berbuahPokok epal berbentuk lajur pertama dan pear muncul di taman Rusia kira-kira dua puluh tahun lalu. Plum berbentuk kolon dengan cawangan-cengkerang tulang yang kurang maju atau tidak ada lebih jarang, tetapi kebesaran budaya yang luar biasa sudah menarik minat penduduk musim panas dan pemilik kebun ladang.

Mutasi semulajadi tumbuhan buah, yang membawa kepada bentuk bukan tradisional untuk pokok-pokok, telah diperhatikan dan diperbaiki. Hasilnya, peminat hari ini mempunyai beberapa jenis dengan buah-buahan yang besar tujuan sejagat.

Ciri plum lajur

susunan buah pada lajurPokok plum biasanya tinggi. Banyak ortas terdedah kepada ketumpatan berlebihan mahkota, yang menghalang penjagaan, menggalakkan penyebaran perosak dan penyakit, dan juga menjadikannya sukar untuk menuai buah masak. Struktur mahkota plum lajur agak berbeza. Ketinggian pokok dewasa tidak melebihi 2-2.5 meter, sedangkan di batang tidak ada cawangan rangka besar, dan bunga hanya pada cabang karangan panjang tidak lebih dari 15-20 cm.

Dengan penanaman dan penjagaan yang betul, plum penjajah pada akar pokok yang kuat mula membuahkan hasil selama 2-4 tahun. Apakah kelebihan pokok buah-buahan yang semakin meningkat dengan mahkota yang sempit, tidak praktikal?

plum kolonial di tamanUntuk musim dari pokok berbentuk lajur pemastautin musim panas boleh mengumpul dari 5 hingga 10 kg buah-buahan manis. Tanaman sebegini jauh lebih rendah daripada tanaman varieti biasa. Tetapi jika anda menganggap bahawa pokok-pokok tiang-tiang ditanam lebih kerap, hasil tanaman meningkat dengan ketara. Di samping itu, penyelenggaraan dan penjagaan penanaman parit berbentuk lajur lebih mudah. Mahkota volum kecil mudah diakses untuk penyerbu serangga, ia disiarkan dan diterangi melalui matahari.

Satu-satunya negatif plum berbentuk lajur adalah abad yang agak pendek pokok itu. Setakat umur sepuluh, penuaan bermula, dan hasil jatuh secara semula jadi. Oleh itu, tukang kebun yang berminat dalam galas buah intensif harus maju, sekurang-kurangnya sebahagian, untuk mengemas kini penanaman.

Hari ini di kalangan penduduk musim bunga semulajadi boleh menemui beberapa jenis plum dengan mahkota padat dalam bentuk lajur hijau.

Warna Column Plum Blue Sweet

pelbagai plum Blue SweetUntuk taman persendirian dari pinggir bandar ke kawasan selatan, sejenis plum berbentuk kolum Blues Sweet sesuai. Pokok sehingga ketinggian 2.5 meter dibezakan oleh tunggul kecil, pembentukan cawangan sisi yang sangat jarang dan galas buah yang banyak. Pada pokok buah-buahan, dengan agroteknologi yang cekap masak hingga 15 kilogram buah-buahan berwarna biru gelap yang besar. Sekiranya musim panas cukup panas, buah tidak mudah merosakkan berat badan hingga 60-70 gram. Di bawah lipatan kulit putih berbulu kelabu, pulpa kuning yang cerah dan lembut rasa manis dan asam menyengat.

Bonus yang bagus untuk peminat buah-buahan segar dari varieti Blue Sweet akan menjadi tulang rusuk yang mudah terlepas dari pulpa lebur.

Untuk mengumpul plum sedia untuk 3-4 minggu pada bulan Ogos atau awal September. Spesies plum berbentuk kolon merujuk kepada musim sejuk yang tahan lasak dan tanpa perlindungan tambahan menahan sejuk tali pinggang tengah. Untuk menerima tanaman besar-besaran, tumbuhan ini memerlukan pengacau, contohnya, menanam pokok-pokok berhampiran pelbagai jenis Stanley.

Plum yang berbentuk kolon

pelbagai jenis imunKayu pokok sehingga dua meter tinggi mempunyai bentuk piramid sempit dengan cawangan sampingan jarang. Dalam tumbuh-tumbuhan muda di plum penjajah Imperial, kadar pertumbuhan yang tinggi, yang memperlahankan dengan ketara sebanyak 3 -4 tahun, apabila musim berbuah bermula.

Bersaiz sederhana memanjang, tanpa pubescence, muncul selepas berbunga pada sepuluh hari pertama bulan Mei. Ovari yang banyak padat merangkumi ranting buket, dan kerana ia masak dari hijau, ia menjadi merah jambu atau merah jambu. Nipis, ditutup dengan salutan kebiruan kulit menyembunyikan daging kuning atau merah jambu. Plum pelbagai ini:

  • baik mengumpul manis;
  • mempunyai keasidan yang rendah;
  • menyebarkan wangian buah-buahan yang sedikit.

Pematangan massa bermula pada pertengahan bulan Ogos, dan, ke arah selatan, semakin baik kualitas buah yang berukuran 40 hingga 60 gram.

Seperti pelbagai jenis, plum berbentuk tiang Imperial adalah budaya subur sendiri yang memerlukan penanaman pokok penyerbukan. Mereka dipilih, dipandu oleh masa berbunga umum.

Selepas mengeluarkan dari cawangan, plum boleh disimpan sehingga dua minggu, sehingga mereka boleh digunakan segar, dalam pemuliharaan atau dalam masakan.

Cadangan untuk penanaman dan penjagaan plum lajur

pemangkasan musim panasBahaya utama yang menunggu untuk penduduk musim panas, yang memutuskan untuk mengembangkan plum berbentuk lajur, merosakkan pertumbuhan anak apikal. Selalunya ini berlaku apabila tumbuhan muda sepenuhnya beku. Terbatas dalam pertumbuhan, pokok ini secara aktif membentuk cawangan sisi. Mahkota kehilangan bentuk asal, tanaman jatuh dengan cepat. Bahawa ini tidak berlaku, adalah penting:

  • pilih masa pendaratan dengan betul;
  • mencari tapak yang sesuai;
  • betul menanam pokok buah muda;
  • segera pastikan penjagaannya yang betul, termasuk penyiraman dan pemakanan.

Di pinggang tengah, di Ural dan kawasan lain, di mana frosts musim sejuk dan selesema datang sangat awal, jenis zon kolonoid yang ditanam hanya ditanam pada musim bunga. Selatan Chernozem, budaya ini boleh ditanam pada musim luruh, memberikan perlindungan yang boleh dipercayai dari angin, tikus dan musim sejuk tanpa salji.

Di atas tanah yang rata, cerah dengan tanah subur cahaya, plum ditanam pada jarak sekurang-kurangnya 50 cm dari satu sama lain. Antara barisan di taman ini melakukan selang sekitar satu setengah meter.

Penjagaan selepas menanam plum berbentuk lajur tidak banyak berbeza dari yang tradisional. Untuk mempercepatkan perakaran, selepas benih telah masuk ke dalam tanah, ia berguna untuk memberi makan kepada mereka dengan stimulator pertumbuhan, yang mengaktifkan pertumbuhan sistem akar. Pokok pemangkasan dikurangkan kepada sanitasi, iaitu, dalam masa, cawangan yang rosak, beku atau layu dikeluarkan. Jika bahagian atas rosak, titik pertumbuhan dipindahkan ke salah satu pembaikan yang sesuai.

Video tentang bearing buah plum lajur