Manfaat dan rasa timun tidak boleh diremehkan. Mereka menyenangkan untuk makan segar, jeruk dan jeruk, mereka menikmati hidangan yang banyak, rendah kalori dan selera. Di timun banyak vitamin dan unsur surih, dan juga banyak kelembapan yang diperlukan oleh manusia. Budaya sayur ini adalah thermophilic. Tidak begitu mudah untuk tumbuh timun di kawasan sejuk, jenis terbaik untuk Siberia, bagaimanapun, anda boleh memilih untuk menyenangkan diri anda dengan sayuran yang berguna.

Ciri-ciri timun

Timun biasa dimiliki oleh keluarga budaya Labu dan merupakan tumbuhan herba tahunan. Buahnya yang biasa kita makan dalam salad, acar dan masam, botani menggambarkannya sebagai buah beri palsu. Bentuknya boleh berbeza, bergantung pada variasi.

Cucumber sudah wujud selama lebih dari enam ribu tahun. Tanah air mereka adalah kaki Himalaya, terletak di zon subtropika India. Selama bertahun-tahun, budaya sayuran telah tersebar di seluruh dunia, dan bahkan di kawasan-kawasan di mana keadaan tidak semulajadi untuk pertumbuhannya.

Timun Siberia paling sering merupakan hibrida dari timun biasa. Spesies hibrid lebih baik bertolak ansur dengan keadaan yang tidak baik dan menghasilkan buah dengan baik. Penuaian mereka sentiasa berlimpah, kerana mereka tidak memerlukan pendebungaan atau ditanam lebah. Hibrida mempunyai banyak jenis, yang terbaik adalah timun awal – Murom – mereka hanya tumbuh di atas katil dan di rumah hijau, kerana kesuburan mereka sangat baik. Mereka cepat masak dan buah penamat awal. Antara pucuk dan panen pertama timun itu lulus sebulan setengah. Ini adalah ciri yang sangat sesuai yang sesuai untuk musim panas Siberia yang pendek.

Jenis hibrid timun ditunjukkan oleh simbol “F1”. Ia diperoleh dengan menyeberangi pelbagai jenis ibu bapa. Timunnya bagus untuk dimakan, tetapi mereka tidak sesuai untuk penanaman. Mengumpul bibit hibrid tidak masuk akal, kerana selalunya mereka tidak muncul semula.

Lebih banyak mengenai jenis timun yang terbaik untuk Siberia

Selain timun Murom, terdapat jenis lain. Memilih sendiri benih timun untuk Siberia, seseorang itu harus memilih orang-orang yang telah lulus analisis negeri dan disusun mengikut wilayah di Siberia. Mereka akan menjadi lebih tahan dan menuai yang baik. Pilihan yang paling optimum – ditanam secara langsung di Siberia.

Related  Wortel dan bit di atas katil yang sama

Ini termasuk:

 • Firefly;
 • F1 Brigantine;
 • Smack;
 • Juara;
 • Serpentine;
 • F1 Apogee.

Pelbagai serpentineVarieti sedemikian disenaraikan dalam Daftar Negeri dan dianggap sesuai untuk keadaan kawasan sejuk, mereka lebih tahan terhadap penyakit seperti bacteriosis dan pemindahan.

Kira-kira lima belas jenis timun yang dizonkan di bahagian Barat Siberia, sebahagiannya sudah usang, dan ada yang dikira secara eksklusif untuk penanaman rumah hijau.

Cucumber untuk rumah hijau Siberia boleh menjadi jenis berikut:

 • Karnival F1 (dalam buahnya tidak ada kepahitan);
 • F1 Guardian;
 • F1 Rangsangan.

Varieti hibrid ini mempunyai kesuburan yang baik, buahnya sangat baik untuk pemuliharaan.

Jenis-jenis timun Siberia yang paling luas untuk tanah terbuka:

 • Sortir AltaiAltai adalah jenis timun yang popular, matang-matang dan lebah. Ia mempunyai rintangan yang tinggi terhadap selsema dan rintangan purata terhadap penyakit. Boleh ditanam di rumah hijau atau di luar rumah. Buahnya sangat baik untuk jeruk.
 • Altai Awal – pelbagai pematangan awal, merujuk kepada jenis timun Siberia untuk tanah terbuka. Sangat bertolak ansur dengan suhu rendah. Timun semacam ini sering digunakan untuk salad.
 • Cascade dan Mig – kedua-dua jenis adalah sama antara satu sama lain dan boleh ditanam, baik di rumah hijau dan di tempat tidur. Buah-buahan yang hebat untuk salad dan untuk pemuliharaan. Bentuknya memanjang dan silinder. Hasilnya berbeza dari lapan hingga dua belas kilogram per meter persegi. Untuk berbuah yang baik memerlukan pemupukan.
 • F1 Claudia adalah sejenis timun jenis terbaik untuk Siberia. Hibrid ini boleh ditanam di rumah hijau atau di luar rumah. Kilang itu sendiri menghasilkan pendebungaan, jadi tanamannya dapat sekitar 27 kilogram dari satu meter persegi. Ripen dalam masa dua bulan, koleksi itu mesti dilakukan setiap beberapa hari. Bentuk buahnya halus, tidak ada kepahitan dalam rasanya, jadi sayuran dapat dimakan mentah dan kalengan.
 • Urutkan Hermann F1F1 Herman – pelbagai hibrid Siberia hibrid. Pelbagai adalah awal, penyebaran diri, dengan hasil yang baik dan penentangan terhadap penyakit. Satu simpul memberikan sekitar 6 timun. Bentuk buahnya kecil, sama dengan cornichons, 10-12 cm. Rasa tanpa kepahitan, jadi timun itu sesuai untuk salad dan garam.
 • F1 Zozulya – pelbagai hibrid, sebahagiannya penyebaran diri. Memberi tuaian yang hebat, dibezakan dengan bearing buah yang panjang. Ia mempunyai ketahanan dan ketahanan terhadap penyakit tertentu. Anda perlu tahu kapan untuk menanam timun di Siberia semacam ini, supaya mereka berkembang dengan baik. Mereka disemai di rumah hijau pada pertengahan bulan Mei. Kumpulkan timun mestilah dihasilkan sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Pelbagai ini popular kerana tidak bersahaja, kematangan awal, hasil yang tinggi dan galas buah panjang.
 • Pelbagai F1Manul – dari benih mentimun buah-buahan untuk buah-buahan Siberia dengan panjang kira-kira 20 cm diperolehi. Ini adalah varieti sederhana, lebah lebat, tinggi menghasilkan. Tumbuhan ini tergolong dalam jenis wanita, jadi ia harus ditanam di samping jenis penyerbukan. Sebagai contoh, timun adalah Greenhouse 40. Kilang itu jarang dan tidak sesuai dengan keadaan dan penjagaan.

Related  Pengeluaran semula anggur oleh lapisan pada musim panas

Bagaimana dan kapan menanam timun di Siberia

Adalah perlu untuk mengetahui cara membesarkan timun dengan betul di Siberia. Di rantau ini, paling sering menanam budaya ini di rumah hijau, seperti anak benih, kadang-kadang tumbuh timun dalam barel. Memilih jenis timun untuk rumah hijau Siberia, anda harus memberi keutamaan kepada jenis pencemaran diri.

Untuk mendarat di tanah terbuka memerlukan tempat perlindungan permukaan. Ia boleh dibuat dari bantal yang tinggi berdasarkan jerami dan baja. Satu lapisan tanah subur dituangkan ke atasnya dan kemudian benih ditanam. Tanah mestilah sederhana, bernafas. Tanah yang sesuai selepas kentang, lada, bawang atau kubis.

Masa yang paling optimum apabila menanam timun di Siberia adalah tempoh tanpa beku. Suhu tidak boleh di bawah +20 ° C Timun boleh ditanam dengan benih atau benih. Dalam kes pertama, tanah yang dipanaskan diperlukan, suhu + 15 ° C sesuai untuk benih. Kedalaman alur, di mana benih diletakkan, perlu kira-kira 3 cm, jarak di antara mereka adalah kira-kira 15 cm. Tempat dengan biji timun ditanam harus ditutup dengan filem untuk mengelakkan pembekuan tanah.

Penjagaan timun adalah tidak penting. Mereka memerlukan penyiraman yang teratur. Apabila rumpai muncul, tanah perlu disapu dan secara berkala dilonggarkan. Untuk penyiraman, air suam suhu bilik akan mendekati, lembapkan dengan timun terbaik pada waktu petang. Juga, untuk penuaian yang baik, pembajaan diperlukan. Semasa tempoh tumbuh-tumbuhan, mereka perlu diulang dua hingga tiga kali.

Keistimewaan bagaimana untuk berkembang dengan tepat timun di Siberia tidak terlalu mengelirukan. Nuansa utama terletak pada pilihan varieti dan biji benih yang sesuai. Penjagaan timun dan penuaian akan hampir sama seperti di negara-negara yang lebih panas. Agar timun berkembang dengan baik, mereka memerlukan keadaan hangat dan kelembapan, dan jumlah penuaian bergantung kepada varieti terpilih.

Related  Bagaimana cara menanam kacang tanah di negara anda

Jenis-jenis timun terbaik untuk tanah terbuka (video)