana raspberi ini beri-beri besar, buah beri dalam saiznya mencapai 4 hingga 12 gram. Buah-buahan adalah padat dan tidak runtuh apabila dipetik. Rasanya manis, dan aroma diucapkan sebagai merah. Beberapa biji dikebumikan dalam pulpa berair. Lebih baik menggunakan raspberi segar itu, tetapi ia juga sesuai untuk diproses dan dipelihara.

Sebagai tambahan kepada jenis ini, hampir semua jenis raspberry patch akan mengambil tanah di rantau Moscow, dan mereka akan menghasilkan tuaian yang sangat baik.

Varieti raspberi untuk iklim yang pelbagai di tengah tali pinggang

Dalam usaha untuk memilih jenis raspberi untuk jalur tengah adalah perlu untuk memberi perhatian kepada semak beri yang boleh menahan musim panas yang cerah, kering dan panas dan musim sejuk yang teruk di rantau ini.

Related  Pemindahan bunga saka bunga bunga pada plot peribadi

Tetapi, walaupun terdapat petunjuk iklim, penduduk musim panas tempatan tumbuh hampir semua jenis yang diketahui di taman mereka, antara yang popular adalah yang berikut:

 1. “Atlant”. Pelbagai ini dibezakan oleh peningkatan hasil dan rintangan khas kepada beku. Buah-buahan semak-semak merah ini manis dan padat.
 2. “Kejutan Awal.” Nama varietas bercakap untuk dirinya sendiri, benar-benar beri di semak matang lebih awal. Tetapi, walaupun ini, mereka sangat manis dalam rasa. Berry itu sendiri mempunyai warna ruby ​​dan bentuk bujur.
 3. “Berita Kuzmin.” Pelbagai yang dibangunkan khas mempunyai buah beri yang cerah dan manis, ukurannya lebih dari 5 gram. Pelbagai ini sangat mantap di band tengah, kerana ia mempunyai rintangan beku yang tinggi, dan juga hasil stabil rata-rata.
 4. Raspberry “Bryansk Divo”, perihal pelbagai: Tukang kebun dengan sebulat suara mengesahkan sifat-sifat unik dan unpretentiousness yang membezakan pelbagai ini. Ia berasal dari pendebungaan percuma. Kebanyakan raspberi yang berbuah adalah yang terbaik dicerminkan dalam bentuk pembaikan beri ini. Buah-buahan pelbagai ini lewat, dalam dekad kedua, tetapi, walaupun pematangan kemudian, semak menghasilkan panen sehingga fros. Saiz buah beri adalah dari 4 hingga 11 gram, warna buahnya berwarna merah terang, dan bentuk buahnya memanjang. ciri-ciri rasa tidak tajuk yang lebih rendah, beri, gula, dengan itu mempunyai cahaya yang masam, yang mendedahkan semua ciri-ciri rasa kecerahan buah. Pendaratan “Bryansk Diva” tidak memerlukan kemahiran khas, kerana semak pendaratan dijalankan mengikut skema standard. Penjagaan juga tidak memerlukan ciri khas. Satu-satunya keperluan yang wajib dilakukan semasa berkembang, adalah pencahayaan yang mencukupi. Sekiranya peraturan ini tidak dipatuhi, maka beri pada kematangan kehilangan kandungan gula mereka.
  jenis raspberry untuk band pertengahan
 5. Raspberry Deskripsi kultivar Raspberry “Fairy Tale”: varietas raspberry yang sangat besar agak baru. Sesetengah tukang kebun memanggil pelbagai “pokok merah” ini kerana batang yang kuat, yang memerlukan garter untuk hasil yang lebih baik. Dengan satu “pokok” seperti itu, anda boleh mengumpul sehingga 10 kilogram buah. Beri merah dan saiznya sangat besar (15-18 gram). Ripen mula masak pada awal bulan Julai. Buah-buahan adalah padat, sehingga mereka diangkut dengan baik. Anda boleh menggunakan raspberi buah-buahan segar dan beku dan kalengan. Dalam kes ini, buah beri tidak hilang sama ada bentuk semula jadi atau rasa mereka. Semen melawan penyakit dan parasit dengan baik.

Related  Kami berkenalan dengan jenis dan jenis blackberry dari foto dengan penerangan

Malinka untuk keadaan Siberia

Varieti raspberi untuk Siberia harus tahan fros dan memenuhi keadaan cuaca keras tempatan. Itulah sebabnya jenis yang paling popular di sini adalah:

 1. “Awal manis.” Sejajar dengan namanya, pelbagai ini menyanyi sangat awal dan sangat bertolak ansur dengan fros Siberia. Beri kecil, tetapi, walaupun ini, mereka sangat manis.
 2. “Api Siberia.” Pelbagai ini dipilih oleh penternak khusus dan disesuaikan dengan keadaan setempat. Buah-buahan pelbagai mempunyai warna merah terang. Rasa beri manis. Juga, walaupun keadaan masak, beri muncul dalam piawai untuk tarikh raspberry.
 3. “Ganjaran”. Variasi ini tahan terhadap fros Siberia musim sejuk dan buah semak adalah masam manis, mempunyai warna merah.
 4. «Barnaulskaya». Pelbagai ini tidak digunakan untuk berbuah besar, tetapi ia sangat tahan terhadap beku dan diterbitkan khusus untuk keadaan Siberia. Buahnya, walaupun kecil, tetapi, bagaimanapun, mempunyai rasa lembap yang jelas.

Varieti raspberry untuk Siberia

Varieti raspberry terbaik untuk rantau Rostov

Jenis raspberi bagi rantau Rostov yang tidak mempunyai keperluan khas kerana iklim di sini adalah syarat-syarat tertentu yang berbeza, memprovokasi semak raspberry menyesuaikan diri dan terus hidup.

Untuk mendapatkan hasil panen yang kaya dengan buah beri ini di kawasan rantau Rostov, perlu menanam jenis raspberry seperti:

 1. Pelbagai musim panas India“Summer India”. Kultivar patch ini dicirikan oleh pematangan lewat, biasanya buah-buahan muncul pada akhir musim panas. Saiz buah beri adalah besar, tetapi walaupun ini rasa buahnya sangat baik. Kepelbagaian ini tahan hampir semua perosak dan penyakit.
 2. Pelbagai raspberry Balsam“Balsam”. Pelbagai ini dicirikan oleh hasil yang tinggi, cukup tahan terhadap fros dan bersahaja dalam penjagaan. Penyakit dan perosak pelbagai tidak takut. Beri merah varietas boleh dipanggil pencuci mulut, kerana rasa cerah dan manis. Buah-buahan besar mempunyai bentuk kanonik.
 3. Pelbagai Vera“Iman”. Variasi tinggi menghasilkan lebih awal dan mempunyai rintangan yang sangat baik untuk fros dan penyakit. Tetapi dalam fros khas, supaya raspberi tidak membekukan, lebih baik untuk membengkokkannya dan membungkusnya.
 4. Raspberry Raspberi “Kecantikan Rusia” penerangan tentang varietas: pelbagai baru, dibiakkan di Moscow, dibezakan oleh buah yang sangat besar. Saiz buah bervariasi dari 8 hingga 12 gram, dan mereka mempunyai bentuk kanonikal yang agak panjang. Di samping bentuk yang indah, buah beri mempunyai warna merah yang kaya dan permukaan berkilat. Beri adalah padat, jadi ia mudah dikeluarkan dari peduncle dan tidak pecah. Oleh kerana itu, mereka sangat bertolak ansur dengan pengangkutan. Rasa manis dan rasa buahnya sangat kaya. Kerana benih dalam buahnya sedikit, buahnya baik untuk dimakan segar. Hasil varietas cukup tinggi, dari satu semak mungkin untuk menuai hingga lima kilogram. Dan dengan penjagaan kualitatif, panen boleh ditingkatkan beberapa kali. Semen adalah sangat padat dan pucuk tidak berlipat ganda di seluruh tapak. Tumbuhan itu sendiri tahan terhadap pelbagai penyakit dan parasit. Tetapi walaupun ada tanda-tanda penyakit pada pucuk, hasil varietas tidak akan menderita.

Related  Bilik Begonia – penjagaan dan penanaman

Perbandingan varieti raspberi – video