Kumbang Colorado yang mudaPerosak setiap tahun menyebabkan kerosakan yang serius kepada ladang dacha kentang, dan ladang ladang. Akibat kerosakan tersebut, bukan sahaja bahagian tumbuhan dan akar di atas tanah yang menderita, tetapi juga hasilnya berkurang secara mendadak. Hibernasi di tanah, umbi dan sisa tumbuhan, serangga dewasa dan larva menjadi sejenis ancaman tertunda kepada tukang kebun. Untuk memastikan tanaman secara konsisten tinggi dan berkualiti tinggi, satu sistem langkah diperlukan untuk memerangi perosak daun dan ubi kentang di wilayah itu. Baca artikel kami yang berikutnya: Penyakit kentang – gambar, penerangan dan rawatan!

Kumbang Colorado

Kumbang ColoradoKumbang kuning coklat, yang mempunyai panjang kira-kira satu sentimeter dan diperuntukkan dengan jalur membujur pada kitin, terkenal dengan penanam kentang dan menimbulkan bahaya utama di banyak kawasan di negara ini. Orang dewasa, terutamanya larva, boleh memusnahkan pemutus dan batang muda sepenuhnya. Sekiranya munculnya perosak kentang ini, perjuangan menentangnya tidak dilakukan, hasilnya mungkin menurun sebanyak separuh.

Kerosakan terbesar disebabkan oleh serangga semasa pembentukan ubi, apabila tunas dan bunga muncul di semak. Mengetahui tentang adanya bahan kimia yang berkesan, seperti Tabu untuk memproses kentang, banyak tukang kebun masih tidak meninggalkan cara yang popular untuk berurusan dengan kumbang Colorado dan wireworm. Antara langkah berikut:

 • pemusnahan telur serangga, pengumpulan larva dan orang dewasa;
 • pengairan pucuk dan semak tumbuh dengan tumbuhan infusions berdasarkan celandine, tansy, kemangi, currant;
 • penanaman bersama dengan tanaman yang tidak menggalakkan kumbang, seperti legum atau ketumbar.

Perlindungan berkesan terhadap perosak akan menjadi rawatan penanaman tiga kali ganda oleh Komander, Iskra, Mospilan, Aktara atau ubat lain.

Perkara utama ialah 20 hari sebelum musim menuai, bahan kimia tidak digunakan.

Ubat-ubatan biologi, contohnya, Boverin, Fitoverm dan Agverotin, menunjukkan kesannya selama 5-7 hari dan sangat berkesan menentang perosak utama daun kentang, larva.

Wireworms – perosak dan kawalan kentang

Perosak wabak kentangSukar, sehingga 3 cm panjang, larva kuning kumbang-kumbang mengklik pada suapan bawah tanah, akar dan ubi. Terutama gemar wheatgrass, oleh itu, apabila perosak kentang ini didapati, mereka mestilah diperangi dengan penyingkiran rumpai ini. Tumbuh-tumbuhan yang disambar oleh cacing gebu itu adalah ternoda dengan kursus, yang sering dipengaruhi oleh reput, nematoda dan penyakit kentang.

Untuk melindungi tanaman daripada perosak berbahaya, anda boleh menggunakan:

 • pengenalan baja yang mengandungi ammonia;
 • liming tanah untuk mengurangkan keasidannya;
 • penanaman tumbuhan umpan;
 • sering melonggarkan tanah dan pemusnahan rumpai
 • mengamalkan rawatan dengan racun serangga atau menggunakan bahan kimia, sebagai contoh, satu tabiat kentang semasa penanaman.

Eura insektisida bahan penanaman dan rawatan dengan tab Taboo membantu melindungi tanaman selama 45 hari.

Di samping itu, penyediaannya aktif terhadap kumbang Colorado, aphids dan cicadas. Dalam kes ini, sifat perlindungan dipelihara sehingga 35 hari.

Related  Begonia Rex – hiasan untuk rumah

Risalah

ArcaLuaran yang serupa dengan aphids atau kutu, perosak daun kentang ini diberi makan oleh jus tumbuhan dan ini menyebabkan kerosakan yang serius kepada penanaman:

 • Di tapak tusuk, bintik-bintik dibentuk terlebih dahulu, dan kemudian tisu-tisu bahagian rimbun yang rosak itu sepenuhnya mati.
 • Kawasan yang rosak menjadi laluan untuk penembusan flora bakteria, spora jamur acuan dan sumber jangkitan lain.
 • Serangga itu sendiri bertahan berbahaya bagi penyakit-penyakit nightshade, termasuk ruang.

Untuk melindungi pucuk dari daun belalang, ia akan berguna untuk menggunakan Insecticides Cruiser and Taboo untuk memproses kentang sebelum ia memasuki tanah. Dan dengan bantuan Karate Zeon, anda boleh menghancurkan setinggan sekitar penanaman kentang.

Lobak kentang adalah serangga di puncaknya

Lobak kentangJenis kutu yang berbeza adalah umum di seluruh dunia. Kumbang dewasa, sehingga 3 mm panjang, tergolong dalam perosak daun kentang. Nipis, dengan tiga pasang kaki, larva yang berkembang pada akar, dalam tahun-tahun yang baik untuk serangga, boleh menyebabkan kehilangan semak yang sihat dan kebanyakan tanaman. Kekalahan ini difasilitasi oleh penanaman lewat ubi dan cuaca panas yang kering.

Anda dapat melihat jejak-jejak peninggalan kutu kentang dengan lubang-lubang ciri dan lubang di permukaan daun.

Daun kentang rosak oleh kutuSebagai tambahan kepada Taboo, phosphamide dengan kepekatan 0.2% boleh digunakan setiap 10 hari sebagai cara melindungi dan memerangi serangga kentang. Spesimen dewasa ditangkap pada perangkap umpan gam. Dan di ladang musim panas kecil dengan berkesan menyembur dengan penyerapan chamomile atau debu tembakau dalam campuran dengan abu kayu.

Nematod kentang: tanda-tanda kekalahan dan langkah-langkah kawalan

Nematod kentang emasPertimbangkan bulu mata mikroskopik tangan pertama hampir mustahil. Tetapi jejak kehadiran nematod kentang emas pada foto dan mata tanpa bantuan jelas kelihatan. Ini adalah benih perosak, mirip dengan biji bijih, yang meliputi akar tumbuhan yang dijangkiti. Dalam bentuk ini, musim sejuk perosak dan boleh terus berdaya maju selama sekurang-kurangnya 10 tahun. Nematoda yang terkena belukar luaran yang tertekan, ketinggalan dalam pertumbuhan. Satu tanda ciri jangkitan tanah dengan nematoda adalah kekuningan daun yang lebih rendah pada semak kentang. Jika anda mengoyakkan tumbuhan sedemikian, anda boleh melihat akar pir dengan ubi kecil. Dan kadangkala kentang tidak terbentuk sama sekali.

Related  Varieti radishes di atas katil taman

Umbi yang terjejas oleh nematoda batangJika perladangan dipengaruhi oleh nematoda kentang batang, tanda-tanda kehadirannya pada ubi kelihatan seperti bintik-bintik abu-abu pitted yang akhirnya tumbuh dan retak. Tisu di bawah kulit yang terjejas mendapat penampilan coklat, longgar, dan di sempadan dengan daging yang sihat, perosak perosak didapati.

Nematod simpang akar parasitizing bahagian bawah tanah kentang, termasuk ubi, merosakkan tumbuhan, dan ini akhirnya membawa kepada kematian mereka. Di tempat-tempat di mana cacing menembusi dan dalam bidang kehidupan mereka, galls muncul – tebal sehingga 1.5 mm diameter. Pertumbuhan ini, yang ditinggalkan pada akar dan umbi oleh perosak kentang, dapat dilihat dari foto ketika mereka bertumbuh secara beransur-ansur, menggabungkan dan membawa kepada perubahan bentuk ubi dan organ tumbuhan. Dan bakteria dan kulat tisu yang rosak dengan mudah dapat diselesaikan.

Medan kentang dipengaruhi oleh nematodaDi dalam tanah, nematoda mudah diangkut dengan bahan penanaman dan tanah. Sumber jangkitan boleh menjadi alat kebun, kasut dan juga air. Oleh itu, ubi sebelum penanaman disarankan untuk dibasuh dengan berus di bawah aliran air, dan semak yang terjejas oleh perosak selepas menggali dipindahkan dengan teliti dari rabung dan dibakar. Sekiranya terdapat nematod gallic, cauline atau emas di dalam tanah, kawasan pengedaran perosak jelas kelihatan dalam foto tapak.

Untuk mengelakkan kerosakan pada ubi oleh cacing, penanaman dilakukan sedini mungkin, dan keutamaan diberikan kepada jenis yang paling jarang, pematangan yang kurang daripada 60 hari – kitaran perkembangan nematoda.

Kilang itu dipengaruhi oleh nematodaPerlindungan daripada perosak kentang dan kawalannya, dalam kes nematoda, terdiri daripada:

 • dalam penggunaan varieti tahan;
 • dalam pematuhan peraturan rotasi tanaman, yang terdiri daripada perubahan tanaman tidak kurang dari 3-4 tahun;
 • dalam tanaman dalam bidang pertumbuhan kentang kekacang, jagung dan rumput anang, membersihkan tanah cacing.
 • dalam penggunaan agen kimia untuk rawatan tanah, contohnya, thiazon, carbomide, carbathion atau heterophos.

Sudu kentang

Sudu kentangRama-rama yang kelihatan tidak bermaruah warna coklat atau kelabu merupakan perosak yang serius bagi kentang, dan memerangi mereka, atau sebaliknya dengan ulat mereka, harus dilakukan dengan cara yang kompleks. Serangga ini tidak bersahaja dan dijumpai di mana-mana, tetapi terutama ditubuhkan di sudut-sudut teduh dengan kelembapan yang tinggi. Telur menyentuh, sering hibernating di rumput, pada musim semi berubah menjadi larva dan pergi ke kentang dan malam-malam yang lain.

Related  Menyembur pokok buah-buahan di musim bunga mesti dilakukan tepat pada waktunya

Larva sudu kentangSudah jelas kelihatan bagaimana perosak kentang dalam gambar, menggunting batang di atas kolar akar, masuk ke dalam, kemudian diperkenalkan ke dalam ubi dan semak berhampiran, merosakkan banyak tumbuh-tumbuhan.

Berjuang dengan keranda kentang boleh:

 • dengan mengeluarkan rumpai-bijirin;
 • dengan bantuan perangkap pada pheromones;
 • menjejaskan perosak dengan racun serangga.

Kentang kentang

Kentang kentangSerangga ini, yang menyerupai foto dengan sudu kentang, tidak hanya berlaku pada bulan-bulan musim panas. Ia juga aktif dalam keadaan penyimpanan pada suhu melebihi 10 ° C. Untuk musim panas, rama-rama kentang boleh menghasilkan sehingga lapan generasi, dan jika orang dewasa tidak serius membahayakan tanaman, ulat itu merosakkan kedua-dua ubi dan bahagian hijau belukar.

Larva rama-rama kentangDi tempat-tempat di mana tanda-tanda hama kentang didapati, perlu:

 • berhati-hati menyimpan kentang pada suhu tidak melebihi 5 ° C;
 • memohon hanya bahan penanaman yang sihat;
 • untuk menanam ubi panas secepat mungkin;
 • Anak benih yang sangat baik;
 • menjalankan penggalian mendalam di musim bunga dan musim luruh;
 • untuk bertarung dengan menyemai diri malam-malam liar;
 • Semak-semak yang tinggi,
 • sebelum menggali ubi untuk memotong dan memusnahkan puncak.

Menghalang pembangunan rawatan perosak daripada ubat lepidocid yang digali. Dari rama-rama kentang di tempat tidur akan membantu rawatan bahan kimia yang serupa dengan yang digunakan dalam memerangi kumbang kentang Colorado dan perosak kentang lainnya. Pemprosesan dari rama-rama kentang dan sudu boleh diulang pada akhir bulan Ogos. Ini tidak akan membenarkan ulat jatuh ke akar.

Jika tujuan tukang kebun adalah hasil tinggi ubi yang berkualiti, pencegahan penyebaran perosak kentang dan memerangi mereka harus menjadi langkah bersepadu yang wajib di tapak.

Dan di sini kita tidak boleh melakukan pemantauan sistematik terhadap keadaan tumbuhan, dan juga tanpa mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk pertumbuhan kentang di ladang.

Perosak dan kawalan kentang – video