periuk gambutProses penanaman benih tumbuhan di rumah bukanlah tugas yang mudah dan memerlukan pematuhan dengan semua syarat yang diperlukan untuk percambahan benih. Sangat banyak pemilik pondok dan plot taman membuat usaha yang besar untuk menanam tumbuhan yang kuat dan tahan lasak, yang kemudian menghasilkan tanaman yang sangat baik dan bunga yang indah. Baca artikel: penanaman lada pada anak benih!

Tanaman menanam dengan benih memendekkan tempoh pertumbuhan vegetatif di tanah terbuka dan membawa tempoh penuaian beberapa kali lebih dekat. Anak benih yang terpakai di zon iklim teritorial sejuk, di mana tempoh musim panas jauh lebih pendek, berbanding dengan tepi panas.

Terutama penting semasa menyemai adalah pilihan kapal, yang tidak boleh terlalu mendalam dan berat, tetapi pada masa yang sama luas dan selesa untuk pengangkutan dan pengangkutan. Seorang tukang kebun profesional sentiasa memilih anak benih yang tumbuh di dalam acuan berasingan, untuk mengelakkan menyelam.

Produk yang benar-benar baru muncul di pasaran untuk petani dacha – periuk gambut untuk anak benih, yang merupakan bekas yang mudah untuk berkembang. Comfort – ia boleh diterima untuk harta pemilik tanah, tanah gambut boleh digunakan lebih untuk mewujudkan keadaan yang sesuai untuk pembangunan optimum pucuk dan pematuhan dengan kerosakan minimum kepada sistem akar apabila mendarat di tanah terbuka.

bekas gambut mungkin agak pelbagai bentuk – bulat, persegi, dalam bentuk cawan dan bentuk keseluruhan keratan periuk, dengan kemungkinan sekeping atau aplikasi blok mempunyai parameter yang sangat berbeza diameter dan kedalaman: 100 x 100 mm, 90 * 90 mm, 80 * 80 mm, 70 * 70 mm, 60 * 60 mm, 50 * 50 mm, dengan ketebalan dinding 1.5 mm hingga 2.5 mm.

tangki gambut

Pembungkusan gambut yang berkualiti dibungkus dalam bentuk yang dibungkus untuk mematuhi piawaian yang sepatutnya untuk penyimpanannya dan untuk mencegah ranjau pramatang.

Related  Peraturan asas memotong mawar untuk musim sejuk untuk mengekalkan kecantikan murni mereka

tangki gambut

 Kedalaman dan diameter cawan gambut untuk benih dan periuk dipilih dari pengiraan nilai tembakau masa depan tanaman. Secara umum, pembungkusan itu selalu menunjukkan tanda-tanda untuk percambahan biji benih tanaman yang boleh anda gunakan ini atau bentuk itu.

anak benih dalam periuk gambut

Aspek-aspek positif dan negatif pemakaian periuk gambut untuk anak benih yang semakin meningkat

Tumbuh tumbuh-tumbuhan gambut adalah kaedah yang benar-benar baru dan sering menimbulkan banyak persoalan tentang kelayakan menggunakan pembungkusan gambut.

Kebaikan benih yang tumbuh di dalam periuk gambut adalah yang berikut:

  •  gambut untuk anak benih – kapasiti ekologi dan biologi untuk percambahan dan perkembangan sistem akar;
  •  menggunakan periuk tanah gambut untuk benih melibatkan pendaratan di dalam tanah terbuka itu secara langsung di dalam bekas, yang berada di bawah pengaruh larut kelembapan dan kemudiannya dibubarkan dalam sebulan, menyuburkan tanah;
  •  Pembungkusan gambut tidak mengandungi biji-bijian dari pelbagai rumpai dan mikroorganisma patogen;
  •  kapasiti percambahan bahan benih dalam rawa gambut dijamin oleh seratus peratus;
  •  Apabila memindahkan benih ke dalam tanah, sistem akar tetap utuh;
  •  apabila mengangkut tumbuh-tumbuhan, tanah tidak kering di dalam tangki;
  •  pucuk anak benih mempunyai peluang untuk menerima diet seimbang dengan bahan mineral dan bahan organik yang diperlukan;
  •  Tumbuhan ini dilindungi sepenuhnya daripada serangan oleh pelbagai bakteria mikroflora yang tidak baik;
  •  penanaman benih di dalam rumah yang bersih secara biologi gambut membolehkan anda meningkatkan tanaman sebanyak tiga puluh peratus dan mendapatkannya dua kali secepat ketika ditanam dengan cara biasa.

Walaupun aspek-aspek positif daripada pemakaian kaedah inovatif benih sayur-sayuran dan bunga yang semakin meningkat, dalam kaedah ini, terdapat kelemahan yang berkaitan dengan hakikat bahawa banyak pengeluar di tanah gambut penjimatan kuasa boleh menawarkan pengguna produk yang cacat, sebagai sebahagian daripada yang sebahagian besar adalah kadbod.

Lapisan kertas tebal lebih padat daripada gambut semulajadi, yang boleh menjadi penghalang yang serius kepada perkembangan sistem akar tumbuhan dan penguraiannya di dalam tanah. Oleh itu, memilih keupayaan di kedai, anda harus berhati-hati menilai penampilannya. Dari apa yang dibuat kapasiti sangat mudah ditentukan oleh sentuhan. Pot gambut rapuh dan berliang, kadbod – terlalu padat dan ditekan.

Related  Ketahui mengapa epal retak dan reput pada pokok epal

Arahan untuk penggunaan pembungkusan gambut untuk penanaman benih yang betul

Kenalan pertama dengan pek gambut selalu menyebabkan kemunculan soalan – bagaimana menggunakan periuk gambut untuk anak benih?

Sebelum menggunakan periuk gambut secara langsung untuk tujuan yang dimaksudkan, mereka direndam dalam penyelesaian mineral dan baja organik, dan selepas itu mereka membiarkannya kering.

Untuk membantu pucuk masa depan membangunkan sistem akar penuh dan memusnahkan dinding periuk, mereka boleh membuat lubang-lubang kecil, cara yang bagus – penggunaan pukulan.

Tanah yang disediakan itu sendiri dengan menggunakan unsur organik atau dibeli di toko untuk petani dan petani truk dituangkan ke dalam pasu. Pada masa yang sama, ia mestilah mengekalkan hawa dinginnya dan tidak terlalu padat.

anak benih dalam periuk gambut

Setiap benih budaya tertentu ditanam dalam periuk mengikut masa penaburan dan parameter kedalaman dengan mematuhi keadaan agroteknik. Gambut adalah medium yang sangat baik untuk melekatkan pucuk dan keratan, serta mentol.

bunga dalam periuk gambut

 Menyiram benih di dalam periuk gambut mempunyai ciri-ciri sendiri yang kerap dan bersifat sputtered. Untuk menjalankan prosedur ini, senapang semburan sangat sesuai.

Untuk percambahan tanaman yang lebih baik, periuk ditutup dengan filem dan terdedah kepada tempat yang hangat (20-25 ° C).

Penggunaan periuk tanah gambut kebun tidak menghapuskan kerumitan pengerasan anak benih daripada benih biasa dengan keadaan iklim semula jadi pertumbuhan, jadi ia adalah lebih kuat dan lebih kukuh.

Pengedaran luas periuk gambut memberikan gambaran penuh tentang penggunaan yang berguna dan selesa dalam amalan oleh ramai penduduk musim panas. Kerana mematuhi semua arahan dan peraturan untuk penggunaan bekas, tukang kebun mahir mendapatkan hasil yang baik aktivitinya di atas tanah, terutamanya positif bertindak balas petani yang mempunyai benih penanaman bidang keseluruhan.

Related  Penerangan dan gambar-gambar pelawat jenis plum ceri

Jika anda boleh membeli pembungkusan biologi berkualiti rendah, maka kesan yang dijangkakan jauh lebih rendah, yang wajar, tentu saja, tindak balas negatif.

Hari ini, mengetahui tentang wadah gambut semua nuansa yang perlu, perlu mematuhi mereka, dan anak benih yang matang dengan tangan mereka sendiri akan membawa hasil yang layak.

Video: penanaman benih oleh kaedah Dmitry Slavgorod