tanaman plum di taman di kampungMeletakkan plum di taman setiap impian bermastautin musim panas. Adalah dipercayai bahawa plum, penanaman dan penjagaan tidak bersahaja akan diterima oleh sesiapa sahaja. Adakah ini begitu? Antara pelbagai varieti sentiasa ada yang sesuai. Tetapi terdapat ciri-ciri yang tidak memastikan bahawa anda boleh menunggu lama dengan harapan untuk berkembang, tetapi tidak pernah mencuba plum dari taman anda sendiri. Bagaimana memilih anak benih, mencari tempat untuk pokok, tumbuhan dan penjagaan dengan betul – artikel kami.

Pemilihan tapak plum

pilihan laman pendaratan untuk plumKawasan ini mesti beralun, lereng cetek dan luas, tidak dikaburkan oleh pokok lain. Dari bangunan dan pagar harus jarak 5 meter. Di dalam pokok tanah rendah tidak akan berkembang. Jika “paip” dianjurkan dengan meniup berterusan – juga tidak sesuai. Air bawah tanah perlu berada di bawah 1.5 meter.

Anda tidak boleh menanam plum di tempat di mana tumbuh-tumbuhan baru tumbuh. Rizab tanah perlu mendapat kekuatan dan pemakanan sekurang-kurangnya 4 tahun. Tanah terbaik untuk pokok adalah loam atau loam berpasir. Akar plum pergi jauh ke kedalaman, dan mereka tidak boleh dibasuh oleh air bawah tanah. Sekiranya ada masalah – anda perlu menanam pokok secara berturut-turut dengan ketinggian 50-70 cm, dan tapak itu dikeringkan melalui saluran khas. Selepas penanaman, penjagaan plum akan termasuk pengembangan tahunan beransur-ansur 10-15 cm radius katil bunga – tempat untuk akar.

taman plumUntuk hasil yang baik, anda perlu menanam plum varieti yang berbeza, sesuai untuk pendebungaan. Pokoknya hendaklah terletak pada jarak sekurang-kurangnya 3 meter. Tidak semestinya ada penanaman yang berbayang dekatnya.

Kawasan di mana plum akan tumbuh, menggali sedalam mungkin. Idealnya, pada 70 cm. Teknik ini digunakan untuk menenun bumi dengan udara. Tempat di bawah sinki mula masak selama 2-3 tahun sebelum menanam pokok.

Sekiranya tanah itu berasid, ia adalah limed. Selain kapur, pasir dan abu ditambah kepada tanah gambut. Untuk pemulihan kesuburan, penggunaan baja organik sesuai selepas rawatan EM-1 Baikal. Menanam plum dan meninggalkan, selepas menyediakan tempat itu, tidak akan menyebabkan kesukaran.

Bagaimana memilih anak benih yang betul

pemilihan bahan penanamanGardener mempunyai tiga cara untuk membeli bahan penanaman:

  1. Di tapak semaian, di mana anda boleh membeli anak benih varietal dan pendebunga. Di sana anda boleh mendapatkan nasihat yang diperlukan mengenai ciri-ciri pelbagai, dan cara menanam plum. Apabila memilih anak benih, hendaklah dibimbing oleh gambar yang dibentangkan. Jika ada kemungkinan untuk memilih tumbuhan dengan akar terbuka atau dalam bekas, sebaiknya mengambilnya. Ia jelas menunjukkan semua nuansa pembangunan. Akar mesti berada di dalam tanah liat.
  2. Anda boleh mendapatkan bahan penanaman percuma menggunakan keratan. Ambillah dari ranting ibu muda yang rusuk, dipisahkan dengan hati-hati dan ditahan di dalam air selama 10 hari. Callus akan muncul. Ranting berakar di dalam substrat pasir dan gambut, disiram dengan air fosfat. Akar akan tumbuh dalam 10-40 hari. Pada saat bermulanya frosts stabil, pucuk ditaburkan dengan gambut sepenuhnya dan ditinggalkan untuk musim sejuk.
  3. Untuk menanam benih dari batu.

rooting keratanSebarang anak benih mestilah tidak lebih dari 2 tahun. Apabila menanam, buah pinggang perlu bengkak, tetapi tidak terbuka. Untuk membeli di musim bunga, anak benih dengan buah pinggang kering adalah mustahil – ia mendapat di bawah fros. Penanaman musim luruh dilakukan 1.5 bulan sebelum frosts stabil.

Pada musim luruh, anak benih tidak dipangkas. Pada musim bunga, ranting perlu dipendekkan supaya sistem akar yang lemah dapat memberi makan sedikit massa daratan. Peraturannya adalah – semakin lemah sistem akar anak benih, lebih penting untuk memotong tunas, sambil membentuk mahkota.

menanam plum pada musim bungaLubang buah disiapkan dengan baik terlebih dahulu, dipenuhi dengan substrat humus, baja fosforus-potassium dan tanah subur separuh. Akar diletakkan di atas bukit dan kemas di bahagian atas tanah biasa. Dalam kes ini, tanah dipadatkan untuk menggantikan udara. Leher akar harus tetap di atas paras penanaman, tetapi ditaburi. Kemudian pokok itu akan diselesaikan. Dalam lubang segar, selepas menanam, tuangkan beberapa baldi air dan mulsa. Di sebelah utara, mereka menetapkan stok yang mana anak benih itu dipasang. Penjagaan plum selepas penanaman adalah penyiraman dan melonggarkan tanah yang tepat pada masanya.

Penjagaan musim bunga untuk plum

pemprosesan plum pada musim bungaPada musim bunga bukan sahaja pokok terjaga, tetapi juga serangga perosak, spora penyakit. Oleh itu, menjaga musim bunga plum bermula dengan penyemburan pencegahan dengan tembaga sulfat. Anda boleh menyembur semburan pertama dengan nitrophena untuk membunuh hama musim sejuk. Di samping itu, tali pengungsian dipasang, batang pokok dipijar dengan racun serangga yang ditambahkan ke kapur. Untuk melindungi plum akan memerlukan rawatan empat kali ganda tembaga sulfat dengan kekuatan 1%:

  • pada tunas bengkak;
  • pada kerucut hijau;
  • pada tunas bunga;
  • seminggu selepas berbunga.

Rawatan pencegahan dilakukan untuk memusnahkan koloni perosak yang musim sejuk di taman.

memotongUntuk pokok itu mengarahkan pasukannya untuk pembentukan tanaman, plum dipangkas pada musim bunga sesuai dengan skema untuk pokok muda dan buah. Tujuan pemangkasan anak benih adalah untuk membentuk mahkota dengan betul, untuk mencipta nisbah yang betul dari menembak pusat dan tiang buah. Pada masa yang sama cawangan-cawangan rangka dibentuk, pembentukan cetek tambahan dikeluarkan. Pemangkasan dilakukan untuk membuat kerja tunas tidur, kerana tanaman keseluruhan hanya pada pertumbuhan muda.

Plum dewasa tertakluk kepada pemangkasan kebersihan dan pemangkasan. Selepas pembentukan musim bunga melalui dahan, burung pipit mesti terbang dalam garis lurus ke semua arah.

Satu lagi pokok adalah permulaan aliran sap, dan sebahagian daripada bahan organik semulajadi telah dimasukkan ke dalam batang pohon pokok dewasa. Penjagaan musim bunga plum memberikan pemulihan kekuatan pokok selepas musim sejuk. Oleh itu, penyewaan atas dan musim bunga yang banyak adalah langkah yang diperlukan. Apabila penyiraman menambah nitrat ammonia kepada pengiraan kotak gelaran pada baldi air pengairan. Sikap hati-hati terhadap pokok itu akan menyelamatkannya dari kening dan kesusahan lain.pembentukan musim bunga mahkota

Merawat pokok plum selepas berbunga

sup hijau untuk plumUntuk membentuk tanaman, pokok itu perlu memproses makanan yang diterima menjadi satu set ciri bahan organik dan mineral, di mana krim dibuat. Bagaimana untuk memberi makan plum selepas berbunga? Organik semulajadi, kaldu hijau, dicurahkan ke batang, akan membantu memberi makan akar. Sediakan campuran 2 sudu teh urea dan 3 nitrofoski pada baldi air. Setiap pokok buah memerlukan 25 liter. Pada masa yang sama, penyiraman pokok yang berlimpah berterusan.

menyiram pokokBagaimana untuk menjaga plum pada bulan Ogos? Sebulan sebelum penuaian, pokok diberi makan dengan campuran yang menyediakan plum untuk musim sejuk. Di bawah setiap belukar dituangkan 4 ember pemupukan. Masukkan 2 sudu kalium sulfat, 3 sudu superfosfat. Nitrogen pada masa ini berbahaya kepada pokok itu, dan penyiraman berterusan.

Perhatikan plum untuk tuaian yang baik – video