anak pokokKebudayaan konifer yang popular di alam semula jadi lebih kerap dibiakkan oleh biji atau vegetatif. Tetapi di tapak semaian dan di bulatan tukang kebun, penghasilan semula tuja dengan keratan pada musim bunga adalah lebih biasa, yang membolehkan:

 • Menjimatkan masa dan usaha untuk menanam benih dan membawanya ke keadaan benih berdaya maju;
 • Untuk mengekalkan semua ciri varieti tanaman induk, yang semestinya telah hilang dalam kaedah benih.

Sekiranya anak pokok musim bunga yang bertumbuh secara bebas menjadi penduduk musim panas untuk pertama kalinya, adalah penting baginya untuk mengetahui bagaimana baka tuya.

Penyediaan keratan untuk pertumbuhan pada musim bunga

penuaian keratan thuja untuk pembiakan semulaKeratan penuaian dari konifer, penyesuaian dan penanaman mereka, jauh berbeza dengan teknologi bekerja dengan spesies daun yang terkenal, yang banyak diketahui.

Masa penuaian yang optimum untuk bahan penanaman adalah akhir bulan Mac dan seluruh bulan April. Dikejutkan dari rehat musim sejuk, semak mula tumbuh, jadi potongan pucuk adalah rangsangan semula jadi untuk pertumbuhan dan perakaran.

Pada musim bunga, untuk pembiakan keratan thuja dari pokok renek yang kuat dan maju, memotong puncak sekurang-kurangnya 10-12 cm panjang. Diameter bibit masa depan tidak boleh kurang daripada 5-8 mm. Diambil sebagai keratan, pucuk cawangan satu tahun cawangan sisi lebih cepat dan lebih bersedia membentuk akar daripada yang dipotong dari atas.

Bagaimana untuk meneruskan? Bagaimana untuk membiak keruntuhan thujus di rumah? Bahan penanaman banyak kayu keras dalam kes sedemikian adalah cukup untuk dimasukkan ke dalam bekas air. Selepas beberapa ketika, akar membentuk akar, dengan mana ia akan pergi ke tanah untuk pertumbuhan selanjutnya. Dalam tumbuhan konifer, proses pembentukan akar agak sukar, jadi keratan memerlukan sedikit bantuan:

 1. Keratan segar di pangkalannya dipotong secara serong.
 2. Dekat dengan potong, perlahan-lahan hancur dan keluarkan kulit.
 3. Di atas pukulan membuat beberapa sayatan membujur nipis.
 4. Jarum dikeluarkan, hanya meninggalkan hujung pucuk.

persediaan untuk memotongIa adalah perlu untuk melaksanakan operasi ini dengan cepat, supaya keratan tidak pudar.

Terima kasih kepada luka yang dibuat kepada akar masa depan, ia akan lebih mudah untuk mengatasi kulit kayu, dan mengeluarkan jarum akan membantu mengelakkan kerosakan selepas menanam.

Dalam bentuk ini, kepingan pucuk dimasukkan ke dalam larutan rangsangan akar. Dalam balang air keratan untuk pembiakan thuja harus tinggal selama 12 hingga 24 jam. Pada masa ini, rootlets terbangun, yang meningkatkan kebarangkalian dan mempercepatkan perakaran.

Memupuk dan menanam keratan thuja untuk pembiakan

keratan akar dalam bekasSementara bahan penanaman sedang menunggu gilirannya, bekas dan tanah sedang disediakan untuk penanaman. Tangki mesti mempunyai lubang saliran untuk kelembapan berlebihan. Sebagai substratum untuk pembiakan thuja oleh keratan, ia adalah mudah untuk mengambil pasir dibasuh dan disucikan dalam campuran dengan gambut. Meneutralkan mikroflora berbahaya dan larva serangga dengan:

 • penyiraman yang banyak dengan penyelesaian permanganat kalium atau phytosporin;
 • air mendidih tumpah berlimpah di lapisan tanah;
 • dengan memanggang dalam ketuhar.

Keratan ditanam pada jarak tidak kurang daripada tiga sentimeter dari satu sama lain. Apabila penanaman berbilang baris antara baris meninggalkan 8-10 cm. Jarak yang sama hendaklah ke pinggir bekas atau periuk.

Ketat adalah berbahaya bagi anak benih, yang mana risiko terjalin dan pecah semasa pemindahan ke tanah terbuka.

Cetek, sehingga lubang 15 mm dibuat dengan kecenderungan 45 darjah. Apabila semua keratan thuja untuk pembiakannya pada musim semi mendapati tempat mereka, tanah di sekelilingnya sedikit dipadatkan, dan kemudian penanaman itu disiram.

Anak benih Tui menjaga pembiakan vegetatif

Semasa di bawah kaki thuya tidak ada akar kuat, mereka memerlukan perlindungan dari cuaca:

 • cahaya matahari langsung;
 • angin;
 • hujan;
 • frosts musim bunga mungkin.

keratan berakarTempat perlindungan terbaik untuk dua bulan pertama akan menjadi sarang kecil atau rumah hijau. Pada masa ini anak benih disediakan dengan penyiraman harian, yang sangat diperlukan dalam cuaca kering, cerah, panas.

Pada hari-hari yang sangat panas, keratan rooting untuk pembiakan thuja berguna untuk percikan dengan air suam, menggunakan percikan terkecil. Filem di rumah hijau diubah menjadi kain nipis atau bahan bukan tenunan.

Pada musim panas, tanaman yang ditanam dengan betul dan tumbuhan yang dipelihara dengan baik menanam akar mereka sendiri. Oleh itu, thai muda boleh dipindahkan dengan selamat ke tempat di mana pokok-pokok semak selama 2-3 tahun dibentuk sepenuhnya, atau dalam periuk berasingan untuk berkembang dalam bekas.

menanam sirap di tanah terbukaAkar konifer hiasan agak rapuh. Bekerja dengan mereka dengan berhati-hati, cuba untuk tidak merosakkan. Lebih mudah jika, semasa pemindahan, benih mengekalkan benjolan kecil kecil yang akan melindungi rizom dan mempercepat penyesuaian.

Video mengenai pembiakan keratan tuja di rumah akan membantu pemula untuk memahami selok-belok proses dan mengelakkan kesilapan yang akan menangguhkan penampilan pokok semak malar hijau baru selama setahun. Selepas pemindahan ke tanah, mereka menerima penjagaan yang sama seperti rakan-rakan dewasa mereka. Tetapi untuk memantau kebersihan tanah di bawah tumbuh-tumbuhan itu perlu dengan berhati-hati, jika tidak, rumput boleh “mencekik” semak kecil.

Fouling rooting of cuttings thuja – video