saderiPopulariti payung keluarga tumbuhan sentiasa meningkat. Di kawasan pinggir bandar, satu saderi yang semakin wangi muncul, bukan sahaja kerana rasa yang menyenangkan, tetapi juga kerana banyak ciri-ciri bermanfaatnya. Ia merujuk kepada tumbuh-tumbuhan pedas, yang minyak aromatiknya meningkatkan rasa makanan. Ia bukan sahaja digunakan untuk memasak, tetapi juga dalam tin atau kering.

Jenis utama saderi:

  • lembaran – ditanam kerana sayur-sayuran harum yang semakin berkembang, yang mengandungi peratusan minyak penting;
  • petiolate – ditanam kerana petioles tebal dan panjang, digunakan terutamanya untuk salad;
  • akar – akar pusingan berharga, digunakan untuk memasak pelbagai hidangan.

Keadaan penting untuk menanam benih saderi

Untuk mendapatkan hasil tuaian yang baik, anda perlu bimbang tentang kualiti tanah di bawah tanaman terlebih dahulu. Tapak yang dipilih pada musim gugur dicerna dan tepu dengan humus. Pada musim bunga, katil dilonggarkan dan digali lagi, menyebarkan secara sama rata baja dan menenun tanah dengan oksigen.

Varieti tanaman awal boleh disemai terus ke dalam tanah pada musim bunga, dan kemudian budaya boleh ditanam dengan lebih baik oleh kaedah benih. Salah satu syarat penting untuk penuaian yang baik adalah benih segar yang berkualiti. Untuk menanam saderi untuk benih, semua benih yang dipilih diletakkan di dalam air suam dan disimpan di sana selama 24 jam. Selanjutnya ditanam ke kedalaman 1 cm di dalam tanah.

Teknologi daun saderi yang semakin meningkat

Spesies daun mampu menahan suhu yang agak sejuk, penduduk musim panas yang berpengalaman menanamnya di tanah pada musim bunga awal. Tetapi hasil yang lebih produktif boleh didapati dengan membuat benih saderi pada awal bulan Mac.

benih seleniumSelepas merendam dan menembus ke dalam tanah, benih ditaburkan dengan gambut, dan menyediakan suhu kira-kira 20 ° C. Penyiraman pada hari-hari pertama dibuat dari pengabut, merata tanah secara merata.

Related  Perosak dan kawalan kentang

Selepas kemunculan pucuk, suhu perlu dikurangkan sebanyak 2-3 darjah untuk mendapatkan anak benih yang stabil. Apabila pucuk mempunyai risalah sebenar yang pertama, mereka membuat pilihan, mencubit akar. Ini akan menyumbang kepada pembangunan sistem akar yang baik.

Untuk menanam benih saderi mempunyai hasil yang baik, adalah perlu untuk memantau keadaan cahaya dan suhu, pembajaan tanaman. Pada akhir April, sayuran boleh ditanam di tanah.

Penjagaan yang betul untuk anak benih saderi

benih seleniumUntuk anak benih yang ditubuhkan dengan baik, ia dipindahkan ke tempat tidur tanpa melanggar benjolan di bawah akar, dan disiram dengan baik. Ia harus memastikan bahawa titik pertumbuhan semestinya melebihi tanah, dan jarak antara anak benih itu tidak kurang daripada seperempat meter. Segala-galanya lebih mudah: tanah secara berkala longgar, tidak membenarkan penampilan rumpai, dan juga disiram. Pada bulan Julai – Ogos, daun saderi akan dihasilkan.

Teknologi penanaman akar saderi

Spesies ini ditanam hanya dengan kaedah benih. Saderi ditanam dalam benih pada bulan Februari. Rahsia percambahan yang baik adalah stratifikasi benih. Buatlah seperti berikut:

  • benih berkualiti diagihkan pada kain kasa basah;
  • Simpan di dalam bilik dari 5 hingga 6 hari;
  • bersih di dalam peti sejuk selama 10 hari;
  • hanya selepas itu disemai di dalam tanah.

Penjagaan yang berkesan bagi anak benih saderi

akar saderiTanam tumbuhan apabila dua daun nyata muncul. Apabila menjalankan pilihan, ambil perhatian khusus, cuba untuk tidak memecahkan akar. Jika tidak, bukannya akar berharga bulat, hasilnya akan menjadi sistem akar ramuan yang tidak sesuai untuk makanan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memilih akar saderi, anak benih akan berjaya. Tetapi ia boleh kurang tahan lasak. Sayuran yang kuat dan bercabang dalam 2 bulan boleh ditanam di tanah. Titik pertumbuhan tidak semakin mendalam.

Related  Syarat pematangan kentang

Anak benih muda akar saderi suka menyiram sederhana, baja berkala. Salah satu rahsia mendapatkan akar serbuk saderi yang terbentuk adalah untuk mengeluarkan lapisan atas bumi di sekelilingnya, dan mengeluarkan akar lateral kecil. Rahsia lain adalah menurunkan daun ke tanah pada peringkat akhir pertumbuhan. Jadi buahnya semakin besar dan lebih cepat. Kumpulkan ubi pada bulan Oktober.

Kekhususan tangkai daun saring yang semakin meningkat

Agroteknik dan penjagaan biji sayuran spesies ini tidak berbeza dengan yang lain. Tetapi proses penanaman mempunyai beberapa nuansa. Tumbuhan ini suka menyiram dan melonggarkan tanah yang berkualiti tinggi. Walau bagaimanapun, genangan air di taman tidak boleh diterima – ini akan membawa kepada penyakit tumbuhan. Jadi tanah itu tidak kering, ia boleh rosak. Baja boleh dihasilkan setiap 2 minggu. Adalah lebih baik untuk memilih baja organik, sebagai contoh, penyerapan zakar.

Untuk mengeluarkan petioles tanpa kepahitan, tumbuhan ini hibernate beberapa minggu sebelum penuaian. Pada masa yang sama, jumlah minyak penting dalam batang menurun sedikit, menjadikannya lebih menyenangkan untuk dirasakan.

Mengamati keadaan mudah menyemai dan menanam tumbuh-tumbuhan, pada penghujung musim panas, anda boleh mendapatkan hasil yang baik dari aren wangi yang harum dan sihat.

Video menyemai akar saderi untuk pucuk