salad di tingkapSalad daun adalah tumbuhan tahan sejuk yang boleh ditanam sepanjang musim. Untuk menuai salad pada musim sejuk, ia boleh ditanam di atas tingkap. Untuk menanam daun salad pada musim sejuk, ia perlu menyediakan lampu tambahan, serta memilih kapasiti untuk menyemai dan komposisi tanah.

Komposisi tanah

Salad tumbuh dengan baik di atas tanah yang subur cahaya dengan keseimbangan sedikit asid atau neutral berasaskan asas. Tanah asli selada adalah Mediterranean. Di rantau ini, tanah gambut berpasir berpasir dan iklim panas berlaku, jadi dua bahagian gambut, satu bahagian pasir sungai berkalori dan beberapa perlit taman digunakan untuk menyediakan campuran tanah. Di samping itu, baja mineral yang kompleks dan abu kayu dapat diperkenalkan ke dalam tanah. Untuk menormalkan keseimbangan asid-asas tanah, tepung kapur atau tepung dolomit perlu diperkenalkan ke dalam tanah.

Kontena untuk salad

Campuran tanah yang disediakan diliputi dalam bekas pra-siap. Ketinggian kontena hendaklah sekurang-kurangnya 10 cm.

Gunakan sebagai bekas untuk menanam pembungkusan selada dari jus. Bahagian dalamannya ditutup dengan kerajang, yang memberikan pencahayaan tambahan dengan cahaya yang tercermin untuk salad. Di sisi kotak dan di bahagian bawahnya, buat lubang saliran untuk memastikan saliran air.

Ia perlu meletakkan lapisan saliran di bahagian bawah. Sebagai parit, anda boleh menggunakan kerikil, batu kecil atau batu bata yang patah. Kemudian bekas diisi dengan campuran tanah.

Sebelum menanam tanah selada perlu disebarkan dengan penyelesaian “Phytosporin”. Jika tanah dipanaskan sebelum menanam, maka benih selada akan meningkat lebih cepat, jadi penyelesaian ubat harus panas. Tanah harus ditinggalkan selama 12 jam. Apabila bacillus jerami dan bakteria lain yang mungkin mati, ia mungkin dapat menanam benih salad.

Menyemai salad

Benih bercampur dengan pasir sungai untuk memudahkan penaburan. Mereka tidak dapat dikebumikan dalam tanah, jika tidak, percambahan salad akan berkurang. Kedalaman maksimum penyebaran benih adalah 1 cm. Setelah menanam benih, tanah dibasahkan dengan pengabut. Kemudian bekas dengan biji ditutup dengan beg selofan sehingga muncul pucuk pertama. Selepas penampilan mereka, pakej mesti dikeluarkan, kerana kesan rumah hijau mempunyai kesan buruk pada bahagian atas tanaman di atas.