sayur-sayuran di tingkapVitamin diperlukan oleh tubuh manusia pada musim sejuk dan pada musim panas. Selain itu, semua orang mahu memastikan bahawa sayur-sayuran yang kami beli di pasaran adalah selamat dan berkembang dengan baik. Tetapi tiada siapa yang boleh memberikan jaminan seperti ini, tetapi kami mempunyai lebih banyak keraguan, kerana walaupun aroma dill dan pasli dari pasaran pada musim sejuk bukan jenis yang kami biasa.

Perkara yang paling penting ialah terdapat jalan keluar – ini adalah taman dapur mini di tingkap yang akan membantu mengisi kekurangan vitamin untuk seluruh keluarga. Selain itu, periuk hijau atau dulang yang direka dengan baik akan menjadi hiasan akan memberikan banyak oksigen, menyegarkan udara.

Tanaman hijau untuk taman mini-dapur di tingkap

Untuk mendapatkan segala-galanya dengan taman mini di jendela, anda perlu memilih tanaman yang betul, iaitu, mereka yang tidak memerlukan banyak cahaya, bersahaja dengan suhu. Tumbuhan itu termasuk budaya hijau.

sayur-sayuran

Sebagai contoh:

 • busur – Bawang hijau di taman mini berjalan dengan baik ke dalam pertumbuhan, sementara ia boleh ditanam sebagai biji dari bawang saka, dan mentol tumbuh;
 • air kencing – dibezakan dengan percambahan cepat, adalah mungkin untuk tumbuh di tingkap yang pergi ke utara, tanaman pertama boleh dikeluarkan selepas dua minggu;
 • bayam juga pilihan yang baik untuk salad. Budaya ini memerlukan banyak cahaya dan suhu rendah yang selesa (supaya tidak masuk ke dalam penembak). Sebelum menanam, benih mesti direndam terlebih dahulu;
 • salad memerlukan lebih banyak perhatian, ia memerlukan banyak cahaya dan sejuk, serta menyiram tepat pada masanya, tetapi ia tumbuh dengan cepat dan ia berlaku banyak;
 • Dill Perlu untuk tumbuh di dalam kotak yang harus berdiri di tempat yang sejuk, percambahan tidak lebih awal daripada dua minggu;
 • benih parsli memerlukan pra-perendaman sehari sebelum penanaman, pasli boleh ditanam di loggia, dia suka sejuk.

Sebagai tambahan kepada tumbuhan yang disebutkan di atas, anda boleh menanam pudina, saderi, mustard berdaun, basil dan sayur-sayuran lain, memilih apa yang anda suka dalam salad dan perasa.

Beberapa tip untuk penuaian yang baik di taman mini di tingkap

 1. Suhu tidak boleh lebih daripada 20 darjah di dalam bilik, di mana anda menganjurkan taman di tingkap, sayuran tidak suka panas.
 2. Tanaman hijau mesti tumbuh dalam iklim yang lembab, jadi mereka perlu disembur dengan kerap.
 3. Sekiranya anda mengatur bilik kecil mini, menjimatkan tumbuh-tumbuhan dari tingkap yang sejuk, sering menaikkan filem untuk pengudaraan supaya batang tidak reput.
 4. Baja lebih baik menggunakan cecair, dan membuat tanah komposit – tanah adalah separuh kompost atau tanah siap untuk tumbuh hijau.
 5. Beli lampu pendarfluor, sekiranya kekurangan pencahayaan, terutama pada musim sejuk, mereka memberi pampasan untuk cahaya matahari.

Komen dari mereka yang membina taman dapur mini di tingkap berkata bahawa ini boleh dan harus dilakukan. Berani dan anda akan berjaya.

Video tentang taman sayuran di tingkap