Penanaman bit di tanah terbukaUntuk menanam tanaman akar yang lazat dengan hasil yang baik, anda perlu mengetahui beberapa perihal menanam dan merawat bit di tanah terbuka. Budaya adalah dua tahun, tetapi jika tidak matang, pembentukan peduncle akan bermula, manakala akar tidak akan berubah atau ia akan menjadi kecil dan hodoh. Menanam jenis yang membentuk kepala bulat dan buah silinder yang memanjang. Beetroot adalah ruang makan, makanan dan gula. Warna akar meja bukan sahaja boleh menjadi burgundy, kadang-kadang jenis dengan warna yang berbeza ditemui. Terdapat jenis daun bit.

Penyediaan tanah dan penanaman benih

Menyediakan tanah untuk menanam bitBeetroot menyukai tanah ringan yang subur dengan tindak balas neutral. Oleh itu, tanaman dipersiapkan dari musim gugur. Yang terdahulu adalah tanaman yang menuntut kesuburan tanah. Ia boleh menjadi bawang, timun, tomato. Anda tidak boleh menanam bit selepas tanaman salib, kerana mereka mempunyai perosak biasa. Katil perlu dicetak pada tahun-tahun sebelumnya. Sebelum penanaman, superfosfat dan kalium klorida ditambahkan ke tanah. Untuk kesuburan, penting untuk mempunyai kandungan humus yang mencukupi, yang dicipta dengan pengenalan kompos atau humus.

Baja segar di atas katil di bawah tanaman akar tidak menambah. Beet menyerap baja nitrogen dengan baik dan menyimpannya dalam tanaman akar. Oleh itu, nitrogen yang berlebihan di dalam tanah tidak boleh diterima.

Bumi sangat longgar dan dipotong menjadi galas dengan jarak 25 cm. Biji-bijian dibentangkan pada jarak 9-10 cm. Mereka jatuh pada kedalaman 2 cm dari atas, tanah dibasahkan. Anak benih akan muncul dalam seminggu, jika rawatan pra-penanaman benih dijalankan.

Biji BeetBenih bit dikumpulkan dalam nodul dan dari atas adalah dalam kulit biasa, yang mesti dimusnahkan untuk mempercepatkan percambahan biji benih. Mereka direndam dalam larutan abu, dalam stimulator dengan percambahan berikutnya. Untuk ini, bahan menyemai disimpan dalam keadaan basah selama satu atau dua hari. Pada masa ini, benih membengkak, dan percambahan mereka di bumi lebih cepat.

Penumpuan bitSehingga lima pucuk boleh muncul dari nodul. Oleh itu, selepas percambahan, kilang perlu ditiup, meninggalkan satu kuman yang kuat dari glomerulus. Terdapat benih bit benih tunggal, dan maklumat ini ditulis pada pakej. Bagaimana untuk menanam bit, sejauh mana, bergantung kepada penjagaan lanjut. Sekiranya anda ingin menggunakan daun muda dan nodul, bit akan disemai lebih kerap untuk mengeluarkan nipis dan menggunakan pengeluaran awal.

Penjagaan bit di musim panas

Penjagaan kumbang pada musim panas

Untuk menanam tanaman akar lazat dengan hasil yang baik, anda mesti mengikuti peraturan penjagaan yang mudah:

  • menyemai pada masa yang optimum;
  • penyiraman tumbuhan yang betul;
  • kawalan rumpai dan perosak;
  • top dressing of plants.

Jika bit dimaksudkan untuk mendapatkan produk komersil untuk penyimpanan musim sejuk, tidak perlu tergesa-gesa menyemai. Tanah harus dipanaskan pada 10 darjah, pucuk tidak boleh jatuh di bawah kepak sejuk, sebaliknya bit akan mengejar. Oleh itu, penanaman bermula apabila haba yang stabil kepada anak benih muda dijamin.

Berat naikDi setiap rantau, haba datang pada masa yang berlainan. Oleh itu, untuk Ukraine tanaman boleh pada bulan April, di rantau Moscow pada pertengahan Mei, di Siberia Timur pada akhir Mei. Apabila tumbuh bit, terdapat beberapa ciri yang akan membantu menanam tanaman akar lembut.

Hanya bit perlu diberi makan dengan garam biasa. Pada masa yang sama, ia menjadi lebih lembut dan lebih manis. Penjelasan mengenai fenomena ini terletak pada asal usul tumbuhan. Di Mediterranean, ia telah ditiup selama berabad-abad oleh laut, udara sarat garam, dan ia telah menjadi tumbuhan fisiologi yang diperlukan.

Selepas penipisan tumbuhan disiram dengan penambahan baja untuk perkembangan paling cepat roset itu. Bagaimana untuk memberi makan kepada pertumbuhan untuk dipilih mengikut keadaan. Ia boleh menjadi infus herba dengan nettle, kalium nitrat atau urea. Mana-mana baja yang dibentangkan mengandungi nitrogen.

Penjagaan bit

Selepas muncul 6-7 daun maju, adalah perlu untuk menjalankan berpakaian atas foliar dengan microelements, yang paling penting untuk bit adalah boron. Jika selepas pengenalan nitrogen, bit tumbuh buruk, maka diputuskan untuk memberi makan setelah menganalisis keasaman tanah. Adalah mungkin bahawa medium asid mengganggu asimilasi unsur-unsur. Bantuan pertolongan pertama dalam hal ini akan menjadi pengenalan abu.

Kekurangan boron di dalam tanah mesti diisi. Tanda-tanda kekurangan unsur akan menjadi fomosis bit – pembentukan pada akar bintik hitam. Penyemburan pencegahan dengan larutan 5 g asid borik setiap 10 liter air akan melindungi tanaman akar daripada kelemahan.

Kumbang selepas berpakaian atasSelepas janin dibentuk dengan saiz walnut membuat pembajaan kedua, baja fosforus-kalium. Apa yang akan memberi makan kepada bit pada bulan Julai dipilih berdasarkan keperluan pembangunan kilang. Sejak permulaan pembentukan tanaman akar, apa-apa berpakaian atas dengan kemasukan sebatian nitrogen hendaklah dikecualikan. Satu contoh makanan seimbang ialah baja Agricola-4. Dalam kes ini, pembajaan dilakukan tanpa percikan, dari spout lebih dekat ke tumbuh-tumbuhan, tanpa membasahi daun daun. Mana-mana pakaian atas dilakukan di tanah basah selepas menyiram.

Berat tumbuh di tamanKadangkala persoalan timbul, bagaimana untuk menyemburkan bit dalam tanah terbuka. Tanaman akar kurang berkembang dengan kelembapan tanah yang tidak rata. Pengairan tanah yang berlimpah boleh mengakibatkan retakan tanaman akar. Oleh itu, pengairan air yang dikenakan diperlukan oleh percikan dengan memberi makan sehingga 20 liter air setiap persegi sekali. Di antara, anda memerlukan penyiraman mingguan, yang dihentikan 2 minggu sebelum penuaian.

Perosak dan penyakit bit

Weevil beetroot timur stripedDaun bit yang sihat mempunyai permukaan berkilat tanpa bintik. Kemunculan manifestasi tidak bersifat klorotik, bintik-bintik kering menunjukkan bahawa sudah tiba masanya untuk melakukan rawatan foliar dengan persediaan fungisida. Pencegahan yang terbaik akan menggunakan campuran Fitosporin atau Bordeaux pada kepekatan 1%.

Kerosakan besar kepada bit beetroot:

  • kutu bit;
  • nematoda dan wireworms;
  • sudu musim sejuk dan kubis.

Kawalan perosak ini termasuk kaedah pensampelan mekanikal perosak dari tanah, kaedah pengendalian biologi dan kimia. Penggunaan agen menakutkan dalam membangunkan tanaman adalah profilaksis terbaik. Penggunaan perangsang untuk tanah akan membolehkan mikroorganisma mengembalikan keseimbangan secara bebas tanpa menggunakan kimia. Oleh itu, penggunaan ubat-ubatan seperti Radiance dan EM-1 Baikal akan membantu meningkatkan imuniti tumbuhan kepada perosak dan penyakit. Di samping itu, sebuah filem dicipta di atas daun, yang menghalang penembusan spora dan punca.

Bagaimana dan kapan untuk menyimpan bit untuk penyimpanan

Tanaman akar mencapai kematanganYang paling berharga ialah tanaman akar bersaiz sederhana. Itulah sebabnya anda tidak perlu tergesa-gesa dengan penyebaran benih benih. Semakin banyak bit tumbuh dalam saiz, semakin kasar seratnya. Bit telah dikeluarkan sehingga beku, kerana tanaman akar tidak bertolak ansur minus suhu dan tidak sesuai untuk penyimpanan. Dan biologi tumbuhan sedemikian rupa sehingga akar tumbuh naik di atas permukaan. Oleh itu, bit yang dikeluarkan awal.

Menuai baik di tamanDari petioles, sayuran dilepaskan tanpa pisau, dengan memutar daun. Potong dengan pisau kering untuk waktu yang lama dan lebih banyak daun jus keluar dari akar tanaman daripada dengan berpusing yang tidak rata. Bumi kering dan lemah lembut dari permukaan, tanpa memecahkan kulit yang nipis. Buah-buahan yang rosak tidak sesuai untuk penyimpanan. Anda boleh menyimpan bit dalam kotak dengan pasir dan hanya di atas kentang. Dia mengambil kelembapan berlebihan dari ruang bawah tanah.

Video mengenai penanaman bit