wain dari jus epalApple – buah yang paling biasa dan mudah diakses (dan bagi pemilik taman mereka sendiri juga percuma). Ia mempunyai rasa manis dan masam yang neutral, tetapi cukup jelas. Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk mengekalkan buah dalam bentuk semulajadi, penyelesaian yang baik akan dimasak wain dari jus epal, yang boleh dimakan pada bila-bila masa sepanjang tahun. Cara memasak wain epal di rumah dan tidak menyesali produk diterjemahkan: resipi terbukti minuman sejagat.

Peralatan untuk membuat wain dari epal

Untuk mengoptimumkan pengeluaran, perlu menyediakan terlebih dahulu peralatan yang diperlukan, termasuk:

  1. Juicer berkuasa. Pilihan terbaik – auger, kerana ia membolehkan anda “mengambil” buah dari jumlah maksimum jus. Dengan ketiadaan skru atau juicer tradisional dengan teknologi sentrifuge, anda boleh menggunakan parut.
  2. Sebuah bekas di mana wain kemudian akan ditapai (periuk besar, boleh, botol).
  3. Bekas akhir yang diperlukan untuk pematangan wain dan pemfailannya (bahan yang terbaik untuk tujuan tersebut adalah kaca).

Cara membuat wain buatan sendiri dari jus epal: langkah demi langkah resipi

Kami menawarkan resipi sederhana wain rumah dari jus epal, yang termasuk sedikit penyesuaian, bahan dan buruh.

Perkara pertama yang perlu anda mulakan adalah menyediakan epal. Adalah dinasihatkan untuk menyusun panen, meninggalkan buah masak yang matang. Anda juga boleh mengambil sedikit patah epal, memotong bahagian yang rosak. Sebaiknya, mereka perlu dibasuh, tetapi selalunya ia cukup untuk lap dengan kain bersih atau berus dengan bulu kaku, mengeluarkan serpihan kecil dan kotoran. Pastikan untuk memotong teras dan keluarkan benih. Tetapi jika anda mahu wain rumah anda dari jus epal untuk mempunyai kepahitan yang asal, yang tidak dapat dilihat dengan jelas, anda boleh meninggalkan benih.epal bersih dipotong menjadi kepingan

Tahap kedua prosesnya adalah pemprosesan epal. Seperti yang dinyatakan di atas, anda boleh melakukan ini dengan juicer atau parut. Pilihan pertama adalah lebih baik, kerana selepas parut akan tetap kek basah, yang perlu ditekan.memerah jus dari epal dengan squeezer

Tahap ketiga – kita tuangkan jus yang dihasilkan ke dalam bekas yang telah disediakan sebelum ini dan biarkan selama beberapa hari (secara optimum – sekurang-kurangnya tiga). Pada masa ini, ragi semulajadi, yang terdapat di kulit epal, mengubah pulpa menjadi pulpa dan terus jus.kacau setiap hari

Dibentuk pada hari ketiga penapaian, pulpa hendaklah dikeluarkan dari permukaan jus. Cara paling mudah untuk melakukan ini ialah dengan ayak atau kasa. Untuk mengelakkan pengasidan dan menguatkan kerja yis, sekurang-kurangnya sekali sehari, pulpa perlu dicampur.ketegangan mash

Suhu ideal untuk penapaian adalah dalam 22 darjah. Pada masa yang sama, wain perlu disimpan di dalam bilik gelap yang tidak melibatkan cahaya matahari langsung.

Peringkat keempat adalah untuk menambah rasa dengan menambahkan gula. Kepekatannya bergantung pada tahap kecantikan manis yang anda gemari. Terdapat dua jenis wain dari jus epal: meja dan semisweet. Peratusan adalah seperti berikut: setiap liter wain kering anda memerlukan 200 gram gula. Untuk wain pencuci mulut anda perlu dua kali lebih banyak (400 gram untuk 1 liter sama).tambah gula

Langkah seterusnya dalam penyediaan wain adalah penyegelannya. Jumlah jus yang terhasil perlu dituangkan ke dalam bekas yang sesuai untuk penapaian. Ia boleh menjadi botol kaca atau tong kayu. Anda boleh mengisi sehingga 80% daripada jumlah keseluruhan – untuk baki 20% akan diperuntukkan gas dan buih.

litar pintu airJangan tumpukan gas, kerana ini hanya boleh menyebabkan letupan. Anda boleh mengeluarkannya dalam beberapa cara:

  • mengambil tiub kecil, meletakkan satu hujung terus ke dalam kapal, dan yang kedua melekat pada pembukaan di tudung tangki;
  • jika sebotol digunakan sebagai vesel, maka pada lehernya mungkin untuk menarik sarung tangan perubatan yang biasa, yang mesti ditindih terlebih dahulu dengan jarum di seluruh kawasan;
  • Anda juga boleh membeli tip plastik khas.penggunaan tip plastik

Dalam kes ini, sangat penting untuk tidak mengakui aliran oksigen ke dalam, sebaliknya bukannya wain dari jus epal kita akan mendapat cuka. Adalah wajar untuk menyimpan bekas dengan wain masa depan “bermain” selama 30-45 hari. Selepas masa ini, wain yang siap mesti ditapis, memisahkan dari sedimen. Untuk melakukan ini, ia dicurahkan dari satu lagi kapal, yang sebelum ini disterilkan. Pakar profesional menggunakan tiub khas yang menyerupai sifon. Dengan bantuan mereka, anda boleh mengeluarkan daging sepenuhnya. Selepas prosedur yang dijalankan, wain sekali lagi dikeluarkan ke tempat yang gelap untuk sekurang-kurangnya 2 bulan. Pada masa ini, minuman itu akan benar-benar membentuk rasa sendiri dan “mencapai”. Sekiranya perlu, ia boleh ditapis sekali lagi.

Jika anda tidak tahu bagaimana membuat wain dari jus epal lebih ekspresif dalam rasa, sila rempah menggunakan rempah-rempah apabila anda menghidangkannya di atas meja. Rasa neutral epal sempurna sepadan dengan kayu manis dan anise. Mereka boleh ditambah untuk memanaskan wain, meningkatkan rasa madu.

Walaupun panjang proses dan manipulasi tertentu, wain yang disediakan dari jus epal di rumah membolehkan anda menikmati minuman yang indah, yang tidak mengandungi warna dan rasa tiruan.

Rumah dibuat wain dari jus epal: tip berguna

epal untuk wainUntuk menjadikan produk siap sempurna, profesional baru akan mendapat manfaat daripada cadangan profesional berikut:

  • apabila penapaian lemah, kismis semulajadi boleh digunakan sebagai penambah semulajadi;
  • untuk mencapai palet yang kaya wain dalam resipi asas, anda boleh memasukkan jus pir, oren atau ashberry. Terutama rasa cerah diperolehi apabila gabungan jus epal dan jus currant hitam;
  • walaupun selepas penapaian yang berpanjangan, wain epal termasuk peratusan yang sangat kecil kubu. Menguatkan penunjuk ini dengan menambah alkohol atau vodka tulen. Selepas itu, wain perlu disemai sekurang-kurangnya 10 hari.

Resipi untuk wain berasaskan jus epal dan lemon

wain epal buatan sendiriDari teknologi di atas, resipi ini berbeza hanya dengan kehadiran sedikit jus lemon. Apabila menyediakan wain untuk jus epal yang terhasil, anda perlu menambah jus lemon yang diperah dalam bahagian: 1 liter jus epal 1 limau. Teknologi itu sendiri tidak berubah. Wain ini sesuai untuk panas musim panas – sejuk, ia sempurna menghilangkan dahaga.

Resipi video untuk wain epal pencuci mulut