menanam jip di CrimeaZizifus dalam keadaan semulajadi berkembang di negara-negara Asia. Budaya ini sangat tahan terhadap kemarau dan bersahaja. Oleh kerana buah-buahan manis dan hasil yang tinggi, tarikh Cina menyebar dengan pesat di negara-negara Amerika dan Mediterranean. Di Jepun, budaya ini dipanggil “Unabi”, di negara lain ia dipanggil “Zhuzhuba.”

Pada tahun 2016, di pantai selatan Crimea, ladang pokok eksotik ditanam, yang mendudukinya hampir 6 hektar. Penanaman dan penjagaan zyphus di Crimea tidak begitu sukar, kerana keadaan iklim semenanjungnya amat sesuai untuk pertumbuhan dan pembiakan tarikh Cina.

Sifat berguna ziphuis

buah-buahan ziphysus mempunyai ciri-ciri bergunaTumbuhan ini tergolong dalam keluarga buckthorn, buahnya coklat atau coklat burgundy. Buah semak adalah sama dengan tarikh, tetapi saiznya sedikit lebih kecil. Daging buahnya kuning, tulang menyerupai bentuk badam.

Di negara-negara CIS, tarikh Cina tidak tersebar luas. Ia ditanam di beberapa tapak dacha, pemiliknya yang suka eksotisme. Oleh itu, tidak banyak tukang kebun tahu apa zizifus. Ini adalah tumbuhan yang sangat berguna, buah-buahan yang digunakan secara meluas dalam rawatan pelbagai penyakit.

China adalah tempat kelahiran Zhuzhuba, di mana buah-buahan dari budaya ini digunakan dalam perubatan rakyat. Sifat-sifat berguna buah-buahan telah diperhatikan walaupun pada zaman dahulu.

Tarikh Cina dipanggil “buah beri”, kerana ia merawat penyakit paru-paru dan jantung.

Di sanatoriums Yalta, buah-buahan dari tarikh Cina berjaya merawat hipertensi. Buah-buahan unabi mengandungi sejumlah besar magnesium dan kalium, sehingga penggunaannya mempunyai kesan positif pada otot jantung.

Penggunaan harian 200-300 g zyzus selama tiga bulan melegakan jantung dan sakit kepala, dan juga menurunkan kolesterol dalam darah.

Kelebihan jip untuk tukang kebun

buah masak jeepTukang kebun menanam kurma Cina kerana hasil yang tinggi. Dalam belukar dewasa, sehingga 300,000 tunas bunga dibentuk. Walaupun dengan pendebungaan yang kurang baik, pokok renek berusia tiga tahun menghasilkan sehingga 15 kg buah beri. Sekiranya beberapa semak ditanam di tapak, tanaman akan bertambah banyak kali disebabkan penyebaran silang. Zizifus dewasa membawa sehingga 50 kg buah.

Related  Kerja-kerja musim panas pada bulan April

Sistem akar tarikh Cina merebak ke dalam tanah hingga 3 m, jadi tumbuhan dapat dilakukan tanpa pengairan untuk waktu yang lama. Bush menerima semua kelembapan yang diperlukan dari tanah. Antara kelebihan unabi dapat dikenal pasti:

  • imuniti yang tinggi terhadap penyakit virus dan kulat;
  • keupayaan untuk menyerap nutrien walaupun dari tanah yang miskin;
  • Budak zhubba membezakan sebilangan besar phytoncides.

berbuah banyak jipMenanam dan menanam jip tidak berbeza dari kebanyakan tumbuhan taman. Keadaan utama untuk perakaran dan kelangsungan hidup anak benih adalah mencari tempat yang sesuai untuk budaya ini.

Dalam kes ini, adalah penting untuk diingat bahawa belukar zyzifus, walaupun bersahaja dengan komposisi tanah, tumbuhan itu bertindak balas dengan baik untuk memberi makan. Anda boleh menanam anak benih di tanah berpasir yang subur, tanahnya ditanam di atas tanah yang berudara kering.

Tempat untuk menanam ziphifus

tanah jibZizifus adalah tumbuhan yang cerah, jadi anda perlu memilih tempat yang cerah untuk menanamnya. Walaupun dengan teduhan sedikit tumbuhan, hasilnya berkurangan secara signifikan.

Sistem akar belukar sangat maju. Pada tahun pertama selepas menanam benih atau benih yang dicelup di tanah terbuka, pertumbuhan bahagian udara tumbuhan melambatkan dengan ketara. Semua nutrien zififus unabi membelanjakan mengenai pembangunan sistem akar. Akar aksesori memperpanjang 7 m di sekeliling belukar.

Oleh sebab akar pusat yang dibangunkan, zhuzhuba tidak boleh ditanam di tanah lembap dan di kawasan di mana air bawah tanah terletak berdekatan dengan permukaan tanah. Sistem akar rots belukar apabila air stagnates.

Bahagian udara kilang itu memulakan pembangunan intensif untuk tahun kedua selepas penanaman. Di tanah yang subur, semak-semak akan berkembang pada bulan Jun tahun yang sama, tetapi buah-buahan akan dibentuk hanya untuk tahun ketiga.

Related  Menanam lobak tanpa penipisan

Mendarat unabi di padang terbuka

pendaratan jip di tanah terbukaMenanam dan berkembang ziphuis tidak berbeza dari penanaman tanaman buah biasa. Di bawah benih atau tumbuhan yang ditanam di stok liar, lubang penanaman digali. Ia diisi dengan campuran tanah taman dan kompos lembaran dalam perkadaran yang sama.

Metabolisme tarikh Cina sangat perlahan, oleh itu tunas vegetatif berkembang untuk cuti Mei. Tumbuhan dengan sistem akar terbuka ditanam di dalam tanah pada akhir bulan Mei atau awal bulan Jun.

Apabila anak benih dipindahkan ke tanah terbuka, leher akar tumbuhan tidak dikebumikan. Dalam kes ini, Zhuzhuba akan memberikan sebilangan besar benih yang boleh digunakan untuk menyebarkan tanaman ini.

Jika anda menanam kultivar zyzifus yang ditanam di atas pokok liar di tapak, jangan takut untuk mengebumikan kolar akar. Tidak seperti pokok buah-buahan lain, ini tidak akan menjejaskan hasil dari tarikh Cina, tetapi hanya akan memberi manfaat kepada:

  1. Tenggelam tumbuhan yang dicantumkan oleh 40-50 cm, anda akan menyingkirkan tumbuh-tumbuhan liar yang liar.
  2. Zhuzhuba tahan frosts sehingga 25 ° C. Jika, bagaimanapun, bahagian atas tanah kilang terkubur membeku, batang kebudayaan di tanah tidak akan menderita dan memberi pucuk baru. Daripada jumlah ini, anda boleh membentuk semula mahkota.
  3. Batang kultur tumbuhan mengeluarkan akar subordinat baru. Jika mereka tumbuh dari mereka, ia akan menjadi varietal dan sesuai untuk pembiakan.

Selepas menanam unifi di tanah terbuka dan berbunga pertama, anda boleh mula membentuk mahkota tumbuhan.

Memotong dan membentuk mahkota tarikh Cina

pembentukan mahkota ziphuisZizifus mempunyai imuniti yang kuat, jadi kilang itu tidak terdedah untuk mengalahkan penyakit kulat dan virus. Kelakuan hanya pemangkasan membentuk: mengeluarkan cawangan yang tumbuh di dalam mahkota.

Related  Ciri-ciri penghasilan semula dan pemangkasan blackberry di negara ini

Bentuk mahkota tumbuhan dalam dua cara: sebagai pokok, dan sebagai semak. Dalam kes pertama, keluarkan semua pucuk pada batang utama, meninggalkan tiga atau empat cawangan rangka pada ketinggian 50 cm dari permukaan tanah. Dalam cara kedua membentuk, cawangan bawah tidak dipotong sepenuhnya, tetapi hanya dipendekkan, memberikan semak bentuk yang kemas.

Penanaman jip dari benih – video