bagaimana untuk menanam kacang dalam kampungKacang tanah atau kacang tanah adalah tumbuhan yang mencintai panas, asli Amerika Selatan, kemudian berhijrah ke Asia dan Afrika. Hari ini, makin banyak petani, pemilik plot rumah tangga dan tukang kebun biasa tertanya-tanya sama ada ia mungkin dan cara menanam kacang mereka sendiri. Walaupun asalnya dari selatan, tanaman pertanian yang berguna ini benar-benar tidak menarik, dengan aplikasi tertentu kekuatan yang dapat tumbuh dan menghasilkan tanaman dari Crimea dan Wilayah Krasnodar ke wilayah Moscow.

Kembali pada zaman Soviet ada pengalaman penanaman kacang tanah yang berjaya di Wilayah Stavropol, di wilayah Transcaucasia dan Asia Tengah, di Ukraine. Terima kasih kepada semangat para petani sekarang, penanaman kacang tanah di bahagian tengah Rusia telah dikuasai.

Kacang: ciri-ciri budaya dan penanamannya

Kacang tanah – sebuah kilang tahunan herba dengan cawangan batang rela, banyak terbentuk di celah, warna kuning atau merah dan ciri-ciri daun kekacang paripinnate, dibahagikan kepada beberapa risalah bujur kecil. Tembak antara panjang 20 hingga 70 cm adalah tegak dan penginapan. Ketinggian belukar di atas katil bergantung pada pelbagai, keadaan yang dibuat untuk kacang tanah atau kacang tanah yang semakin meningkat, serta faktor luaran.

penduduk thermophilic dataran Amerika Selatan di rumah ada kekurangan haba dan cahaya, penuh dengan tumbuh-tumbuhan, pertumbuhan yang berjaya, berbunga, kacang mengikat dan kacang tanah kematangan diperlukan 120-160 hari. Dalam kes ini, kilang itu tidak bertolak ansur dengan pembekuan dan mula aktif tumbuh hanya pada suhu tanah sekurang-kurangnya 12-15 ° C.

pembentukan ovari dan perkembangan janinPembentukan ovari dan kematangannya yang lebih matang dalam kacang adalah berbeza sekali daripada kekacang lain. Kembang penyerbuk sendiri hanya hidup selama satu hari, selepas itu tumbuh-tumbuhan dengan ovari turun ke tanah dan benar-benar daun di dalamnya. Jadi, di bawah lapisan tanah, kacang tanah dituangkan dan masak. Kedalaman pengebumian boleh dari 5 hingga 12 cm, dan dalam setiap kacang adalah dari satu hingga tujuh biji.

Lebih pendek, lebih sejuk dalam iklim hujan, semakin sukar untuk menanam kacang tanah, dan untuk mendapatkan panen yang lazat “kacang” dari tumbuhan. Walau bagaimanapun, bahan-bahan perlindungan moden dan kemungkinan tumbuh di tempat tertutup berulang kali mengurangkan risiko.

Bagaimana cara menanam kacang tanah di negara ini?

kacang di plotSeperti semua kacang, kacang-kacangan cepat dikupas dan tumbuh. Oleh itu, apabila berkembang ia sentiasa berpandukan ciri-ciri cuaca dan cuaca. Bergantung kepada rantau ini, mereka menjalankan:

  • menanam kacang tanah di tanah terbuka;
  • menanam benih di rumah, dan kemudian membiak benih dipindahkan ke katil;
  • tumbuh di tanah tertutup, iaitu di rumah hijau dengan perlindungan filem atau bahan bukan tenunan.

Related  Jenis begonias dengan foto dan nama

Sebelum menanam kacang tanah di taman, anda perlu menyediakan bahan tanaman dan tanah. Kacang tidak membuat apa-apa permintaan khas di tanah, tetapi lebih suka longgar, tanah ringan di mana ia akan menjadi akar yang panjang dan selesa, dan ovari yang daun di bawah tanah.

Budaya bertumbuh di tanah berpasir dan belukar, tetapi jika perlu untuk mendarat di chernozem, mereka pertama kali mendeposit pasir, gambut rendah dan komponen lain yang meningkatkan kebolehtelapan udara substrat.

Biji-bijian yang dimaksudkan untuk penanaman diisih, kulat berair yang rosak atau rosak dipisahkan, dan kemudian selama 12-24 jam rendam dalam serbet. Kadang-kadang dinasihatkan untuk mengeluarkan kacang dari kulit cotyledon dengan kulit merah jambu merah. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, perlu bertindak dengan sangat hati-hati, supaya tidak merosakkan “paruh” yang menonjol pada masa depan.

kacang tanah bercambahBenih bengkak sedia untuk ditanam. Jika cuaca membenarkan, mereka boleh terus terbenam ke dalam tanah terbuka, dikebumikan pada 5-7 cm. Skim penanaman kekacang ini memperuntukkan bahawa pada musim panas tumbuh-tumbuhan perlu kentang, dan setiap pokok memerlukan tempat untuk makanan dan penginapan yang selesa ovari. Adalah lebih baik apabila penanaman kacang tanah dalam tanah terbuka antara baris untuk meninggalkan jurang 50-70 cm, dan jangka masa di antara tumbuh-tumbuhan tidak boleh kurang daripada 20 cm. Menyemai dijalankan dari Mei hingga pertengahan bulan Jun.

Apabila ia datang kepada kacang tanah semakin meningkat di rumah di Ukraine, Kuban dan Stavropol, Astrakhan dan rantau Saratov, menyemai yang dijalankan selepas menanam tembikai, juga penyayang turun naik mendadak dalam suhu.

Tanah liat: penanaman kacang tanah dalam benih

kacang dalam periuk gambutDi kawasan yang mempunyai musim bunga yang panjang, di mana terdapat risiko cuaca sejuk, lebih baik tidak mengambil risiko. Sebagai contoh, sebelum menanam kacang tanah di Ural, di pinggir bandar, di Belarus dan di utara wilayah Chernozem, ia mula-mula ditanam di dalam periuk gambut yang agak besar.

Related  Petua untuk mengembangkan pir Dalam ingatan Yakovlev dengan penerangan dan gambar

Dalam kes ini:

  • pemindahan ke tempat tidur berlaku pada permulaan musim panas;
  • sistem akar tumbuhan yang terlalu tinggi tidak cedera;
  • tiada bahaya pembekuan;
  • Aklimatisasi melewati dengan cepat dan tanpa masalah.

Untuk mendapatkan benih yang kuat, penanaman dilakukan pada bulan April. Biji yang disiapkan ditutup kepada kedalaman 3 cm dan diletakkan di tempat yang terang, di mana tumbuhan tidak akan mengalami draf. Penyiraman untuk pelbagai jenis kekacang ini perlu tetap, tetapi sederhana. Suhu udara di dalam bilik dikekalkan pada 22-25 ° C

kacang dalam periukSebelum menanam kacang di plot mereka sendiri, budaya itu dipilih sebagai cahaya seperti rumah, tempat yang dilindungi dari angin sejuk.

Perlindungan yang baik untuk tetamu selatan di taman Rusia boleh ditanam tumbuhan tinggi, seperti jagung, tomato, dan zucchini dan squash. Mereka akan menjadi pendahulu terbaik untuk kacang.

Untuk penyesuaian, berguna untuk menggunakan rumah hijau filem atau tempat perlindungan bahan bukan tenunan yang padat.

Penjagaan kacang tanah di negara ini

tanaman kacangTidak seperti kacang, kacang dan kekacang lain, dalam penjagaan yang memberi tumpuan kepada merumput dan menyiram untuk berkembang kacang tanah kebun sering mempunyai untuk melengkapkan bukan menyiram boleh, dan cangkul atau alat lain yang sesuai untuk pengurukan. Untuk tumbuh-tumbuhan dengan mudah menembusi tanah, ia sering perlu dilonggarkan, tetapi dengan kemas.

Dalam merumput, kacang perlu, sehingga mereka mencapai saiz dewasa. Kemudian rumput muncul hanya di lorong, dan mereka mudah dibuang tanpa mengganggu tanaman tanaman.

Penyiraman, terutama selepas pembentukan ovari, dilakukan dengan lancar, sebagai lapisan atas kering. Dan pada akhir tumbuh-tumbuhan, apabila kacang bawah tanah mesti diperkuat, mereka dikurangkan lagi. Pada musim bunga dan musim panas, kacang benar-benar bertindak balas dengan top-dressing dengan kandungan sederhana nitrogen dan peningkatan peratusan kalium dan fosforus.

Related  Cara utama penanaman gooseberries

Untuk musim terdapat persenyawaan tiga kali cukup, bagaimanapun, tidak perlu menggunakan bahan organik semulajadi, misalnya kotoran atau kotoran burung.

Penuaian kacang tanah di kawasan pinggir bandar

dehidrasi buah kacangIa tidak mencukupi untuk mengetahui cara menanam kacang dalam dacha, adalah penting untuk dapat menghapuskannya dan menyelamatkan penuaian pada waktunya.

Apabila mengumpul kacang bawah tanah anda perlu memberi tumpuan kepada keadaan kehijauan. Sebaik sahaja semak bertukar kuning dan mula pudar, ini harus menjadi isyarat untuk penggalian. Tertunda, mudah kehilangan kebanyakan biji, yang cepat jatuh dari pucuk bawah tanah yang kering dan kekal di tanah untuk musim sejuk.

Malah tumbuh-tumbuhan hijau perlu ditarik keluar jika suhu udara turun dan mendekati +10 ° C.

Masa terbaik untuk membersihkan adalah hari yang panas dan kering. Dan alat terbaik adalah garpu yang kuat dengan gigi lebar. Sekop untuk menggali tidak sesuai kerana risiko kehilangan sebahagian tanaman. Rampas dari tanah tumbuhan mengikat dan gantung di dalam bilik pengudaraan kering untuk pengeringan. Penduduk musim panas boleh belajar tentang kesediaan untuk penyimpanan jangka panjang oleh bunyi yang kering dan membesar biji-bijian bergolek di dalam kacang.

Video tentang kacang tanah yang semakin meningkat