super fosfat baja Kadang-kadang tumbuhan negara yang rapi dapat kehilangan bentuknya: mereka layu, dan daunnya menjadi biru-ungu. Dalam kes ini, penggunaan super fosfat baja adalah perlu.

Bahan yang diperlukan untuk memastikan kehidupan normal dan perkembangan tumbuhan adalah fosforus. Ketepuan semulajadi tanah dengan bahan berguna ini hanya 1%, dan sebatian yang tersedia dengannya lebih kecil.

Fosforus terlibat dalam proses tenaga metabolisme, memberikan pemakanan kepada sel tumbuhan, serta dalam fotosintesis. Terima kasih kepada ini, hasilnya bertambah, dan tumbuhan mendapat kekuatan untuk pertumbuhan yang dipercepat.

Superphosphate baja dihasilkan berdasarkan sebatian fosforus-nitrogen, dalam kombinasi dengan mikroelemen dan mineral. Komposisi sedemikian tepu dengan pelbagai bahan semulajadi yang diperlukan untuk pertumbuhan yang baik dan perkembangan buah-buahan.

Superfosfat baja sejagat membantu meningkatkan jumlah tuaian. Kompleks microelements mempercepatkan proses pembungaan dan perkembangan keseluruhan sistem akar dan melarikan diri, dan juga menyediakan penyembuhan dan perlindungan terhadap berlakunya pelbagai penyakit.

Jenis baja

Kompaun fosforus-nitrogen kompleks mempunyai dua jenis utama:

  • Superfosfat mudah. Kepekatan fosforus dalam baja tertumpu pada 25%, nitrogen – sehingga 8%, sulfur – sehingga 10% dan kalsium sulfat (gipsum) pada 40%. Untuk penjualan superphosphate mudah terdapat dalam dua bentuk: serbuk dan granul.
  • Super fosfat. Ia, dengan itu, mengandungi dua kali lebih banyak fosforus yang boleh dicerna (45-55%). Kapasiti nitrogen adalah 17%, dan sulfur – 6%. Superfosfat ganda dihasilkan, terutamanya dalam granul, yang mudah larut dalam air kosong.

spesiesKehadiran pelbagai bentuk baja ini membolehkannya menggunakannya untuk jenis tumbuhan tertentu, kepada pelbagai jenis tanah dan pada peringkat pematangan yang berbeza.

Cara memohon superfosfat

persenyawaan Untuk mencapai hasil yang tinggi, adalah penting untuk mengetahui prinsip-prinsip interaksi dan perkadaran yang diperlukan untuk tanaman tertentu atau tanaman taman-taman. Bagaimana cara memohon super fosfat baja, ia ditunjukkan pada pembungkusan atau arahan yang dilampirkan.
Satu komposisi mudah dan dual daripada baja universal fosfat-nitrogen kompleks boleh digunakan apabila menanam benih atau benih di mana-mana tanah. Terdapat juga tiada sekatan untuk tanaman hortikultur dan benih pokok.

Walau bagaimanapun, memohon baja ini, perlu mengambil kira nuansa kecil – superphosphate bertindak lemah dalam tanah berasid.

Untuk baja tidak kehilangan sifat pemakanannya, ia perlu untuk mengoksidakan tanah dengan abu kayu atau campuran berkapur (500 ml kapur atau 0.2 kg abu harus dikira pada 1 m2 tanah).

Related  Pengeluaran semula begonia oleh keratan batang

persenyawaan Proses lengkap deoxidation mengambil masa yang lama. Selepas satu bulan, super fosfat boleh ditambah ke tanah. Hanya selepas tempoh ini, tidak lebih awal. Cara yang paling berkesan untuk menambah superfosfat adalah untuk terus tertidur dalam baris atau lubang-lubang yang digali di bawah tumbuh-tumbuhan penanaman atau benih. Penduduk musim panas mencadangkan segera selepas permohonan baja untuk menanam benih.

Superfosfat mudah digunakan secara meluas untuk persenyawaan tanah longgar, pasir berpasir, tanah podzolic. Kadar pertumbuhan yang sangat baik dan perkembangan pesat adalah tumbuhan yang menggunakan banyak belerang (lobak, kentang, bit, rami, wortel, lobak, mentol tumbuhan).

Ingatlah bahawa apabila bekerja dengan superfosfat, ia dilarang keras untuk mencipta campuran ammonium nitrat, kapur, kapur, urea.

Superphosphate adalah baja sejagat yang bebas yang diperolehi daripada mineral semula jadi (mineralisasi rangka binatang dan sanga pemprosesan bijih besi). Penggunaannya yang berkesan adalah mungkin hanya mengikut cadangan pakar.

Arahan aplikasi superfosfat

permohonan tanahDouble fosfat superphosphate digunakan untuk tanah pada musim bunga awal sebelum penanaman, atau pada musim gugur, selepas penuaian. Fosfor mestilah dikuasai oleh tanah. Dalam selang antara input utama baja itu juga disyorkan untuk menyediakan penyiraman tanaman kira-kira dua kali.

Super fosfat baja, arahan untuk kegunaan:

  • Penggunaan seragam super fosfat ganda sebaiknya dilakukan dengan gerudi biji, kerana ia mempunyai bentuk butiran;
  • Permohonan utama superfosfat ganda perlu dijalankan sebelum menyemai tanaman tanaman. Biasanya ini dilakukan di bawah bajak. Dari permohonan awal, baja berbutir tidak dibasuh dengan penyiraman atau air hujan dan tidak jatuh di bawah lapisan pembenihan;
  • Penggunaan kaedah untuk penyebaran pelet secara manual kurang berkesan, kerana baja ini harus lebih dekat dengan sistem akar tanaman;
  • Ramai penduduk musim panas menggunakan formulasi superfosfat ganda dalam kombinasi dengan nitrogen-potassium dan baja kalium, yang diperkenalkan pada musim bunga dan, masing-masing, pada musim luruh.

Tumbuh sayur-sayuran dan herba diperkenalkan ke dalam tanah dari 30 hingga 40 gram per meter persegi super fosfat ganda. Untuk menyuburkan pokok buah taman pada musim luruh di dalam tanah, perlu menambahkan sehingga 600 g superfosfat ganda setiap 1 m2. Untuk anak benih dan tumbuhan di rumah hijau dan sarang hangat dikenakan 100 g / 1 m2. Di parit dengan kentang, perlu menambahkan 4 g superphosphate ganda. Dalam kes tanah yang hancur, jumlah baja perlu ditingkatkan sebanyak 30%.

Anak benih muda dan anak benih pokok dan semak sangat diperlukan untuk membuat pembiakan dan persenyawaan, kerana tidak ada cara lain untuk mendapatkan bahan-bahan penting. Pasaran hari ini menawarkan pelbagai bahan nutrien, tempat pertama yang superfosfat.

Related  Jenis lada yang tebal tebal dengan foto dan keterangan

Video mengenai penggunaan superfosfat dalam penyediaan tumbuhan musim luruh