Lobak MargelanLobak Margelan telah menerima nama yang luar biasa untuk menghormati ibu kota purba Jalan Silk, yang berlari dari China, melalui negara-negara Tengah dan Asia Kecil ke Eropah. Terperangkap dalam Margilan akar datang ke rasa penduduk Lembah Ferghana, mula ditanam oleh petani tempatan dan dengan pengeluaran sutera itu menjadi sebahagian daripada budaya dan sejarah tempatan.

Bagaimanapun, lobak Margelan mempunyai nama lain. Ramai orang tahu budaya ini sebagai lobak Cina atau hijau, dan penduduk di Kerajaan Tengah memanggil sayuran sebagai lilo. Dan versi Cina yang sedia ada kisah dongeng tentang lobak itu menceritakan masalah petani yang tumbuh lobak Margelan dan tanpa berjaya mengheretnya keluar dari bumi.

Lobak akar, yang mengandungi sejumlah besar minyak sawi, lebih lembut daripada pulpa lobak Eropah dan jenis penanaman lobak yang lain.

Sayur-sayuran akar yang lazat dan enakDalam hidangan dari lobak Margelan hampir tiada ketajaman. Dan dari segi ketumpatan, succulence dan rasa, budaya menduduki kedudukan perantaraan antara lobak Jepun, daikon, dan spesies genus lain. Lobak mempunyai banyak nama-nama yang pelbagai dalam bentuk dan warna tanaman akar, yang boleh bulat atau bujur, hijau terang dan hampir putih, merah jambu-ungu dan merah adalah hampir seperti lobak, tetapi sentiasa dengan kepala hijau berhampiran puncak. Malah daging di dalamnya sama ada hijau atau putih, atau merah jambu.

Dengan cara ini, jenis lobak dengan lapisan permukaan kehijauan dan daging berwarna ungu atau kemerahan terang disebut tembikai. Dan pada hari ini, lobak Margelan ini ditanam oleh tukang kebun di seluruh dunia dan berada di puncak popularitas di kalangan gourmets.

Jadi lobak Margelan kelihatan dalam potonganLobak Cina atau Margelan lebih besar daripada lobak hitam dan lobak merah. Berat purata sayur-sayuran akar boleh berbeza dari 300 hingga 1500 gram. Dan, terlepas dari kenyataan bahawa tetamu Cina di kebun dapur Rusia tidak terlalu beralasan, adalah wajar bahawa kebudayaan semacam itu memerlukan perhatian dan perhatian yang mencukupi.

Menanam dan menjaga lobak Margelan

Vintage dari katilSeperti jenis tanaman akar lain, lobo itu ditaburkan segera ke tanah. Masa yang mungkin untuk menanam lobak Margelan dipilih bergantung pada kematangan awal varieti terpilih dan ciri iklim di rantau ini. Lebih sering benih jatuh ke dalam tanah dalam satu daripada dua selang masa:

  • Penanaman musim bunga dilakukan dari separuh kedua bulan April hingga pertengahan bulan Mei.
  • Pada musim panas, lobak Margelan boleh ditanam dari dekad pertama bulan Julai dan hingga September, jika cuaca membenarkan.

Related  Jenis kentang: terkenal, berguna dan tidak begitu

Bunga dari lobak MargelanJika anda menyemai lobak di musim bunga, anda boleh menghadapi pembentukan pedang besar pada tumbuhan yang belum terbentuk tanaman akar. Ini disebabkan oleh peningkatan jam siang dan musim panas yang panas.

Tumbuhnya tumbuh-tumbuhan perlu dikeluarkan, kerana mereka tidak boleh digunakan untuk makanan, dan untuk tidur semula katil.

Menyemai dan penanaman Margelan lobak pada babak kedua menolak kemungkinan yang tidak menyenangkan ini, kerana tumbuhan ini adalah agak mudah untuk bertolak ansur frosts cahaya, akar mempunyai masa untuk mendapatkan berat badan dan juiciness bermulanya stabil cuaca sejuk.

Suhu terbaik untuk perkembangan tumbuh-tumbuhan ialah 18-22 ° C, manakala benih mula tumbuh pada suhu 4-5 ° C. Tetapi dalam cuaca panas, apabila suhu purata harian meningkat lalu 25 ° C, serta musim bunga, apabila udara panas lebih daripada 15 ° C, lihat risiko bunga katil bunga batang berkembang serius.

Pemilihan tapak untuk menanam lobak margelan

Salah satu jenis lobak CinaLobak margelan yang baik menghasilkan tanah yang neutral atau sedikit berasid, terutamanya ringan, kaya dengan bahan organik.

Tanah untuk kebudayaan disediakan terlebih dahulu, kompos, mullein atau kompos tidak dibawa di bawah lobak itu sendiri, tetapi di bawah tumbuhan terdahulu.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa tanaman akar, di hadapan baja segar di dalam tanah boleh mengumpul nitrogen, kehilangan rasa dan kualiti komersial, retak dan lebih teruk disimpan.

Jika baja organik tidak diperkenalkan pada masa, lebih baik hanya menggunakan bahan tambahan mineral. Apabila menggali setiap meter persegi tanah, 20-30 gram kalium baja, superfosfat dan ammonium sulfat ditambah. Untuk menggali tapak di bawah lobak Cina adalah perlu dalam, tidak kurang daripada 25-30 lihat Jika perlu untuk menghabiskan tanaman di dataran rendah, lebih baik untuk menaikkan katil pada 10-15 lihat.

Related  Bagaimana untuk menjaga gooseberries

Sebelum penanaman, biji lobak disusun dengan telitiPenuaian masa depan bergantung kepada kualiti benih. Apabila tiba masanya untuk menanam lobak Margelan, sebelum menyemai, bahan benih dipilih, memisahkan benih yang kosong, rosak atau tidak. Sejak lobak Cina dibezakan oleh tanaman akar besar, alur dibuat pada jarak tidak kurang dari 30 cm. Benih disemai dalam dua atau tiga keping pada jarak 15-18 cm dari satu sama lain.

  • Sebelum menyemai katil disiram, dan selepas tanah ditutup, jika perlu, menyiram lobak Margelan dengan berhati-hati.
  • Anak benih akan muncul dengan lebih cepat jika anda menyebarkan bahan penutup di tapak ini, yang boleh dikeluarkan apabila pertambahan tumbuh.
  • Sekiranya benih direndam digunakan, kemunculan pucuk perlu dijangka dalam seminggu, benih kering meningkat selama beberapa hari lagi.

Pendaratan lobak Margelan mesti ditipisPada peringkat dua atau tiga daun, penipisan penanaman dilakukan.

Benih-benih pemindahan tidak disyorkan, jika perlu untuk melakukannya, adalah penting untuk tidak merosakkan akar dan membawa tumbuhan hanya dengan gumpalan bumi.

Penjagaan lobak Margelan dan masalah yang semakin meningkat

Hanya dengan penjagaan yang betul mungkin tanaman kualitatifOleh sebab pertumbuhan lobak Margelan memerlukan penyiraman yang banyak, terutama semasa pertumbuhan tanaman akar. Kekal tanpa kelembapan dalam cuaca panas, budaya semakin buruk, kehilangan juicinessnya, dan kualiti rasa merosot tajam.

  • Apabila akar tumbuh dengan saiz syiling 10 ruble, mereka diberi makan buat kali pertama, menjadikan 25-30 gram baja kompleks bagi satu meter persegi.
  • Pada berpasir atau lain-lain, tanah yang tidak terlalu berkhasiat, perkakas diulang dua kali, dan di tanah yang kaya hanya sekali.
  • Tiga minggu sebelum waktu menuai penuaian, penggunaan baja nitrogen terutama dihentikan.

Lobak Margelan semakin berkembangSelain menyiram dan membaja, penjagaan lobak Margelan yang ditanam tidak boleh dilakukan tanpa langkah lain. Di bawah roset dedaunan semestinya mengeluarkan semua rumpai, serta semua kekuningan, daun melabuh di atas tanah, membolehkan cahaya untuk lebih menembusi jauh ke dalam pendaratan dan menghalang kemunculan perosak lobak dan patogen. Untuk tujuan yang sama, serta untuk mengurangkan risiko perkembangan berbunga, daun yang sihat memotong, menghalang akses udara dan cahaya ke tumbuhan di atas katil.Antara akar, tanah mesti bersih

Apexes tanaman akar yang muncul di atas permukaan tanah perlahan-lahan mengangkat, mencegah lobak dari beku di udara dan menundukkan mereka untuk menyerang oleh slug dan perosak lain.

Antara musuh-musuh lobak Cina adalah serangga parasitizing tumbuhan keluarga kubis. Oleh itu, adalah lebih baik untuk tidak menanam lobak Margelan selepas lobak, semua jenis kubis, mustard atau lobak, dan katil pencegahan dirawat dengan habuk tembakau atau penyedutan wormwood.

Bilakah menghilangkan lobak?

Tuai lobakWalaupun lobak Margelan dan toleransi beku kecil, tanaman akar harus dibersihkan sebelum bermulanya cuaca sejuk. Bilakah menggali lobak lobak? Oleh itu, adalah mungkin untuk dipandu oleh segi kebudayaan yang matang:

  • Varieti awal bersedia untuk menggali 57-70 hari selepas kemunculan.
  • Lobak Cina yang matang dan terlambat dikumpulkan selepas 70-110 hari.

Pembersihan dilakukan dalam cuaca kering. Jika anda ingin menuai musim menuai musim panas, lebih baik menarik keluar lobak pada waktu pagi atau petang, ketika tidak ada sinar matahari yang terang.

Berikut adalah lobak boleh ditanam di negara iniDi tanah yang longgar, tarik lobak Margelan dengan menggenggam puncak, berhampiran pangkal roset. Dan agar tidak merosakkan lobak besar pada chernozem atau tanah liat, ia perlu untuk menggali tanaman akar dengan berhati-hati.

Related  Apakah sulfat tembaga yang digunakan dan cara menggunakannya dalam berkebun?

Untuk penyimpanan sihat, tanpa sebarang luka dan calar akar yang telah dikeluarkan puncak, meninggalkan daun tidak lebih daripada 2-3 cm. Dalam syarat-syarat bilik bawah tanah atau bawah tanah Margelan lobak mungkin berterusan sehingga musim bunga. Untuk melakukan ini, akar diletakkan dalam kotak dan dituangkan dengan pasir, selepas itu bekas diletakkan di dalam bilik dengan suhu 0-1 ° C dan kelembapan udara kira-kira 85-90%.

Video radish