Varieti musim luruh epalMemilih untuk jenis buah apel pokok buah-buahan, sentiasa memberi perhatian kepada berapa lama pokok epal akan memasuki masa berbuah, rasa dan saiz buah, ketahanan varieti untuk fros dan kekurangan kelembapan, penyakit dan perosak. Terima kasih kepada usaha penternak, tukang kebun boleh memilih di antara pokok tinggi dan kerdil. Walau bagaimanapun, tempoh pematangan panen untuk pokok epal tidak kurang penting, kerana hanya dengan kriteria ini dalam fikiran boleh meletakkan taman yang dapat menyediakan orang dengan buah-buahan vitamin dari pertengahan musim panas hingga musim bunga berikutnya.

Pada masa yang sama, varieti musim luruh pokok di kebun apel perlu mengambil kira kira-kira sepertiga daripada semua penanaman. Epal kuat yang masak, masak pada bulan September, pergi bukan sahaja di meja, apabila dalam 12-15 hari datang kematangan pengguna, tetapi juga disimpan dengan sempurna sehingga pertengahan musim sejuk.

Penerangan kultivar epal

Pelbagai jenis UralskyBuah-buahan pelbagai pokok apel yang bersahaja dan berlimpah ini diperolehi di Chelyabinsk, peternak terkenal PA Zhavoronkov daripada menyeberang Papirovka dan Ranetka merah. Sejak tahun 50-an, pokok apel pelbagai ini telah ditanam dari Volga-Vyatka ke rantau Far Timur.

Dan disebabkan oleh penyesuaian berkelajuan tinggi, kematangan awal dan ketabahan musim sejuk hari ini adalah permintaan di kebanyakan kawasan dengan keadaan iklim yang keras. Sejak tahun kedua kehidupan, tumbuhan menghasilkan epal pertama, dan pada tahun ketiga produktiviti semakin hampir. Hasil maksimum, yang diperolehi dari pokok epal pukal Ural, adalah sehingga 250 kg.

Apel pelbagai ini mempunyai pulpa berair kuning, yang menjadi lebih longgar pada pematangan, rasa manis dengan keasidan yang tidak mengganggu dan aroma yang jelas. Pematangan buah-buahan bermula lebih dekat pada pertengahan bulan September, manakala epal matang tidak hancur, dan selepas pemindahan hingga 2 bulan mengekalkan sifat dan rasa mereka.

Buah-buahan kecil bulat pokok epal daripada pukal Ural tidak melebihi 60 gram. Epal yang dipanjangkan, seperti dalam wain, batang, kulit berkilat licin dan kuning-hijau pertama, dan kemudian warna kuning, di mana, apabila matahari terbenam, sedikit bentuk merah jambu merah yang tidak dapat dilihat.

Apple pohon Cinnamon baru

Epal jenis Cinnamon baruGred yang terkenal dari pematangan musim luruh lewat dibangunkan atas dasar VNIIS mereka. I.V. Michurin, peternak terkenal S.I. Isaev. Sebagai bahan awal untuk hibridisasi, epal dipilih dari Cinnamon Strip dan Welshi.

Memasuki tahun 1950 untuk ujian Negeri, pelbagai telah dizonkan selama 15 tahun di rantau Tengah dan Utara-Barat di negara ini. Di zon bukan chernozem Rusia, kebun buah apel, yang dibina dari pokok yang kuat dan kuat dari pelbagai ini, masih aktif digunakan hari ini. Pelbagai ini menghasilkan tinggi, mempunyai rintangan yang baik terhadap kudung, dan mempamerkan ketabahan musim sejuk purata dalam keadaan pusat Rusia.

Related  Foto dengan penerangan plum ceri ditemui

Mahkota pokok epal muda baru Cinnamon mempunyai bentuk yang dekat dengan piramida, tetapi ia tumbuh dan menjadi bulat ketika ia tumbuh. Kebanyakan ovari dibentuk pada cincin, dan hanya sebahagian kecil – pada batang buah fleksibel yang memanjang. Pada masa berbuah, pokok epal masuk agak lewat, hanya dalam 6-7 tahun hidup, manakala di pokok matang tahun tanaman berlimpah berulang dengan tempoh rehat.

Untuk ciri-ciri kayu manis epal baru, daun hijau yang gelap adalah bentuk bujur telus dengan ujung panjang yang menunjuk, tidur yang ketara dan tepi bergerigi. Apabila tumbuhan itu mekar pada separuh kedua bulan Mei, pokok itu diliputi bunga putih dan merah jambu yang besar, di mana buahnya dibentuk kemudian, dengan berat 20 hingga 180 gram. Apel bulat atau sedikit rata dari kelas ini diliputi dengan kulit licin yang tebal warna hijau kehijauan dengan warna merah jambu yang berwarna merah dan merah.

Buah-buahan Cinnamon dibezakan oleh kualiti komersil yang tinggi, mereka berair dengan rasa asid-manis dan tidak kalah dengan kebanyakan jenis selatan. Dilancarkan pada awal September, epal benar-benar mendedahkan rasa selepas 3 – 4 minggu, dan di dalam bilik sejuk boleh disimpan sehingga bermulanya musim sejuk.

Uralet Pokok Apple

Pokok Apple dari pelbagai UraletsEpal yang tahan fros yang kuat dari pelbagai Uralets adalah hasil kerja P.A. Dibrova. Di OSS Sverdlovsk, pada pertengahan abad yang lalu, saintis melintasi Anis merah jambu dan bergaris dengan Voskovka Cina dan Saratov Ukrainka.

Kultivar yang diperolehi dengan mahkota piramida, kuat yang tahan sehingga 70 kg buah-buahan pada tahun-tahun yang berbuah, telah menjadi popular di banyak kawasan utara Rusia dan di pinggang tengah. Walaupun di bawah beban berat, cawangan-cawangan yang ditutup dengan daun saiz sederhana tidak pecah. Pembungaan pokok epal Ural jatuh pada bulan Mei. Bud adalah merah jambu, dan bunga mekar berwarna putih. Pendebungaan sendiri terhadap varieti ini tidak berlaku, jadi pemilik kebun apel sebagai pendebunga dapat menanam pokok-pokok pukal Ural.

Perkembangan ovari berlaku pada pucuk 2-3 tahun. Buah-buahan kecil berbentuk seragam yang masak menjadi dari separuh pertama musim luruh. Berat purata epal harum manis dan masam pelbagai ini tidak melebihi 50-60 gram. Dalam kes ini, warna permukaan buah, duduk di atas pedicels yang panjang, berkrim, dengan pewarna bergaris tebal. Pada kulitnya jelas kelihatan lapisan lilin.

Penanaman buah tanaman apel Uralet bermula dari 4-6 tahun dan dilalui setiap tahun, dan tahun penuaian dari tahun hanya tumbuh, tanpa mengira keadaan cuaca.

Apple Tree Auxis

Apple Tree AuxisTerima kasih kepada pembiakan silang varieti Grafenstein Red dan Mackintosh oleh keturunan Lithuania, pokok apel Auxis diperoleh dengan mahkota bulat yang padat penebalan menengah dan buah-buahan musim luruh masak.

Related  Cangkang walnut: aplikasi dalam ubat rakyat, di taman dan di ladang

Pembungaan pokok-pokok dari pelbagai musim gugur ini di kebun apel bermula pada akhir bulan Mei, sementara pendebungaan bunga memerlukan kehadiran pohon apel yang berdekatan dengan jenis lain. Akibatnya, buah-buahan bersaiz sederhana dibentuk, yang beratnya berkisar antara 90 hingga 180 gram. Epal dengan kulit yang licin, licin mempunyai bentuk yang rata-rata, rata-rata dan berwarna kuning kehijauan, di peringkat kematangan yang boleh ditanggalkan, warna di mana sebuah carmine kaya atau bunga merah merangkumi seluruh permukaan buah. Dalam epal menyegarkan manis dan masam, masak pada pertengahan bulan September, daging kuning padat, dengan penyimpanan tidak kehilangan struktur sehingga akhir musim sejuk.

Bunga pertama dari Auxis pokok epal berlaku lebih kerap 4-5 tahun selepas penanaman. Dalam kes ini, pelbagai di tengah tali pinggang menunjukkan rata-rata ketabahan musim sejuk dan rintangan yang sama untuk ketam. Di samping itu, buah-buahan tidak dituai dalam masa.

Pokok epal Anis Sverdlovskiy

Apples Anis SverdlovskiyAnis Sverdlovskiy, yang menghasilkan tanaman pada musim gugur akhir musim gugur, adalah hasil karya para peternak dari stesen berkebun percobaan Sverdlovsk, di bawah kepemimpinan LA. Kotov. Kilang ini ditanam berkat penyeberangan Melba dan Anis ungu, manakala mahkota pokok epal lebih dekat dengan bentuk ke piramid yang luas atau bujur. Pokoknya menengah dengan jenis campuran berbuah. Walaupun pada dahan-dahan yang ditaburi dengan karang berumur dua tahun, kebanyakan bunga merah jambu terbentuk, dan kemudian ovari.

Buah bulat atau bujur yang betul dari pokok epal Anis Sverdlovsky mempunyai berat purata 100 hingga 120 gram. Epal adalah kulit yang kering, licin, sederhana tebal dengan warna integumen berwarna terang, yang kadang-kadang tidak kelihatan di bawah keperakan merah yang kaya. Pada buah-buahan masak, kebiruan waxy kebiruan berwarna jelas kelihatan.

Epal mempunyai daging berair halus berair putih atau kadang-kadang kehijauan hijau. Rasa buah-buahan yang masak, diambil dari epal Anis Sverdlovskiy pada awal September, adalah manis dan masam, layak mendapat penilaian pakar yang tinggi. Walau bagaimanapun, pelbagai musim luruh ini tidak boleh dipanggil mudah. Hayat maksima sehingga Disember. Pokok ini memberikan ovari pertama untuk tahun keempat selepas vaksinasi, dengan baik mentolerir musim sejuk dan walaupun selepas kerosakan fros pucuk individu cepat dipulihkan, tetapi pada musim hujan sering dipengaruhi oleh kudung.

Penerangan dan foto pokok epal Autumn striped

Pelbagai musim luruh berjalurPelbagai pilihan orang tua telah sampai ke jalur tengah Russia dari Negara Baltik, sebab itu pokok epal berjalur musim gugur dipanggil Streifling atau Strefil. Ada varian lain nama itu. Ketinggian pokok epal adalah 8 meter, manakala bulat, mahkota pokok padat mempunyai diameter sehingga 7 meter. Pucuk-pucuknya ditutup dengan daun-daun yang besar, dengan daun-daun besar dengan tepian keperakan dan tepi bergerigi. Di bawah berat tuaian masak, cawangan boleh melambung ke tanah.

Related  Varieti wortel dengan foto dan keterangan

Mengikut keterangan dan gambar pokok epal musim gugur, pokok-pokok ini sedikit terkena kudung dan agak musim sejuk. Pada masa yang sama, pertumbuhan tahunan di atas pokok adalah kecil, dan buah-buahan pertama hanya terikat untuk tahun kelima atau keenam. Juga, hasilnya semakin perlahan. Tetapi selepas mencapai 25-30 tahun, epal pelbagai ini, yang menerima jumlah kelembapan dan nutrien yang betul, boleh memberi sehingga 300 kg buah.

Selepas pendebungaan tunas, ovari tumbuh secara aktif, buahnya hanya berwarna pada bulan Ogos, dan masak pada pertengahan bulan September. Bentuk yang berwarna kuning-hijau yang besar dengan pecah epal epal tidak teratur bulat, kadang-kadang berbentuk kon, dengan tulang rusuk terlihat lebih dekat ke bahagian atas. Flesh putih elastik, dengan rasa menyegarkan yang menyenangkan.

Pokok epal Zhigulevskoe jenis

Pokok epal ZhigulevskoeDiperoleh pada tahun 1936 di Samara Experimental Station pelbagai hasil yang bermutu telah lama meneguhkan dirinya sebagai bersahaja dan menghasilkan tinggi. Pokok epal dari pelbagai Zhigulevskoye adalah hasil penyeberangan Borovinka dan pelbagai Wagner. Pelbagai itu ternyata agak musim sejuk-tahan lasak dan cepat pulih selepas frosts teruk.

Relatif rendah, tetapi menghasilkan pokok pertumbuhan yang baik dari pelbagai musim luruh ini di kebun apel boleh dibezakan oleh mahkota pyramidal yang tipis, epal pertama yang muncul lima tahun selepas penanaman. Dalam kes ini, tumbuh-tumbuhan berbuah setiap tahun, memberikan buah-buahan merah jambu berair yang berair, dengan berat dari 130 hingga 200 gram. Epal disimpan sehingga separuh kedua musim sejuk.

Apple Tree Bessemyanka Michurinskaya

Apple-tree Bessemyanka MichurinskayaVariasi yang sangat kuat yang diperolehi oleh IV Michurin sebagai hasil melintasi Komsinskaya Bessemyanka dan varieti Skryzhapel mempunyai mahkota penyebaran kuat dan mula menghasilkan buah dari 5 hingga tahun ke 7 setelah penanaman. Hasil purata kebun apel, yang ditebang oleh pokok mereka, Bessemyanka Michurinskaya, adalah 130 kg per tumbuhan.

Pembungaan bermula pada separuh kedua bulan Mei, dan masak pada bulan September, buah-buahan berukuran 110-130 gram dan mempunyai kualiti rasa yang sangat baik. Varieti epal Bessemyanka Michurinskaya mempunyai warna penutup berwarna kuning dan berambut merah dari jalur oren dan merah yang menyatukan sepanjang kulit yang memelihara kesegaran sehingga Disember janin. Pokok epal disemai dengan baik dalam keadaan pertengahan dan jarang dipengaruhi oleh kudung. Satu-satunya kelemahan pelbagai bukan pematangan seragam epal yang runtuh.

Varieti musim luruh pokok epal – video