Berry gooseberry yang manis dan masam disukai oleh banyak tukang kebun. Dan bagaimana untuk melakukan tanpa belukar tunggal dalam dacha anda, mengetahui tentang manfaat besar gooseberry? Lagipun, ia adalah sumber terkaya vitamin C.

Tetapi hanya dengan menanam buah beri ini di kebun anda, tidak semua orang berjaya mendapatkan buah-buahan yang besar dan indah hasil panen akibat kejahilan bagaimana melindungi semak dari pelbagai jenis perosak dan penyakit. Salah satu masalah yang paling sukar untuk tukang kebun awal adalah penampilan cendawan bubuk pada gooseberry. Penyakit ini adalah musuh paling teruk untuk tumbuhan yang memusnahkan bukan sahaja buah-buahan, tetapi juga dari masa ke masa membunuh daya maju seluruh belukar, memukul walaupun akar.

Cecair serbuk

Cendawan bubuk pada gooseberry adalah penyakit kulat yang merebak melalui spora saiz mikroskopik. Sekelompok gooseberry boleh dijangkiti melalui serangga yang membawa spora, atau miselium dengan spora boleh mendapat di semak tumbuhan dengan bantuan massa angin. cendawan serbukCendawan serbuk tidak hanya berkembang di semak gooseberry, tetapi musuh terburuk raspberi, currants, yoshty. Tidak sama sekali sukar untuk mengesan kawasan yang terjejas dengan penyakit ini. Mycelium dengan spora membentuk salutan putih pada dedaunan gooseberries, sama dengan tepung kering yang tersebar. cendawan bubuk pada daun gooseberryCendawan serbuk menjejaskan bukan sahaja daun semak, tetapi juga pucuk muda gooseberry. cendawan serbukcendawan bubuk pada buah gooseberryJika masa tidak diambil, cendawan serbuk pada akhirnya juga mengagumkan buah gooseberries.

Perkembangannya bermula pada akhir bulan Mei, apabila gooseberries membentuk pucuk baru dan membuang warna untuk pembentukan ovari buah. Keadaan yang baik untuk spora pembiakan membuat cuaca panas dan suasana lembap.

Perkembangan penyakit itu bermula dengan cabang-cabang semak yang rendah, mereka yang boleh bertahan dalam spora berjangkit tahun lepas. Ramai penduduk musim panas, tidak mengenali cendawan serbuk pada mulanya, terkejut dengan gambar ini. cendawan serbukOleh itu, cendawan bubuk kelihatan selepas beberapa minggu, salutan cahaya menjadi kasar dan mengubah warna menjadi coklat. Buah-buahan semacam itu tidak sesuai untuk digunakan, kerana keraknya sangat buruk dikikis dari beri, terutama ketika mereka masak.

Semua daun terjejas akhirnya curl, berhenti dalam pertumbuhan, dan tunas menukar bentuk berbentuk busur dan layu. Kebanyakan ovari terjatuh, yang menyebabkan kehilangan hasil tuaian. Sekiranya tumbuhan tidak dibantu, ia semata-mata, mati.

Bagaimana untuk menangani cendawan serbuk?

Walaupun penyakit kompleks seperti buah belukar seperti cendawan bubuk boleh dicegah dan dikalahkan. Menghadapi jamur bermakna tiga pendekatan.

  • Agrotechnical – digunakan untuk kerosakan kecil pada semak, apabila terdapat satu kes kerosakan tunggal.

Kaedah ini terdiri daripada penanaman varieti gooseberry tahan tepu dan pemangkasan tepat pada masanya cabang-cabang yang dijangkiti pada musim gugur atau awal musim bunga.

Oleh jenis tahan termasuk “Gingerbread Man”, “Harlequin”, “anggur Ural”, “Grushenka”, “Kuibyshev”, “Masha”, “Senator”, “Afrika”, “ulang tahun”, “Finland”, “Houghton”.

Materi yang dijangkiti dipotong sama ada dibakar atau dikebumikan di dalam tanah di tempat-tempat yang jauh dari perladangan gooseberries.

Dengan permulaan haba musim bunga pertama, adalah perlu untuk menghapuskan dedaunan tahun lepas dari bawah semak gooseberry, yang juga boleh berfungsi sebagai tempat pembiakan yang sangat baik untuk spora.

Daun dan cawangan yang rosak perlu dikeluarkan dengan segera. Sebelum bengkak tunas pada cawangan semak dijalankan penyelesaian gooseberry rawatan kalium permanganat, dipanaskan hingga 90 ° C, iaitu mandi panas membasmi kuman semua cawangan dan tanah di bawah semak diri (sepuluh liter air dibesarkan dua sudu kalium permanganat).

semak Feed gooseberry sepatutnya hanya kalium dan fosfat baja, yang bertanggungjawab untuk pembentukan pucuk kuat sepenuhnya yang boleh menahan cendawan, manakala baja nitrogen, sebaliknya menjejaskan pembangunan pucuk muda, dengan itu mereka lebih mudah terdedah untuk mengalahkan penyakit ini.

  • Kimia – boleh digunakan apabila ladang besar gooseberries dijangkiti dan terdiri daripada semburan semak dengan dadah yang kuat.

 Adalah disyorkan untuk menyembur semak sebelum berbunga dan selepas itu untuk mendapatkan hasil yang lebih berkesan.

Untuk melakukan ini, gunakan tembaga sulfat (seratus gram sepuluh liter air), persediaan “Topaz”, “HOM”, “Tivit Jet”, “Vectra”, “Cumulus”.

  • Agrokimia – gabungan dalam amalan kaedah di atas untuk memerangi cendawan serbuk.

Dalam persoalan cara menangani cendawan serbuk pada gooseberries, resipi rakyat juga berharga, keberkesanannya telah dibuktikan oleh amalan tukang kebun yang banyak.

Kaedah tradisional rawatan gooseberries dari cendawan serbuk termasuk ukuran pengaruh:

  • penyediaan penyelesaian untuk penyemburan semak gooseberries dari soda dan grits pada grater besar (sepuluh liter air, lima puluh gram soda dan sabun);
  • penyediaan larutan dengan abu (sepuluh kilogram air tiga kilogram abu);
  • Penyediaan penyelesaian dengan air kencing (untuk lima liter air satu gelas air kencing).

Penyemprotan semak dilakukan serta persiapan kimia, sebelum berbunga dan selepas itu, jika perlu, tindakan itu diulang beberapa kali.

Gooseberries tanpa cendawan bubuk – video