Minyak lobak lobak mekarBibit minyak lobak – makanan tahunan dan budaya madu. Merujuk kepada penyebaran keluarga. Digunakan secara meluas sebagai siderat – baja hijau. Dalam benih tumbuhan mengandungi sehingga 50% minyak sayuran. Ia digunakan dalam memasak, industri makanan, farmakologi, kosmetologi, dan juga pengeluaran biofuel.

Lobak minyak tidak mempunyai tanaman akar, hanya bunga dan bijiLobak berbahan minyak adalah tumbuhan kira-kira 1.5 m tinggi. Daun mempunyai bentuk potong. Buah lobak minyak adalah polong, panjangnya 6-8 cm, penuh dengan biji benih. Tidak seperti radish biasa minyak lobak-bearing tidak membentuk tanaman akar. Akarnya adalah batang tebal di bahagian atas dengan cawangan. Kebudayaan dihargai kerana penjanaan jisim hijau yang intensif dalam cuaca sejuk. Sesuai untuk menyemai lewat di kawasan dengan iklim yang sejuk. Boleh ditanam di tanah liat yang berat, tahan kemarau.

Rumpai bunga lobak seperti siderat

Menggunakan radish zaitun sebagai siderataPenggunaan radish zaitun sebagai siderata pada tahun-tahun kebelakangan ini menjadi kepentingan strategik kerana penipisan tanah yang berskala besar.

Perlindungan dan pengayaan tanah

Lobak zaitun mempunyai sistem akar kuat. Akar panjang menyediakan pendakian dari lapisan bawah tanah ke permukaan nutrien. Apabila membusuk, jisim hijau yang dibuang menjadi berubah menjadi baja yang kaya dengan humus dan organik.

Pancake lobak adalah salah satu tanaman yang paling berkesan digunakan untuk melindungi tanah daripada hakisan di Spring dan Musim Luruh, dan jika tumbuhan tidak bersih pada musim sejuk, mereka mengekalkan salji, yang menyumbang kepada pengumpulan kelembapan dalam tanah dan kurang beku.

Budaya ini mempunyai kesan yang baik terhadap struktur tanah, melonggarkannya dan menyediakan saliran walaupun dalam lapisan dalam. Akibatnya, kelembapan dan kebolehtelapan udara meningkat.

Dari sisa-sisa akar, tanah diperkaya dengan unsur mineral. Rata-rata, setiap hektar kawasan tanah yang diterima:

  • nitrogen – 85 kg;
  • fosforus – 25 kg;
  • kalium – 100 kg.

Kualiti fitosanitasi

Penyelenggaraan dalam tumbuhan minyak penting menggalakkan penentangan terhadap pembongkar dan penyakit kulat. Lobak minyak digunakan untuk perjuangan pencegahan terhadap wireworm, ketam kentang, rizoktanioz, nematoda. Dedaunan yang tebal juga menjalar tanah dan menindas percambahan rumput. Lobak zaitun adalah tanaman utama yang digunakan dalam usaha melawan rumpai keras untuk ditanggalkan, seperti wheatgrass. Punca-punca yang terbakar itu berfungsi sebagai tempat pembiakan yang sangat baik untuk cacing dan organisme biologi lain yang mempunyai kesan yang baik terhadap tanah.

Jangan gunakan lobak lobak minyak sebagai siderat sebagai prekursor kepada kubis.

Lobak zaitun sebagai tanaman pakan ternakan

Menanam lobak zaitun sebagai tanaman pakan ternakanSebagai budaya makanan ternakan, minyak zaitun lobak dinilai untuk kemunculan dan hasil yang konsisten tinggi. Penuaian purata adalah 300-400 c / ha, dan ketika memohon baja maka mungkin untuk mencapai indikator 700 c / ha. Tempoh penyemaian kepada pembentukan hanya 40-50 hari. Untuk satu musim, ada kemungkinan untuk membuat 3 penanaman. jisim hijau diberi makan kepada ternakan dalam bentuk segar, yang disediakan daripadanya sebagai silaj, rumput kering, briket, makan rumput. lobak minyak Silo biasanya dengan rumput tahunan lain yang diperkenalkan ke dalam vetch-kacang dan oat oat-campuran. Budaya pada peringkat daun 3-4 adalah tambahan yang baik kepada jagung.

Sebagai budaya makanan ternakan, minyak lobak merah perlu ditanam dalam campuran dengan bunga matahari, kacang dan bijirin.

Menanam lobak zaitun bersama bunga matahariPenanaman lobak zaitun itu memungkinkan untuk berjalan padang rumput di akhir musim gugur. Tumbuhan tumbuh-tumbuhan terus berlaku pada suhu + 5-6 ° C. Lobak oleifera mati apabila fros kepada -4 ° C, tumbuh-tumbuhan menjadi kuat dan mampu menahan suhu negatif kepada -7 ° C.

Mengikut pemakanan, lobak minyak lobak mempunyai kualiti yang sama dengan campuran fodders, alfalfa, sainfoin dan semanggi. Ia mempunyai kandungan protein yang tinggi – sehingga 26%. Sebagai perbandingan: dalam jagung penunjuk ini berada pada tahap 7-9%. Protein seimbang dengan asid amino. Budaya ini kaya dengan fosforus, kalium, kalsium, magnesium, zink, besi. Semasa tempoh berbunga, satu kilogram puncak mengandungi 30 mg karotena dan 600 mg asid askorbik.

Rumpai zaitun sebagai tumbuhan madu

Madu SempurnaRumpai minyak lobak adalah budaya madu yang diiktiraf. Kelebihan utamanya ialah berbunga panjang (sehingga 30 hari) dan pembebasan nektar dalam masa yang sejuk. Medosbor dihasilkan pada awal musim bunga dan pertengahan musim panas, apabila budaya lain yang lain telah pudar. Kandungan sukrosa, fruktosa dan glukosa nektar adalah 20%. Madu mempunyai aroma yang kuat dan sifat penyembuhan yang tinggi.

Oleh kerana penghabluran madu pesat ia tidak disyorkan untuk meninggalkan madu dalam sarang lebah untuk musim sejuk.

Lebah hanya memuja warna lobak zaitunLebah lebih suka melawat medan fokus pada waktu pagi dan cuaca mendung. Pada waktu pagi bunga-bunga itu berkembang pada pukul 6-7 pagi.

Penanaman lobak

Biji lobak untuk penanamanJawapan kepada soalan “apabila menanam minyak lobak lobak” bergantung kepada matlamat. Benih boleh disemai dari bulan April hingga pertengahan bulan September. Tanaman hasil tertinggi ditanam pada bulan April. Untuk makanan dan sebagai siderat, lobak disemai dalam baris selepas 15 cm. Penggunaan benih adalah 2-3 g / m2. Kedalaman menyemai adalah 2-4 cm.

Tanaman lewat memerlukan lebih banyak penggunaan benih. Apabila menyemai selepas 10 Ogos, norma dua kali ganda, kerana pada musim luruh pertumbuhan tumbuhan sangat perlahan. Tanaman akhir tidak sesuai untuk penglihatan.

Apabila campuran bercampur dengan vetch spring, nisbah biji lobak ke wiki 1: 6 digunakan. Di bawah skim ini, batang lobak berfungsi sebagai pendukung untuk tumbuhan mendaki.

Untuk madu dan biji, lobak minyak lobak tersebar sebanyak 40 cm di antara baris.

Pucuk pertama muncul hanya selepas 4 hari, dan dalam 40-50 hari, mungkin untuk menghasilkan pakan ayam pertama. Pembungaan berlaku kira-kira 40 hari selepas kemunculan.

Apabila memerah di bawah tanaman musim sejuk, lobak dipotong 3 minggu sebelum menyemai.

Untuk pembusukan dan pembentukan humus dari jisim hijau, tanah itu perlu lembab.

Apabila menyiapkan tanah untuk tanaman musim bunga, lobak dibiarkan beku.

Pengumpulan biji pada musim luruh lewatBiji dituai pada musim luruh lewat. Pola mengekalkan bentuknya, dan pengeringan benih berlaku dalam keadaan semula jadi, yang menjimatkan kos pengeringan buatan.

Di Rusia, anda boleh membeli benih lobak minyak jenis popular: Sabine, Nick Prygazhunya, Brutus, Rainbow, Tambovchanka.

Video tentang menyemai pada musim gugur