penjagaanApa jenis raspberi untuk menanam di laman dacha mereka semua orang memutuskan dirinya. Sesetengah orang suka raspberi tradisional dengan buah beri kecil. Orang lain lebih suka mengembangkan jenis berry besar. Dan yang lain hanya jatuh cinta dengan buah raspberry dan tidak mewakili tapak mereka tanpa ia. Kami mengesyorkan untuk menanam buah-buahan yang berbeza, kerana penjagaan raspberi semua jenis hampir sama. Sekiranya anda ingin selamat saudara-saudara anda dengan banyak buah beri aromatik aromatik, mulakan dengan penanaman yang betul dan menyediakan pemakanan yang lengkap kepada tanaman yang ditanam.
raspberi selepas penjagaan yang baik

Makanan Raspberi

Pemakanan tumbuhan adalah tiruan dan semula jadi. Kami memerlukan buah beri yang sihat dan alami dengan rasa yang baik, jadi tidak ada arti dalam merawat nutrisi buatan. Penekanan utama dalam raspberry yang semakin meningkat akan menjadi pemakanan aktif dan pasif semulajadi.

 • Pemakanan aktif adalah penggunaan tumbuhan hasil aktiviti penting cacing tanah, mikroorganisma, kulat. Untuk memberikan bahan-bahan berguna dalam jumlah yang betul, tukang kebun harus menyikat tempat tidur.
 • Pemakanan pasif adalah tanah yang baik di mana raspberi akan ditanam. Tumbuhan halus menerima makanan pasif daripada chernozem. Dacha semestinya membuat dan mengekalkan mikroklimat yang baik di dalam katil mereka. Memberi pemakanan semulajadi kepada raspberi akan membantu anda mendapatkan hasil yang tinggi dari tahun ke tahun.

Memberi nasihat tentang merawat raspberi, para pakar mencatat bahawa untuk meningkatkan hasil varieti tumbuhan kegemaran akan membantu cacing, mikroorganisma, cendawan dan mulsa.

Kita mula mulsa, dan selebihnya akan dilakukan secara alamiah sendiri:

 • Buat tanah longgar akan membantu menyemai benih di rennet di bawah raspberry.
 • Menanam benih boleh dilakukan di mana-mana arah. Pendekatan ini tidak akan menjejaskan hasil sama sekali.
 • Persediaan untuk parit raspberi. Kedalamannya sekurang-kurangnya 40 cm.
 • Satu baldi empuk dengan 2 balang kompos dan 1 liter abu.
 • Menanam benih mengikut skema.
 • Bagi setiap belukar, tuang 2 liter air.

Related  Penyakit gooseberries dan rawatan mereka

Aktiviti yang dijalankan akan membantu untuk memperoleh pertumbuhan yang sangat baik pada tahun pertama. Sehingga 10 Mei, membuat pakaian pertama pertama, dan kemudian selepas 2 minggu kedua dan melalui selang yang sama ketiga. Dalam raspberry pembaikan, pucuk lama dipotong sebaik sahaja anak muda tumbuh sekurang-kurangnya 40 cm. Tidak akan ada buah pada tahun penanaman, tetapi tuaian tahun-tahun berikutnya akan mengejutkan anda.

Menanam tumbuhan raspberi

parit di bawah raspberryKami menyediakan bungkusan atas untuk raspberi dari sisa dapur, mengumpulnya dalam laras atau timbunan kompos untuk kerosakan. Adalah dinasihatkan untuk menanam raspberi apabila terdapat kompos sedia dan abu kayu. Pada katil yang telah disediakan sebelum ini, kami membuat tanda. Di antara barisan jarak tidak kurang dari 1.5 m, dan semak ditanam di langkah-langkah 0,7 m. Tanah dilonggarkan dengan pitchforks, ditaburi dengan abu, kita menambah kompos dan campuran. Anak benih ditanam sedemikian rupa sehingga yang pertama dari akar buah pinggang adalah di bawah paras tanah dengan 3 cm. Bumi di sekitar sistem akar mulched.

Petua untuk merawat raspberi

raspberry memotong asas penjagaan yang betulTidak ada rahsia khusus untuk merawat raspberi. Adalah cukup untuk memberi permulaan yang baik kepada pertumbuhan belukar baru pada tahun pertama, dan kemudian melakukan rawatan ringkas dan membuat pembalut semula jadi.

Tahun pertama

Pada awal Mei, dalam 10 liter air, kita menanam 1 kg baja segar atau pasir, kita menyiram benih. Selepas 14 hari, ulangi pembajaan. Sebaik sahaja cabang-cabang baru muncul, kami membeli penyediaan Baikal EM-1. Untuk 5 liter air, tambah 2.5 ml dadah dan lakukan dua raspberi selama 14 hari.

Semasa berbuah

Bermula dari tahun kedua dan seterusnya, raspberi pada musim bunga diberi makan dengan penyerapan baja dan rumput. Dengan penyediaan Baikal EM-1, dua rawatan dibuat pada musim ini. Setiap tiga minggu, produk sisa fermentasi diperkenalkan. Pada musim luruh, kompos ditambah ke tempat tidur.

Related  Untuk mengekalkan penuaian ceri manis, kami belajar untuk melindunginya daripada burung

Tempoh musim bunga

mulut raspberi - membantu untuk menjagaMerawat raspberi pada musim bunga bukan sahaja dalam memberi makan kepada sistem akar, tetapi juga dalam pelaksanaan satu set langkah:

 • Dua minggu sebelum masak beri, tanah di sekeliling semak dihangatkan, meliputi bumi dengan kertas bumbung atau filem hitam.
 • Raspberi berbuah besar dalam pemangkasan musim bunga. Kami membuat potongan kayu yang sihat.
 • Dalam setiap semak belukar tidak lebih daripada 8 pucuk, mengukir batang tebal dan tua.
 • Kami mengikat raspberi ke trellis, yang memungkinkan untuk meningkatkan hasil sebanyak 2 kali.
 • Keluarkan pucuk yang berlebihan dengan sekop.
 • Dalam cuaca kering yang panas, kami menanam dengan menambahkan mikroorganisma ke air.
 • Bahan mulsa dirawat dengan bio-cecair.

Penjagaan musim panas

Secara berkala, kami meninggalkan tempat tidur untuk menghilangkan cawangan lama, untuk menggali pucuk dan mengeluarkan kelopak.

Penting! Jangan biarkan raspberi tanpa menyiram dengan penambahan bioremedium pada musim panas.

penjagaan raspberi pada musim panasPada tahun pertama selepas penanaman raspberi pembaikan, mustahil untuk memberi buah, untuk menuai tuaian yang baik pada tahun-tahun berikutnya. Kami memadamkan bunga dan ovari tanpa menyesal. Dari tahun kedua kita akan hanya mengeluarkan cawangan lama selepas menuai.

Di antara tumbuhan muda kita menanam siderates, yang akan membantu menjaga tanah longgar tanpa rawatan mekanikal.

Kerja musim luruh

Merawat raspberi pada musim gugur membayangkan pengenalan abu dan infusi herba. Ini akan membantu meningkatkan hasil, bilangan menggantikan pucuk dan mengurangkan penampilan pucuk.

Memasak infus herba:

 • Dalam barel, kami meletakkan rumput yang ditumbuk di tapak atau dibersihkan dari tempat tidur. Satu pertiga daripada bekas mestilah kosong.
 • Kami menambah ramuan tambahan: krayon sekolah – 2 keping, jem – 1.5 cawan, abu ditapis – 1.5 cawan, segelintir mullein.
 • Kami mengisi bekas dengan air suam dengan penambahan bioresorben dan campuran kandungan laras dengan baik.

Related  Ketahui mengapa epal retak dan reput pada pokok epal

Pada musim panas yang panas, ia cukup untuk menahan penyerapan seminggu, dan pada musim luruh ia akan mengambil masa 10 hari. Untuk menanam tanaman menumpukan dicairkan dengan air dalam nisbah 1:20.

Untuk penyediaan top-dressing dari abu kayu untuk 2 gelas bahan, 10 liter air panas dan 24 jam untuk tincture diperlukan. Pada satu semak raspberi, kita mengambil 3 liter campuran.

penjagaan raspberi pada musim luruh - garterRaspberi biasa dibengkokkan ke tanah pada musim luruh, dan kami memotong remontan, meninggalkan hanya 10 cm pokok anggur.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk menjaga raspberi pada musim bunga, musim panas dan musim luruh untuk mendapatkan tuaian yang baik untuk masa yang lama di kampung musim panas anda. Raspberry buah akan setiap tahun, mengejutkan anda dengan buah beraroma manis yang besar. Transplantasikan jenis raspberry kegemaran anda ke taman lain yang anda perlukan tidak lebih awal daripada dalam 10 tahun.

Video tentang merawat raspberi