Warna BungaRamai Gesnerians ditanam sebagai pembangun rumah yang indah. Kepada jenis dan keprihatinan ini, penjagaan di rumah yang tidak akan menimbulkan masalah yang serius, tetapi dalam koleksi itu akan menjadi satu lagi pameran hijau dengan loceng bunga terang.

Secara semula jadi, tumbuhan milik keluarga Gesnerian tinggal di kawasan tropika di Amerika Tengah dan Selatan. Ia adalah tumbuhan semulajadi herba jangka panjang dengan pucuk yang nipis, hampir tanpa tumbuhan, daun pubescent dan loceng bulu balet yang dapat menyenangkan seorang tukang bunga hampir sepanjang tahun.

Ciri warna dalam gambar dan dalam keterangan

Daun berbentuk ovate duduk di atas pucuk bertentangan dan bergantung kepada spesies dan varieti boleh bukan hanya hijau, tetapi juga ungu, kelabu atau hampir ungu. Bunga di tanah jajahan, seperti dalam foto, kebanyakan berwarna merah dan oren. Tetapi terdapat jenis dengan loceng atau merah jambu. Tidak selalunya motley, corolla mottled. Bunga sehingga 4 cm diameter dibentuk pada hujung batang dan menyimpan peduncle panjang.

Jika tumbuhan itu mempunyai penjagaan biasa yang kompeten, warna di rumah sepadan dengan pembungaan besar, apabila 15-20 bunga dibuka pada satu belukar pada masa yang sama.

Tidak seperti saudara-mara yang paling dekat dengan glox yang membentuk ubi, bentuk rhizome bersisik tebal di bawah tanah di bawah penutup.

Jenis Warna: Gambar tumbuhan dalaman

Pleasant Koleriya (Kohleria amabilis)Secara semula jadi, terdapat beberapa belas spesies bunga, tetapi sebagai budaya periuk hanya sebahagian kecil ditanam. Tumbuhan ini mempunyai perbezaan:

  • dalam saiz mahkota;
  • dalam pewarna dedaunan dan bunga;
  • di tempat pertumbuhan dalam keadaan semula jadi.

Pleasant atau Kohleria amabilis dibezakan oleh dedaunan gelap hijau atau kecoklatan dengan timbunan padat keperakan. Batang, keratan dan urat mempunyai warna ungu. Pada peduncles, satu, dua atau tiga bunga jarang diturunkan. Warna coronas boleh terdiri daripada warna merah jambu atau oren dengan ungu lembut. Imej coleria yang digambarkan pada foto adalah tidak biasa untuk corolla berwarna dua dengan menguap, bergegas.

Related  Untuk membuat taman batu, kita tumbuh muda di tanah terbuka

Bawang daun bulu (Kohleria eriantha)Colchia fluffy atau Kohleria eriantha paling sering dijumpai dalam keadaan bilik. Tumbuhan mudah dikenali oleh daun pubescent berwarna hijau zaitun, yang disebabkan oleh rambut kemerah-merahan di tepi kelihatan coklat. Bunga jenis ini, seperti dalam gambar, mempunyai pewarna oren-merah yang paling terang. Dalam tekak loceng, teduh diganti dengan kuning. Pada kelopak bertaburan merah atau bintik merah. Pada peduncles, beberapa warna diturunkan sekaligus.

Koloria Bogotskaya (Kohleria bogotensis)Koloria Bogotsky, Kohleria bogotensis atau, dalam pandangan alternatif ahli botani, Kohleria amabilis var. Bogotensis, anda boleh mengetahui dengan daun berdaun hijau dan bunga merah-kuning dengan speck burgundy di permukaan dalam kelopak dan tekak.

Kolotia Bogotskaya dengan dedaunan berwarna gelapSelain varieti dengan pewarna hijau walaupun daun, ada salinan jenis pewarna ini, seperti dalam foto, yang mempengaruhi imajinasi penanam bunga dengan dedaunan gelap, coklat-hijau dan pucuk yang sama.

Kolcheria Varshevicha atau Kohleria warszewiczii – sejenis tumbuhan yang memerlukan perhatian pencinta tumbuhan dalaman. Pelbagai jenis warna ini:

  • agak tegak tegang batang warna hijau gelap;
  • daun tajam-tajam;
  • bunga luar biasa dengan tabung ungu atau merah jambu dan kelopak kuning muda hijau, ditutup dengan warna ungu atau kecoklatan.

Pembungaan Warna VarshevichSelalunya digunakan nama yang berbeza yang digambarkan dalam foto spesies – coloure warna mewah atau Kohleria digitaliflora.

Penjagaan rumah untuk Coleria

Koloria Bogotensis varieties El CrystalKolery adalah salah satu tumbuhan paling bersahaja dalam keluarga. Ia tumbuh dan berkembang di suhu bilik tanpa sebarang masalah. Budaya suka cahaya, tetapi di bawah sinar matahari ia boleh memudar, kehilangan dekoratif dan sebelum jatuh masa bunga, jadi di jendela selatan lebih baik untuk memberikan teduhan pada waktu tengah hari. Dengan defisit cahaya matahari, pucuk meregang, menjadi nipis dan lemah. Daun adalah cetek, bunga tidak menyenangkan dengan massa.

Related  Aphelandra yang menakjubkan memerlukan penjagaan khas

Pada musim sejuk, banyak tumbuhan membuang daun, berbunga lengkap, dan akhirnya keseluruhan bahagian atas tanah mati. Dalam kes ini, suhu udara lebih baik dikurangkan oleh 5-7 ° C dan penyiraman berkurangan, hanya kadang-kadang membasahi tanah. Pada musim bunga, apabila akar menunjukkan tanda-tanda kebangkitan, periuk terdedah kepada cahaya dan mereka meneruskan penjagaan bekas mereka untuk warna.

Peridots KitlopeSekiranya musim sejuk tanah jajahan, seperti dalam gambar, mengekalkan dedaunan, ia masih memerlukan cahaya, biasa, tetapi tidak banyak seperti pada musim panas dan suhu 16-18 ° C.

Selain menyiram dan mengekalkan suhu optimum, penjagaan lukisan di rumah termasuk langkah-langkah untuk melembabkan udara, yang amat berguna pada hari-hari panas dan apabila kerja-kerja pemanasan.

Vanilla PuddinPada musim bunga, kolitis ditransplantasikan ke tanah yang berkhasiat dan longgar. Untuk melakukan ini, ambil campuran siap untuk senpolium atau substrat sejagat untuk tanaman berbunga. Oleh kerana rizom tumbuhan adalah cetek di bawah permukaan, lebih baik untuk memilih bekas yang luas, tidak terlalu dalam, di bahagian bawah yang semestinya melengkapkan saliran.

Gula-gula gula-gulaTransplantasi digunakan untuk pembiakan bunga oleh bahagian-bahagian rimpang. Potongan kecil dengan beberapa tunas tidur dipisahkan dari kilang ibu, dikeringkan dan dikebumikan di tanah hingga kedalaman 2 cm. Setelah itu, anda hanya perlu melembapkan tanah. Dan apabila pucuk muncul di permukaannya, mereka memulakan penjagaan sistematik warna, termasuk pembajaan bulanan, yang berlangsung sehingga musim gugur.

Tahap wajib penjagaan warna di rumah – pembentukan mahkota. Ia terdiri dalam pucuk prischipke yang tumbuh dan ketinggalan. Pembuangan hujung merangsang:

  • kebangkitan buah pinggang axillary;
  • cawangan;
  • pembentukan pada tunas sisi tunas baru.

Keratan yang diperoleh semasa prishchipki boleh berakar di dalam air atau dalam substrat, dengan itu tidak hanya mendapatkan tumbuhan berbunga padat, tetapi juga warna muda baru spesies yang dikasihi.

Apabila sepasang daun dewasa muncul di semak kecil, puncaknya sekali lagi dipetik untuk memulakan pembentukan mahkota. Sekiranya pembentukan tidak dijalankan, kebanyakan spesies pucat colouris jatuh, menjadikan tumbuhan tersebut menjadi ampel.

Related  Sifat penyembuhan pudina jenis yang berbeza

Video tentang menjaga rumah