pemetik gooseberrySetiap peminat musim panas berusaha untuk menanam dalam plotnya sendiri hanya jenis tanaman semak yang terbaik yang dapat menghasilkan tanaman yang baik dan stabil. Salah satu buah kegemaran untuk banyak rakan senegara kita adalah gooseberry, yang boleh berjaya ditanam di seluruh kawasan tengah dan selatan Rusia. Memandangkan sifat rasa yang tinggi buah-buahan, serta komposisi besar vitamin dan unsur surih, sangat ramai orang mahu melihatnya di laman web mereka. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan hasil tuaian yang baik setiap tahun, adalah penting untuk mengetahui jenis terbaik gooseberries, serta keunikan penanaman yang betul dan berkembang.

Apa yang perlu saya pertimbangkan ketika memilih varieti gooseberry?

Hari ini di pasaran domestik terdapat sebilangan besar jenis gooseberries merah dan kuning kuning, masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri. Di sini adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa memilih varieti gooseberry yang sesuai adalah perlu berdasarkan tempat kediaman orang itu, bergantung kepada rantau dan rantau, kerana bagi setiap spesies ada keutamaan dari segi iklim dan keadaan tanah, rejim suhu. Oleh itu, varieti terbaik gooseberries untuk rantau Moscow dan jenis unik gooseberries di Ukraine akan berbeza, kerana keadaan semula jadi di sini berbeza dari satu sama lain.

Gambar menarik gooseberries dengan keterangan

Jadi setiap rumah di luar agak munasabah cenderung untuk mengambil pelbagai semak beri, yang bukan sahaja akan memberikan hasil tuaian yang baik dan banyak, tetapi juga mempunyai rintangan yang baik untuk penyakit tumbuhan. Perubahan suhu yang melampau, fros yang teruk, kemarau dan faktor-faktor berbahaya yang lain dapat mengurangkan ketahanan tanaman dengan ketara, yang boleh menjadi penyebabnya akibat perosak. Itulah sebabnya jika seseorang tinggal di Ryazan, Kostroma, Tula, Tver, atau kawasan lain yang terletak pada latitud yang sama, ia adalah jenis terbaik sesuai gooseberry untuk jalur tengah.

semacam gooseberriesDi antara yang popular dan tahan kerosakan perosak kepada tumbuhan adalah pelbagai gooseberry Rusia, yang mempunyai cawangan yang lemah, mahkota ketumpatan sederhana, dan penyebaran yang kuat. Beri semak ini berbentuk eliptik, rasa manis dan masam.
Pelbagai ini membiarkan frosts musim sejuk yang kuat, serta musim kemarau musim panas, yang menjadikannya pilihan yang paling bermanfaat untuk ramai penduduk musim panas.
Pemangkasan musim bunga yang betul, yang terdiri daripada memotong tunas 5 dan 6 tahun lama, memberikan hasil yang baik.

Related  Self-penanaman petunia di rumah

gooseberries jenis tarikh fotoJika anda mahu untuk menanam pelbagai ini, di mana bilangan pancang adalah kecil, anda boleh memberi perhatian kepada pelbagai gooseberry yang Phoenicia, yang mempunyai ciri-ciri pulpa berair buah, jenis merah gelap beri, rasa manis.
Produktiviti tinggi semak-semak itu menyenangkan dikenang ramai penduduk musim panas, tetapi di sini adalah perlu untuk mengambil kira hakikat bahawa kebarangkalian cendawan serbuk pada tahun-tahun basah meningkat dengan ketara.

gooseberrySekiranya anda perlu mendapatkan buah beri tempoh purata, anda boleh memberi perhatian kepada pelbagai komander gooseberry, yang cukup awal memasuki buah. Ia sangat tahan terhadap cendawan bubuk, dan juga untuk perosak seperti sawfly dan Septoria.

Antara kelebihannya ialah:

 • Hasil tinggi – 80-155 c / ha;
 • Rasa beri manis dan masam yang baik;
 • Menyelangi perosak utama;
 • Ketabahan musim sejuk yang baik;
 • Sebilangan kecil paku.

Untuk dijual, biasanya meletakkan jenis buah gooseberry yang besar, kerana mereka cantik, dan juga pengangkutan yang baik, yang sangat penting bagi banyak petani.

Varieti besar pertama tumbuhan ini diimport ke negara kita dari Eropah, iaitu dari Itali, di mana ia secara tradisinya tumbuh. Walau bagaimanapun, mereka tidak berakar, kerana mereka tidak dapat menahan musim sejuk yang teruk Rusia dan hari ini mereka jarang digunakan.

Populariti tinggi di kalangan jenis gooseberries yang banyak diperolehi oleh spesies tempatan berikut:

 • Gooseberries SpringGooseberries Spring.
  Pelbagai ini mempunyai beri besar warna kuning, mempunyai rasa manis yang cukup kaya. Cara universal menggunakannya menjadikannya tidak hanya untuk memakannya dalam makanan, tetapi juga untuk membuat jeda keluar dan memasak compotes.
 • Ulang Tahun GooseberriesGooseberries Jubilee.
  Pelbagai ini dibiakkan dengan cara yang selektif, dicirikan oleh ketabahan musim sejuk purata, yang mana ia paling sering ditanam di wilayah selatan Rusia. Ketinggian semak boleh mencapai 1.5 m, sehingga sangat sering ia memerlukan permaidani. Berries dibezakan oleh keupayaan yang boleh diangkut tinggi, dan oleh itu mereka bebas ditanam bukan sahaja oleh penduduk musim panas, tetapi juga oleh petani domestik.
 • Gooseberries Rusia kuningGooseberries Rusia kuning.
  Juga bertolak ansur dengan musim sejuk yang teruk, mempunyai mahkota yang menyebar, mempunyai buah beri yang manis dan masam berukuran sederhana. Kematangan awal memberikan spesis ini sebagai populariti yang istimewa di kalangan penduduk musim panas. Antara keburukan boleh dikaitkan dengan kebolehpasaran pengangkutan yang rendah, jadi gooseberry ini paling sering dijumpai pada plot rumah peribadi, di kotej dan taman dapur.
 • Senator GooseberriesSenator Gooseberries (Konsul).
  Ia dibezakan oleh ketabahan musim sejuk yang tinggi dan hasil yang baik, jadi ia tidak menakutkan frosts musim bunga. Antara kelebihan gooseberries ini adalah rintangan yang baik terhadap cendawan bubuk, serta rasa lembut dan lembut buah masak. Beri di sini adalah bulat, merah gelap, dengan kulit halus, rasa manis manis. Hasil rata-rata varietas adalah 5 kg / belukar. Ini dan jenis lain gooseberries untuk rantau Leningrad sangat biasa di kalangan penduduk musim panas di Vologda, Novgorod, Pskov dan kawasan-kawasan lain.
 • Pelbagai jenis Gooseberries CaptivatorGooseberries Captivators.
  Ini adalah sejenis kebanggaan yang matang, yang berasal dari Amerika Syarikat. Beri berwarna merah jambu, mereka mempunyai rasa manis yang masam, mereka sesuai untuk penggunaan segar dan untuk matahari terbenam.

Related  Varieti Plum Cina untuk Orchard of Russia

Jenis popular gooseberry tanpa duri

Kelemahan utama gooseberries tradisional adalah semak berduri, yang membuat proses mengumpul buah-buahan sangat sukar dan tidak begitu menyenangkan. Walau bagaimanapun, penternak kami berjaya mengeluarkan pelbagai jenis gooseberries yang unik, yang tidak mengandungi sebarang duri.

jenis KolobokSalah satunya adalah Gooseberries Kolobok, keterangan yang mesti dimulakan dengan beri, yang cukup besar dan berat. Biasanya dari satu semak besar mungkin untuk mendapatkan sehingga 10 kg beri, dan sihat dan kuat, kerana varietas ini tahan terhadap cendawan bubuk dan anthracnose.

Beri pelbagai ini mempunyai rasa manis dan masam yang menyenangkan, mereka mempunyai bentuk bujur dan warna merah gelap. Sekalipun belukar sangat beku pada musim sejuk, ia dapat dengan mudah dipulihkan pada musim bunga selepas pemangkasan betul.

Antara jenis popular gooseberries yang tidak bermaya adalah Malachite dan Grushenka, yang mempunyai rasa yang menyenangkan dan pengedaran seragam sepanjang belukar. Secara umum, sifatnya sangat serupa dan perbezaannya hanya terdiri daripada warna dan bentuk buah beri, kerana Grushenka agak memanjang, dan Malachite mempunyai bentuk bulat yang betul. Pada penduduk musim panas yang sangat ramai seekor gooseberry tanpa duri gred dan foto mana yang boleh didapati dalam rangkaian, menggunakan populariti eksklusif.

Malachite dan Grushenka

Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa mana-mana gooseberry yang dibiakkan secara buatan, yang jenisnya boleh dibeli di kedai khusus, tidak akan mempunyai rasa yang kaya, seperti biasa, dengan pancang. Itulah sebabnya beberapa penduduk musim panas memilih untuk membeli jenis tradisional dan memilih beri dengan tepat.

Kepuraian gooseberries yang semakin berkembang di Ural

Secara berasingan, kita perlu mengatakan beberapa perkataan tentang gooseberries, yang ditanam di Siberia, Ural dan Timur Jauh. Walaupun iklim yang keras, ia juga mungkin untuk menuai beri ini, tetapi untuk ini perlu menggunakan spesies musim sejuk yang tahan lasak. Antara jenis gooseberries untuk Siberia ialah Beryl, Harlequin, Kazachok, zamrud Ural, Black Cherkashin dan Red East.

Related  Begonia garden – penanaman dan penjagaan

Semua varieti gooseberries untuk Ural mestilah ditanam dengan betul, kerana ini akan mengurangkan kebarangkalian kerosakan pada bahagian akar dalam frosts yang teruk. Sekitar serviks akar semestinya diisi dengan bukit tanah, dan untuk musim sejuk semua batang mesti ditekuk ke tanah supaya mereka ditutup dengan salji. Ini akan memberikan perlindungan yang boleh dipercayai terhadap frosts yang kuat.

Penemuan utama

Ringkasan di atas, kita boleh mengatakan bahawa pilihan jenis gooseberry penting berpandukan objektif dan tugas-tugas, kerana untuk penanaman komersial harus dipilih jenis juga diangkut, dan untuk digunakan di rumah biasa – untuk mengambil dengan ciri-ciri rasa yang sangat baik. Pada masa yang sama, ciri iklim di rantau tertentu semestinya diambil kira.

Varieti gooseberry – video

Gooseberries: bagaimana untuk membeli, jenis, penjagaan (video)