minyak aprikotSelama beribu tahun, doktor Cina menggunakan minyak aprikot untuk merawat pelbagai proses keradangan. Kemudiannya, ubat bukan sahaja menyembuhkan, tetapi menjadikan kulit berseri, sihat dan kenyal. Nilai minyak kosmetik di England pada abad ke-15 disamakan dengan berat emas. Berharga adalah produk yang diperolehi hanya dengan menekan sejuk. Minyak mengekalkan kualiti yang luar biasa, jika disimpan di dalam bilik sejuk yang gelap tidak melebihi satu tahun. Tekstur tebal, warna kuning terang dan aroma mencirikan produk berkualiti – Apricot Kernel Oil.

Komposisi minyak aprikot

penggunaan minyak aprikotDiperolehi daripada nukleoli aprikot, produk itu mengekalkan faedah-faedah dari bahan organik dan vitamin hanya dengan kaedah putaran sejuk. Ia adalah pemuliharaan komponen biologi minyak aprikot yang bertindak pada tubuh manusia dan menyembuhkan. Adalah bernilai produk yang mahal, ia digunakan sebagai bahan asas dalam pelbagai sebatian perubatan.

Asid organik adalah:

  • lenolenik;
  • linoleik;
  • palmitik;
  • asid stearik.

Asid mempromosikan pertumbuhan semula sel-sel kulit yang aktif, peremajaan mereka.

Hadir dalam minyak aprikot, vitamin E, tocopherol, adalah antioksidan. Ia adalah orang yang merangsang pengeluaran elastin, meningkatkan pembentukan kolagen. Kulit menghilangkan kedutan halus.

Vitamin A atau retinol menghilangkan proses keradangan, mengurangkan gatal-gatal yang berkaitan dengan desquamation dan kulit kering. Vitamin B menyumbang kepada penghapusan toksin awal. Mereka mempercepatkan proses regenerasi dalam tisu. Vitamin C, antioksidan terkuat, menjimatkan daripada kekurangan vitamin.

dalam minyak terdapat banyak vitaminPotassium menggalakkan pengekalan kelembapan dalam sel-sel kulit, dan magnesium menghilangkan rangkaian vaskular dari muka. Ini bukan senarai lengkap bahan berguna yang membentuk minyak aprikot. Kesan lembut pada kulit, rambut, organ dalaman adalah disebabkan komposisi harmonis, termasuk banyak komponen – lilin semulajadi, asid lemak, stearin.

Dikenakan dengan betul dengan menekan minyak sejuk tidak mempunyai kontraindikasi terhadap permohonan itu. Walau bagaimanapun, anda harus tahu bahawa produk kraf tangan boleh mengandungi amigdoline – racun terkuat. Kesannya menyebabkan kekejangan sistem pernafasan. Racun itu terkandung dalam tunas dan dikeluarkan semasa pemprosesan. Hanya produk yang diperolehi di bawah keadaan perindustrian boleh menjadi selamat.

Bidang pemakaian minyak aprikot

minyak aprikot untuk mukaPada zaman purba, produk itu digunakan untuk merawat buasir dan proses keradangan lain. Sehingga hari ini, penggunaan minyak aprikot dalam makanan dan kaldu ubat-ubatan adalah dialu-alukan. Perubatan rasmi mengambil produk itu ke farmakope. Terutamanya berkesan ialah penggunaan minyak terhadap selesema biasa. Untuk melakukan ini, campurkan minyak dengan vitamin A dalam dos yang sama, buat penyedutan. Selepas, bilas dengan air garam dan tetapkan ke dalam setiap lubang hidung 2 titisan minyak aprikot di hidung. Pelepasan akan datang sekali gus. Untuk merawat keradangan di tekak, sediakan bilas – air + 5 tetes ubat. Anda boleh membilas, anda boleh melakukan penyedutan. Membantu walaupun dengan bronkitis. Tetapi lebih banyak ubat itu diketahui, sebagai produk yang berkesan dalam kosmetologi.

Penggunaan minyak dari biji aprikot dalam penjagaan

minyak aprikot dalam penjagaan kulit dan rambutKeberkesanan penggunaan minyak untuk penjagaan kulit, rambut, kuku tidak dipertandingkan. Selain itu, penggunaan minyak aprikot dan sifatnya, digabungkan dengan minyak lain, decoctions, produk kosmetik, dialu-alukan.

Semak tindak balas alergi sebelum anda mula mengambil minyak. Cara yang sedikit mesti digunakan pada pergelangan tangan atau lipatan siku. Jika tidak ada kemerahan, tidak akan ada pembakaran, anda boleh menggunakan ubat itu.

Minyak isirong aprikot sangat diperlukan dalam penjagaan kulit penuaan. Sebatian ini boleh dibeli, dan anda boleh menambah krim yang anda gunakan. Produk penyembuhan sempurna digabungkan dengan komponen minyak wangi.

Minyak aprikot untuk wajah adalah alat yang sangat diperlukan untuk menjaga kulit kering kering. Kulit longgar yang lenguh dilicinkan, memperoleh keanjalan, beg edematous di bawah mata hilang. Lapisan atas cepat dipulihkan, skala keratinized mengelupas dan mudah dikeluarkan. Sekiranya terdapat ruam lampin dan dermatitis pada bayi baru lahir, ia adalah minyak aprikot yang akan menjadi pembantu yang terbaik. Semua prosedur kosmetik dengan minyak aprikot untuk muka bermanfaat:

  • urut;
  • pembersihan;
  • makanan dan penghidratan.

Untuk bersinar pada kulit pada usia apa-apa, anda memerlukan sedikit – sapu muka anda semalaman, menggunakan setitik minyak di dalam air. Losyen berguna untuk kelopak mata – bengkak tidak akan menjadi. Dalam mana-mana produk penjagaan muka, sebelum digunakan, tambah minyak sedikit dari biji aprikot dan kesannya akan menjadi hebat.

hasil aplikasi minyak aprikotMinyak rambut aprikot membawa kesan yang lebih baik kepada produk penjagaan lain. Untuk menerima gelombang rambut yang sihat padat, mungkin, kerap melakukan topeng. Pada musim panas, rambut dipelihara daripada pengeringan disebabkan oleh filem nipis. Pada musim sejuk, gloss dikekalkan untuk masa yang lama dengan ketiadaan greasiness. Cara menggunakan minyak adalah berbeza:

  1. Anda boleh campurkan syampu itu dengan 1-2 ml produk atau memohon sebagai balsem untuk membersihkan rambut lembap, meninggalkan tanpa membilas selama 60 minit, bergantung kepada keadaan rambut.
  2. Minyak sedikit dipanaskan dalam mandi air dan digunakan untuk rambut sambil mengurut kulit kepala. Tutup kepala anda dengan filem, bungkusnya dengan tuala dan ambil prosedur sehingga satu jam. Kemudian basuh rambut anda dengan syampu dan air suam.
  3. Dari kelemumur boleh menghilangkan, jika anda menyediakan komposisi dalam bahagian yang sama aprikot, teh dan minyak rosemary dan gosokkan campuran ke dalam kulit kepala.

Jika setiap hari untuk memberi makanan kepada minyak dengan sedikit minyak, mereka akan menjadi semakin tebal dan lebih lama selepas beberapa prosedur. Minyak tulang aprikot untuk bulu mata adalah doktor terbaik.

bulu mata selepas menggunakan minyak aprikotMenyuburkan kuku dengan minyak penyembuhan, anda boleh menyingkirkan banyak masalah:

  • kutikula menjadi sihat, tanpa burr, kulit menguatkan;
  • kuku berhenti untuk memisahkan dan memecahkan;
  • pertumbuhan plat yang kukuh.

Minyak biji aprikot sangat senang digunakan untuk kulit, ia diserap dengan baik. Penggunaan campuran dengan kastor, burdock, minyak badam meningkatkan daya penyembuhan setiap komponen.

Minyak aprikot untuk selaran matahari akan melindungi kulit dari kemerahan, dan selaran matahari akan terbiar. Gunakan minyak adalah perlu, memohon kepada kulit lembap selepas mandi. Tetapi dengan pendedahan yang terlalu lama di bawah sinaran terik matahari, minyak tidak akan melindungi.

Itulah berapa banyak ciri berguna dalam buah yang cerah yang telah diberikan kepada manusia!

Resipi video untuk menggunakan minyak aprikot untuk kulit berminyak