penggunting racun seranggaKliper adalah insektisida-acaricide asal Rusia. Alat ini dihasilkan oleh ZAO FMRus dan merupakan analogi dari Talstar Amerika. Dadah ini direka untuk mengawal perosak tanaman sayur-sayuran di ladang hothouse.

Sifat penyediaan

perlindungan tanaman dari perosakBahan kimia ini digunakan untuk melindungi tanaman sayur-sayuran dan tanaman pertanian, termasuk tomato, lada, timun dan bunga tanah tertutup.

Bahan aktif ubat Clipper – bifenthrin – pyrethroid sintetik. Ia berkesan melawan perosak berikut:

  • hama,
  • aphids,
  • whiteflies,
  • thrips.

Insektisida sesuai untuk melindungi pokok buah-buahan dan kebun anggur dari penggelek daun, tungau dan rama-rama. Pada tanaman bijirin ia digunakan terhadap pepijat, kumbang tanah, thrips.

dadah itu memusnahkan larva seranggaBifenthrin tidak berjaya memusnahkan larva serangga.

Clipper serangga boleh dicampur dengan banyak racun kulat dan racun serangga apabila digunakan dalam formulasi tangki.

Kaedah operasi dan bentuk pelepasan

Menurut prinsip tindakan, ubat itu merujuk kepada insektisida-acaricides usus-kontak. Bahan aktif dengan cepat melumpuhkan sistem parasit parasit, akibatnya serangga berhenti makan dan mati. Di samping itu, Clipper mengurangkan kejadian tanaman dengan jangkitan kulat, kerana perosak membawa spora mereka pada diri mereka sendiri.

Penyediaan ini boleh didapati dalam bentuk pekat emulsi dalam kanister kapasiti 5 liter dan 1 botol liter. Untuk menyediakan penyelesaian kerja, ia dicairkan dengan air dalam perkadaran yang diperlukan. Tempoh penyimpanan dana adalah sekurang-kurangnya tiga tahun.

Kelebihan insektisida

Berbanding dengan ubat lain yang serupa, Clipper mempunyai beberapa kelebihan penting:

  • ekonomi, kerana ia bertindak dengan segera pada beberapa jenis perosak;
  • toksisiti rendah untuk manusia dan haiwan ladang;
  • ejen itu tidak menembusi tisu tumbuhan dan tidak terkumpul di dalamnya;
  • dadah tidak menyebabkan rintangan pada serangga;
  • tindakan kompleks terhadap pelbagai jenis serangga.

Pada sayur-sayuran tanaman tertutup menghabiskan satu pemprosesan untuk satu musim. Dalam keadaan rumah hijau, agen tidak dibasuh daun dengan sedimen dan mengekalkan kesan selama dua hingga tiga minggu.

Peraturan permohonan

permohonan di rumah hijauKadar penggunaan racun serangga boleh berbeza-beza bergantung kepada ketinggian tumbuhan, peringkat perkembangan parasit dan jenis penyembur. Kadar penggunaan purata dan kaedah penggunaan insektisida Cliper ditunjukkan dalam jadual di bawah:

Related  Cherry untuk rantau Leningrad: jenis, ciri penanaman dan penjagaan

kadar penggunaan keritingMenurut hasil penyelidikan lapangan insektisida, sekurang-kurangnya 75% individu dewasa mati, dan lebih dari 85% larva mereka mati pada hari ketiga.

Pilihan dadah tambahan

memerangi kumbang kulitSebagai hasil daripada eksperimen, kesan merosakkan bifenthrin pada kumbang kulit diturunkan, khususnya, pada varietasnya – juru tipografi. Spesies kumbang kulit dan larva ini dapat memusnahkan saluran hutan yang besar dalam jangka pendek.

maklumat penting untuk penggunaPada masa ini, Clipper racun serangga popular sebagai ubat yang berkesan terhadap kumbang kulit. Resipi dilampirkan pada ubat.

Sebagai tambahan kepada pencetak, alat ini berkesan terhadap kulit birch barkhammer, kumbang larch bark, pelbagai spesies barbel, sapwood, kumbang kumbang, kumbang kaca, kumbang cacing kayu.

Langkah berjaga-jaga

Clipper Insecticide merujuk kepada ejen toksik rendah. Walau bagaimanapun, apabila bekerja dengannya, anda harus mematuhi langkah-langkah keselamatan – memakai kacamata pelindung, respirator dan pakaian khas. Apabila bekerja di luar, pilih hari tanpa angin. Ia perlu untuk mempertimbangkan kesan toksik dadah pada lebah.

Agen yang disampaikan adalah perlindungan kompleks tanaman sayuran yang sangat baik dan pokok taman dari perosak serangga utama.