buah plum kuningDalam plot rumah Russia, pelbagai jenis plum ditanam di mana-mana. Walau bagaimanapun, walaupun minat berterusan dalam budaya, plum kuning – tetamu tidak begitu kerap. Sebabnya ialah pandangan bahawa varieti kuning berbuah lebih tepat untuk mempertimbangkan plum, dan buah plum amber asli hanya boleh didapati di wilayah selatan. Ini tidak begitu! Peladang menggunakan plum, plum Cina dan buatan sendiri. Mengambil hanya yang terbaik dari nenek moyang, varieti baru menjadi lebih tahan lasak dan menghasilkan musim sejuk yang lebih baik, buah-buahan menjadi lebih manis dan lebih besar.

Buah-buahan pelepasan varieti kuning sama-sama baik dalam bentuk segar dan dalam tin. Dari plum aromatik yang terang menyediakan jem pencuci mulut, marmalade dan jem.

Hari ini di pelupusan tukang kebun berpuluh-puluh jenis yang menarik untuk semua sudut negara. Kebanyakan daripada mereka adalah hasil karya peminat Timur Jauh, Siberia dan Ural. Terdapat plum kuning untuk rantau Moscow dan Utara-Barat. Pelbagai jenis pematangan yang berbeza diperolehi untuk lebih banyak kawasan selatan dari Central Chernozem ke Kuban dan Crimea.

Jujili kuning plum kuning

pelbagai Altai JubileeBanyak jenis plum kuning memimpin nenek moyang mereka dari jenis Cina, Manchu, Ussurian. Tumbuh-tumbuhan sedemikian adalah beku, tidak bersahaja dan biasanya produktif. Bukan pengecualian – pelbagai Jubilee Altai. Plum, mampu hibernate dan berbuah jauh melebihi Ural, adalah berbeza:

 • pematangan awal;
 • cepat, sudah 3-4 tahun pengenalan ke dalam tempoh berbuah;
 • produktiviti yang tinggi;
 • rasa manis dan masam yang harmoni;
 • jenis buah masak yang menarik.

jenis ciri – kecil, berat 14 – 18 gram buah-buahan dengan daging kuning dan kulit nipis, panas, musim panas yang cerah ditutup dengan merah-merah jambu merah. Lapisan penutup cerah boleh menduduki hampir seluruh permukaan plum, menyebabkan anda melupakan bahawa spesies kuning berbuah terletak di hadapan anda.

Pelbagai plum kuning awal membentuk sebatang pokok sederhana dengan batang kecil dan mahkota yang agak padat. Seperti kebanyakan plum jenis ini, Jubli Altai tidak mementingkan diri sendiri. Oleh itu, untuk tanaman yang stabil, penanaman memerlukan tumbuhan pendebunga.

Related  Bawang – penanaman melalui pucuk

Jenis Plum Renoclod Green

plum Renlock GreenKeluarga plum Renklod mengetuai sejarahnya dari varietas lama dari Sepanyol dan Perancis. Dari selatan Eropah ke wilayah Rusia jatuh dan Renklode hijau, pada abad XIX dan pada zaman Soviet, menyebar ke selatan rantau Central Chernozem.

Pelbagai plum kuning berbeza pada awal berbuah dan mula membentuk ovarium pada usia lima tahun. Dan selepas 2-4 tahun dari pokok itu, anda boleh mendapatkan sehingga 40 kg buah kekuningan-hijau dengan daging manis padat. Walaupun kemunculan hijau greengage plum kalah dengan moden, spesies merah besar-berbuah, mereka dianggap sebagai lama sebelum mereka adalah bahan mentah yang sangat baik untuk jem, marmalade atau jem.

Sepenuhnya disenyawakan, tiada plum kuning. Untuk tanaman yang sangat baik dengan greengage hijau dan pelbagai purba ini memerlukan pendebunga, ada yang boleh mekar pada masa yang sama pelbagai Prune atau lain-lain plum kuning vintaj – Telur.

Plum kuning

plum kuningKualiti rasa yang sangat baik dari Renkloed hijau berminat dengan IV Michurin. Untuk mendapatkan kepelbagaian warna kuning dengan ketabahan musim sejuk yang lebih besar, dia menyeberang “Perancis” yang mengasihi panas dengan duri. Pada tahun 1947 ladang kolektif baru diperkenalkan ke dalam Daftar Negeri dan disyorkan untuk penanaman di Utara-Barat, di tengah tali pinggang dan di kawasan chernozem di negara ini.

Pada sredneroslyh dengan pokok mahkota bulat berwarna plum kuning bentuk bulat dalam berat sehingga 25 gram tumbuh. Daging buahnya, seperti kulit yang nipis, mempunyai warna hijau kekuningan dan rasa manis yang masam. Berbeza dengan dolar hijau pelbagai plum Michurin, mereka mengumpul kurang gula, tetapi lebih banyak berair, dan hasilnya adalah tahunan.

Plum kuning Madu putih

plum Madu putihPenyelam Donetsk dibawa keluar dari madu kuning plum. Dalam keadaan Rusia, pelbagai haba penyayang ini boleh ditanam tanpa sekatan dalam Central Black Earth Wilayah dan ke selatan, bagaimanapun, dengan persediaan yang betul untuk pokok-pokok musim sejuk juga merasakan di pinggir bandar, plum kuning dan tumbuh di rantau Kaliningrad dan kawasan-kawasan lain jalur tengah.

Related  Gambar dan perihalan pelbagai jenis lobak

Buah-buahan bujur dengan kulit nipis yang kelihatan nipis dan berat sehingga 50 gram berbeza dengan rasa madu yang cerah. Pulpa plum dengan batu mudah dipisahkan mempunyai warna kehijauan atau kuning. Kupas kuning di bawah sinar matahari menjadi ambar-oren, merah muda.

Plum kuning madu tahan banyak penyakit kultur, tanpa kehilangan, mentolerir tempoh kering, dan pada masanya buah-buahan yang dikeluarkan dapat diangkut dan disimpan.

Plum kuning kepelbagaian

plum gred plumKepada tukang kebun Ural, Siberia, Timur Jauh, plum Kuning Hopty, yang diperoleh pada separuh pertama abad yang lalu, terkenal. Ketumbuhan ovari pertama di pokok tinggi spesies ini muncul pada tahun keempat kehidupan. Penuaian pada akhir musim panas dan minggu pertama bulan September. Pelbagai ini menunjukkan ketahanan musim sejuk dan ketahanan yang sangat baik.

Plum matahari-kuning pelbagai ini mempunyai:

 • saiz kecil;
 • berat sehingga 15 gram;
 • berair, dengan aroma ringan daging;
 • rasa manis dan masam yang harmoni;
 • kulit pahit;
 • besar, mudah boleh diasingkan dari tulang pulpa;
 • Bulat dengan bentuk jahitan tidak mengganggu.

Apabila menanam dan merawat plum kuning pelbagai ini, adalah penting untuk mengambil kira ketinggian tumbuhan dewasa, serta keperluan untuk pendebunga.

Kutikula halus rosak semasa pengangkutan dan simpanan panjang. Buah-buahan dimakan segar, dan juga digunakan sebagai bahan mentah untuk jem dan jem. Dalam kompos, kulit buah plum mengekalkan rasa pahit.

Plum kuning lewat Emas besar

plum besar emasTukang kebun di Lower Volga dan kawasan selatan yang lain akan sesuai dengan pelbagai plum kuning Emas yang besar. Pelbagai jenis ketegangan yang tahan lama, mula membentuk ovari dari umur 4 tahun, membawa 25-30 kg dari pokok itu. Berat plum kuning muda dengan rasa manis yang sangat baik mencapai 40 gram. Di atas ditutup dengan salutan waxy yang ketara kulit pada minggu-minggu yang cerah, bentuk peremajaan yang indah.

Ciri khas pelbagai plum kuning ini adalah kemungkinan buah-buahan masak dan disimpan dalam keadaan sejuk selama 30-45 hari.

Pelbagai Plum Blossom Plum

Plum Blossom PlumSebagai hasil daripada menyebarkan sejenis plum Amerika dan Ussuri, plum kuning yang cepat berkembang dengan buah-buahan pencuci mulut seberat 20 gram. Amber dengan kemerahan permukaan merah plum menyenangkan:

 • pulpa lebur padat;
 • rasa manis dan masam yang menyenangkan.

Related  Adakah anda tahu bagaimana memilih sejenis tembikai yang manis?

Plum kuning awal sedia untuk dituai pada separuh pertama bulan Ogos. Malangnya, berbuah adalah tidak teratur dan tidak terlalu banyak. Tetapi ini dikompensasi oleh ketabahan musim sejuk yang sangat baik dan penentangan terhadap kerosakan kepada penyakit dan banyak perosak.

Gred of Plum Yellow Covenant

perjanjian plum kuningBerdasarkan jenis tahan lasak musim sejuk yang indah Manchurian gred Perjanjian telah diperolehi bagi rantau Volga-Vyatka dengan pokok-pokok pertumbuhan sederhana dan buah-buahan hampir bulat kuning seberat 25-30 gram.

Plum dengan kuning, pulpa manis-masam masak pada akhir bulan Ogos dan awal September. Oleh kerana aroma cahaya dan kualiti rasa yang sangat baik, jenama itu mendapat markah tinggi dari tasters dan diiktiraf sebagai universal. Buah masak boleh diangkut, dari mereka jem yang sangat baik dan pengambilan disediakan.

Kebaikan varietas termasuk ketabahan musim sejuk yang tinggi dan ketahanan. Dengan penanaman yang betul dan penjagaan plum kuning, dengan pemangkasan meremajakan yang tepat pada masanya, pokok-pokok menuai buah selama 4 hingga 30 tahun.

Video tentang plum kuning pelbagai Mara