Tumbuh pokok lychee eksotik di tingkap

pokok litchi di tingkapSesetengah orang percaya bahawa tumbuh buah eksotik di rumah adalah impian yang mustahil. Walau bagaimanapun, tukang kebun berani memecahkan stereotaip yang ditubuhkan dan sebagai ganjaran mereka menerima pokok litchi yang indah dengan buah-buahannya yang unik. Untuk ini, sudah cukup untuk memahami peraturan asas untuk menanam tumbuhan dan tetamu luar negara yang bagus akan menetap di tingkap.

Ciri luaran pokok

pokok litchi di tamanDalam keadaan semula jadi, pokok itu terdapat di wilayah China dan Thailand. Ia tumbuh hingga ketinggian 30 meter dan menghasilkan buah-buahan yang serupa dengan ceri atau plum kecil. Terdapat nama pokok lain, seperti:

  • “Syurga anggur”;
  • “Buah Cinta”;
  • “Ceri Cina”;
  • “Lidges”;
  • Lisi;
  • “Plum Cina”.

pohon lychee mudaPokok litchi tergolong dalam keluarga Sapindov dan ditanam dengan sempurna di rumah. Dalam ruang tertutup, tumbuhan boleh mencapai ketinggian 2.5 meter, yang agak boleh diterima untuk perumah. Di Rusia, buah-buahan ditanam di taman-taman. Dengan berbuat demikian, ia dilindungi dengan berhati-hati terhadap fros dan angin kering. Keadaan yang melampau menyebabkan kehilangan dedaunan dan kemunculan keretakan pada batang dan cawangan.

pokok litchi dalam tab mandiLychee telah memanjangkan daun berisi daging yang sedikit berkilat. Warna – hijau tua. Di tengah-tengah plat, vena utama berlalu, dari mana cawangan berlaku dalam arah yang berbeza. Ini “embossing” dianggap sebagai kemuncak pelawat luar negara. Bentuknya, daun menyerupai elips yang panjang, diturunkan ke pangkal tumbuhan.

buah lycheeBuah telur berbentuk telur dari lychee adalah ukuran kecil, kira-kira 4 cm diameter. Di luar mereka ditutup dengan kulit jerawat. Rasanya mengingatkan buah beri atau plum anggur, seperti yang ditunjukkan oleh nama-nama pokok yang berlainan.

Buah lychee eksotik digunakan secara meluas untuk merawat pelbagai penyakit jantung, masalah obesiti dan hematopoiesis.

Rahsia membina rumah

lycheeOleh kerana tumbuhan itu mempunyai beberapa sifat yang bermanfaat, ramai membesar sebagai pembantu rumah. Walau bagaimanapun, aspek berikut perlu dipertimbangkan untuk ini:

  • suhu udara di ruang tamu;
  • rejim pengairan yang cekap;
  • komposisi tanah untuk penanaman.

pilih tulang untuk berkembangProses bagaimana menanam pokok litchi di rumah bermula dengan pemerolehan janin itu sendiri. Buah masak dipotong, mengeluarkan tulang dari itu. Selepas itu, ia dibasuh dan ditanam di dalam tanah yang disediakan.

Ia adalah wajar untuk menurunkan batu segera ke dalam tanah, kerana ia cepat kehilangan percambahan. Untuk mencapai matlamat utama – untuk menanam pokok litchi, lebih baik menggunakan beberapa biji.

Apabila batu itu sudah ada di dalam tanah, bekas itu ditutup dengan beg plastik untuk membuat iklim mikro rumah hijau. Kemudian bekas diletakkan di tempat yang hangat dan menunggu penampilan daun pertama. Sebagai peraturan, selepas 2 atau 3 minggu dari tanah naik hijau pertama. Dalam tempoh ini, filem itu dikeluarkan supaya tumbuhan dapat berkembang secara aktif. Ia dari Mei hingga awal September bahawa pokok litchi perlu memerhatikan rejim suhu yang betul, yang tidak melebihi 35 darjah Celsius.

Apabila pucuk pertama muncul, suhu di dalam bilik harus berada dalam 25 darjah.

mesti mematuhi rejim suhuSelepas pembentukan tunas hijau, mereka perlu disiram setiap hari. Oleh itu, keadaan dicipta menyerupai persekitaran semula jadi di mana pokok litchi tumbuh. Dari masa ke masa, anak benih akan naik di atas tanah sehingga ketinggian 20 cm. Dari saat ini akar sistem tumbuhan mula berkembang, yang melambatkan pertumbuhan bahagian dasar buah.

Agar akar tumbuh dengan bebas dalam arah yang berbeza, adalah wajar untuk memindahkan anak benih ke dalam bekas yang besar.

Kaedah penjagaan yang teliti terhadap buah eksotik

menuaiApabila pokok mula berakar dan naik di atas bumi, ia perlu memberi cahaya yang mencukupi. Tempat yang sesuai untuknya ialah tingkap tingkap yang besar. Adalah penting bahawa kilang itu mempunyai akses kepada pencahayaan 12 jam sehari. Pada musim sejuk, tukang kebun bijak menggunakan pencahayaan tiruan.

Penjagaan di rumah untuk pokok litchi menyediakan pengairan yang cekap. Kilang itu tidak menyukai kemarau yang melampau, seperti kelembapan berlebihan. Oleh itu, adalah wajar untuk memerhatikannya secara berterusan. Sekiranya rumah mempunyai kelembapan rendah, anak benih perlu disembur dengan pengabut. Air untuk ini pertama kali dipertahankan untuk membersihkan dari kekotoran besar dan membawa ke suhu bilik. Jika tidak, kilang itu mungkin menderita.

litchi di dalam bilikIa juga penting untuk memberi makan kepada kilang dalam masa. Kali pertama ini perlu dilakukan 3 bulan selepas penanaman. Untuk melakukan ini, gunakan baja, yang kaya dengan mineral. Dos seterusnya dibuat apabila pokok berusia 1 tahun. Selepas setahun lagi, baja dituangkan ke dalam tanah setiap 2 bulan. Terima kasih kepada pemakanan yang kompeten, pokok litchi yang megah akan tumbuh di rumah, seperti yang ditunjukkan dalam foto yang disediakan.

Tanam tanaman hanya dalam dua tahun pertama untuk memberikannya bentuk yang indah. Selepas itu, cawangan atau daun kering sahaja yang dikeluarkan. Sekiranya anda melakukan pemangkasan yang kerap, pembiakan perbungaan panik yang terganggu. Jadi, buah-buahan tidak akan muncul tidak lama lagi. Walaupun demikian, banyak tukang kebun mengagumi pokok litchi di rumah. Mungkin patut dicuba untuk menanam pokok eksotik dan menikmati rasa buah di luar negeri.

Pemindahan Lychee – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector