Foto Mawar KanadaMawar Kanada dianggap sebagai hiasan hiasan taman dan taman yang bersahaja. Ia adalah mawar Kanada yang dinasihatkan untuk berkembang untuk pemula-pemula. Kelebihan utama “canadas” termasuk rintangan beku tinggi, keupayaan untuk segera memulihkan semak belukar selepas fros, dan peningkatan ketahanan terhadap penyakit “merah jambu” – patchiness hitam dan cendawan serbuk.

Semua jenis pembiakan Kanada dibahagikan kepada dua kumpulan, bergantung kepada lokasi pencipta makmal:

 • Parkland Rose (Parkland) – pokok renek dengan pelbagai warna yang indah.
 • Explorer Rose (Explorer) – bercabang dan memanjat semak dengan bunga wangi bentuk yang lebih mudah.

Bagi rekan senegara kami, Kanada meningkat sangat menarik untuk kemungkinan berkembang di kawasan utara, di mana suhu musim sejuk jatuh ke -30oC.

Merawat mawar Kanada

Walaupun tidak menonjolkan mawar Kanada, untuk mendapatkan bunga belukar dua kali setahun, anda perlu memberi perhatian kepada keindahan-keindahan ini taman dan mengatur penjagaan yang mudah.

Foto Kanada Rose Felix Leclerc

 • Pemangkasan adalah yang terbaik dilakukan pada musim bunga awal, mengeluarkan pucuk yang rosak, beku dan layu. Apabila mawar pemangkasan musim luruh boleh “mencampurkan” musim-musim dan bergerak ke dalam pertumbuhan pada bulan November, jika tidak ada frosts berterusan.
 • Mawar Kanada responsif kepada pemupukan: nitrogenous pada musim bunga dan fosfat-potash pada pertengahan musim panas selepas semak belukar berbunga yang pertama.
 • Walaupun rintangan kemarau, “Kanada” memerlukan air dalam bulan-bulan panas musim panas dan panas, serta penyiraman yang banyak semasa pembajaan.

Keupayaan untuk bertolak ansur dengan suhu musim sejuk yang rendah membebaskan penanam bunga ketika merawat mawar Kanada di wilayah selatan dari kerja tahunan yang sungguh-sungguh di atas semak belukar untuk musim sejuk. Tetapi di kawasan utara (Leningrad, Novgorod, wilayah Murmansk), perlindungan untuk musim sejuk tidak akan berlebihan. Sejak semak belukar beku ke pangkal akan dipulihkan sehingga pertengahan musim panas dan tidak akan memberikan berbunga melimpah.

Kanada Rose Sammer Song

Kepada Kanada naik terlalu banyak dengan kerugian, cukup:

 • untuk menjalankan mulsa dengan tanah kompos longgar asas semak (2-3-baldi).
 • bengkokkan pucuk ke tanah dan “menyematkan” mereka dengan katapel kayu.
 • pada permulaan frosts berterusan (-5-7oC) adalah perlu untuk memotong semua tunas tanpa buluh dan menutup semak dengan bahan penutup, menetapkan tepi beban
 • jika mungkin semasa musim sejuk ia adalah wajar untuk membuang salji di semak – ini akan meningkatkan musim sejuk musim bunga.
 • dengan bukaan musim bunga semak tidak boleh ditangguhkan, kerana di bawah pengaruh air lebur dan suhu tinggi, pucuk boleh menjadi bengkak, lebih baik untuk membuka mawar pada pertengahan bulan Mac.

Memperbaharui pemangkasan bunga mawar Kanada boleh dilakukan sekali setiap beberapa tahun, mengukir cawangan-cawangan lignified yang lama tanpa pertumbuhan muda, di mana flaking kulit itu. Jika anda tidak tahu bagaimana sejuk adalah gred yang diperoleh Kanada meningkat, lebih baik menghabiskan perlindungan musim sejuk yang sederhana daripada menghilangkan diri dari kekecewaan.

Menanam rose Kanada

Mengkaji penanaman mawar KanadaMawar Kanada seperti tempat yang cerah, tetapi sangat bertolak ansur dan teduh separa. Apabila memilih tempat untuk ditanam, lebih baik untuk berhenti di kawasan yang berkilau dengan baik, tetapi jangan letakkan belukar di bawah sinaran terik matahari musim panas pada siang hari. Untuk menanam pokok renek yang sudah siap di Kanada, lubang penanaman ukuran 70 x 70 cm disediakan terlebih dahulu dan diisi dengan tanah yang tidak berasid subur dengan penambahan humus, gambut, abu kayu dan baja kompleks. Semak yang dicantumkan sebaiknya dipotong hingga 5-10 cm untuk membolehkan pembangunan sistem akar kuat.

Buat lindung nilai berbunga hidup dari pelbagai yang anda suka boleh menjadi keratan – ini adalah cara yang paling ekonomik:

 • keratan dipotong daripada pucuk tahunan yang sihat 20-25 cm panjang;
 • semua plat daun dikeluarkan, kecuali kedua-dua bahagian atas;
 • Keratan ditanam di parit yang disediakan ke tempat yang tetap di sudut, tergelincir ke helaian pertama;
 • jarak antara keratan bergantung kepada ketinggian pokok renek masa depan (dari 40 hingga 100cm), iaitu ½ ketinggian tumbuhan dewasa;
 • selepas menanam keratan mawar Kanada ditutup dengan botol plastik telus, naungan dengan rumput matahari yang terang atau rumput dan pergi ke musim sejuk.

Keratan bertatah bunga Kanada mawar menghasilkan pucuk yang kuat, selepas itu anda sudah dapat mengatur penjagaan rutin.

Video: mawar Kanada di kawasan pinggir bandar