petuniaPetunia adalah tumbuhan yang paling biasa, baik di atas plot swasta dan di balkoni. Pembiakan berlimpah bermula pada awal bulan Mei dan dikehendaki dengan kecantikannya sehingga frosts yang pertama.

Bunga petunia, menanam dan menjaga mereka dianggap mudah, kerana tanaman tidak aneh. Tetapi untuk berjaya membesar, anda perlu mengetahui peraturan tertentu:

 • tumbuhan itu menyukai cahaya matahari;
 • lebih suka tanah liat berpasir atau tanah liat;
 • tidak bertolak ansur dengan genangan yang berterusan cecair;
 • memerlukan makanan tetap (sekali setiap 12 – 15 hari).

Penanaman benih petunia untuk benih

Menanam petunia dengan benih, untuk pembungaan awal, perlu bermula pada pertengahan bulan Februari. Keadaan wajib bagi anak benih yang semakin meningkat adalah adanya jumlah cahaya yang diperlukan. Jika di dalam bilik di mana ia dirancang untuk mengembangkan petunium komponen ini tidak mencukupi, maka disarankan untuk menggunakan lampu khas.

Mekar kilang bermula pada 65 – 92 hari selepas menyemai benih. Ia bergantung kepada jenis petunia. Semakin besar bunga tumbuhan, semakin banyak waktu yang diperlukan untuk mekar.

Sebelum menanam biji petunia, sediakan:

 • bekas untuk penanaman dengan lubang saliran;
 • tanah;
 • tanah liat yang berkembang;
 • penyembur dengan air;
 • meliputi bahan (ia adalah wajar untuk menggunakan bahan nonwoven, contohnya, spunbond, yang membolehkan tumbuhan untuk bernafas);
 • benih terpilih.

Pada peringkat pertama kami menyediakan anak benih:

 • di bahagian bawah cawan, dengan lubang saliran yang disediakan terlebih dahulu tuang lapisan tanah liat yang lebih tinggi kira-kira 1 cm;
 • letakkan dan ringankan campuran tanah. Ke tepi bekas adalah perlu untuk meninggalkan jarak 3 – 3.5 cm.
 • melembapkan tanah.

Kami terus menanam petunias. Oleh kerana benih tumbuhan agak kecil, campuran benih dengan pasir boleh digunakan untuk penanaman. Ini akan membolehkan benih diletakkan sama rata dalam periuk. Anda boleh menggunakan biji-bijian yang dikeringkan petunia, tetapi kosnya jauh lebih besar daripada yang biasa. Sprinkle biji dengan tanah petunia tidak digalakkan. Adalah lebih baik untuk menekan mereka dengan ringan sehingga mereka bersentuhan dengan tanah.

Selepas menanam petunia kotak harus ditutup dengan bahan legap. Sebaliknya, kaca atau polietilena boleh digunakan. Dalam kes ini, tumbuh-tumbuhan perlu dipaksa untuk mengalihkan air.

Di bawah keadaan yang menggalakkan (suhu sekitar 24 ° C dan kelembapan 98%), benih bercambah pada hari ke-7-9.

tablet gambutTerdapat kaedah yang lebih mudah, tetapi lebih mahal untuk memperoleh benih tumbuhan – menanam petunias ke dalam pil gambut. Untuk melakukan ini:

 • Tablet gambut yang diperolehi dicurahkan dengan air suam dan menunggu bengkak dan penyejukannya;
 • pinset meletakkan biji petunia di lubang pusat;
 • sederhana disiram.

Dalam periuk atau di dalam tanah, tumbuhan diselam bersama tablet. Kerosakan sistem root dihapuskan sepenuhnya. Bagi pemula florikultur, kaedah penanaman benih bunga ini adalah lebih baik.

Embryo petunia ditanam dengan cara yang sama seperti belukar.

Tanaman petunia yang tumbuh

Apabila benih bercambah dan daun pertama bahan penutup muncul dari kotak, ia mesti dikeluarkan. Tumbuhan lembut tuang dan mengurangkan suhu ambien hingga 18 ° C.

Pada peringkat pertama, petunia berkembang sangat perlahan. Pada mulanya, sistem akar tumbuhan diperkuat dan hanya batang dan daun tumbuh lebih kuat. Peringkat ini berlangsung selama 4 – 5 minggu.

Sepanjang tempoh ini, anda harus memantau:

 • kelembapan tanah. Ia tidak boleh kering atau berair.
 • permohonan baja yang tepat pada masanya. Untuk petunia kompleks atau persiapan dengan penyelenggaraan kalium yang dibangkitkan akan didekati.
 • pencahayaan yang mencukupi. Pada siang hari, lampu itu harus beroperasi dengan kuasa penuh, dan pada waktu malam ia adalah wajar untuk meredakan cahaya, tetapi tidak mematikan sepenuhnya.

benih petuniaUntuk perkembangan tumbuh-tumbuhan yang kuat dan berlimpah selepas penampilan beberapa daun, hujung bunga itu mesti dicucuk. Tumbuh-tumbuhan yang kuat dipindahkan ke dalam bekas yang berasingan dan lebih luas dan terus menjaga anak benih mengikut semua peraturan di atas.

Sebulan sebelum menanam petunias di dalam tanah, tumbuh-tumbuhan dipupuk selama 10 hari. Pada separuh pertama tempoh itu, suhu siang hari berhampiran anak benih harus 18 º – 20 º C, dan malam 16 º. Dalam tempoh lima hari akan datang, penunjuk ini dikurangkan sebanyak 2 ° C – 3 ° C. Setelah menjalankan prosedur sedemikian, bunga yang lebih kuat akan menjadi paling tidak menyakitkan untuk memindahkan pemilihan ke tanah terbuka.

Video: cara menanam benih petunia

Menanam petunias ke tanah

Mari kita beralih kepada persoalan bagaimana cara menanam petunia dengan betul di tempat yang tetap:

 • tumbuhan tumbuhan yang terbaik dalam cuaca mendung atau selepas matahari terbenam;
 • menyelam anak benih sebaik-baiknya dengan garpu bumi dari periuk;
 • Lubang untuk benih mestilah sekurang-kurangnya 10 cm dalam dan lebar;
 • jarak antara penanaman bergantung kepada jenis bunga. Untuk petunia berbunga besar, perlu menahan 23 cm-25 cm Untuk tumbuh-tumbuhan berbunga kecil, 18 cm-20 cm cukup. Semak petunia ampelik ditanam pada jarak 28 cm-30 cm;
 • selepas pemindahan, bunga disiram;
 • untuk perakaran lebih baik petunia, tanah di sekitar tumbuhan yang dipindahkan dapat ditutup dengan humus atau gambut. Perlindungan seperti itu untuk tempoh yang lebih lama untuk mengekalkan kelembapan dan melindungi bunga dari mungkin beku.

Penjagaan petunia

Penjagaan petunia adalah penyiraman tumbuhan, pakaian tepat pada masanya dan berterusan, mengeluarkan bunga pudar.

Penyiraman tumbuhan hanya diperlukan dalam cuaca kering. Adalah dinasihatkan untuk melaksanakan prosedur ini selepas matahari terbenam. Apabila menyiram, air tidak boleh bertakung. Hanya cukup untuk melembapkan bumi di sekitar sistem akar bunga.

petunia di tanahPembajaan pertama dilakukan 9 hingga 11 hari setelah pemindahan tanaman ke tempat yang tetap. Mulakan untuk memelihara tumbuhan yang terbaik dengan baja nitrogen. Anda boleh menggunakan nitroammophosco.

Untuk pembungaan berlimpah, semasa pembentukan tunas, lebih baik menggunakan baja yang mengandungi sejumlah besar fosforus dan kalium, contohnya, superfosfat dan garam kalium.

Petunia boleh diberi makan dengan abu kayu. Baja ini mengandungi semua komponen yang diperlukan untuk tumbuhan. Dan anda boleh menggunakan kedua-dua baja yang dibeli, dan dibuat secara berasingan, selepas api atau dari dapur.

Komponen penting untuk pemakanan yang betul adalah tumbuhan besi. Sekiranya tidak ada cukup besi, petunias dapat sakit dengan klorosis. Tanda-tanda pertama penyakit muncul di daun: mereka mula berubah menjadi kuning dan jatuh. Bantuan datang “Ferevit”, yang menyemburkan tumbuhan 3 – 5 kali dengan selang antara penyemburan 2 – 3 hari.

abu kayuBunga yang layu harus dikeluarkan dari tumbuhan. Ini membawa kepada pembentukan tunas baru dan tempoh berbunga yang panjang. Untuk menggembirakan bunga petunia, menanam dan merawatnya dengan betul, akan lebih banyak jika tiba masanya untuk membentuk mahkota yang indah dari tumbuhan. Untuk tunas muda ini, berusaha untuk pertumbuhan yang tinggi, secubit. Prosedur ini dianggap betul jika mencubit dilakukan selepas 4 hingga 5 risalah. Selepas operasi, kilang ini menghasilkan pucuk pelbagai arah, yang diperlukan untuk membentuk “topi” yang indah.

Penanaman yang betul dan penjagaan petunia membawa kepada pembungaan yang panjang dan kaya. Menanam benih petunia pada video itu akan membantu penanam-peniaga baru untuk menjadi lebih dekat dengan prosedur tersebut.

Apabila menanam petunias pada benih – baca di sini!

Video: menyemai dan memilih petunia