daun kuning berhampiran mawarTaman bunga mawar yang indah di kebun depan adalah kebanggaan perempuan simpanan mana-mana. Oleh kerana tempoh dan pelbagai berbunga mawar, tumbuhan telah menjadi tanaman hiasan yang agak popular. Walau bagaimanapun, walaupun dalam jenis yang paling tahan, penyakit boleh berlaku, akibat pendedahan kepada keadaan cuaca, rupa perosak dan kesilapan semasa penanaman. Dan dalam beberapa situasi, anda dapat melihat bagaimana daun bertukar kuning – apa yang perlu dilakukan dalam kes seperti itu?

Kami memilih baja

Perubahan dalam warna jisim daun dalam tumbuhan mungkin timbul disebabkan kekurangan atau kelebihan baja. Oleh kerana dalam pelbagai masa perkembangan budaya memerlukan pelbagai nutrien dan kekurangan bahkan satu elemen tunggal menjadi alasan mengapa daun menjadi kuning.

Microelements asas, yang mempunyai pengaruh yang kuat terhadap perkembangan semak belukar:

 • Nitrogen. Baja jenis ini diperlukan dengan peningkatan pertumbuhan dan pengumpulan jisim vegetatif. Kekurangannya menjadikan daun pertama berwarna hijau muda, dan kemudian bunga mawar menjadi kuning dan kejatuhan pramatang massa daunnya bermula. Dalam kes ini, pembentukan pucuk tipis yang pendek, pertumbuhan lambat dan mekar yang lemah. Pada masa yang sama, dekoratif semak belukar telah dikurangkan dengan ketara. Lebihan mikroelement ini dicirikan oleh tumbuh-tumbuhan yang cepat dan penurunan ketabahan musim sejuk.
 • Fosforus. Dengan kuantiti yang tidak mencukupi, perkembangan kedua-dua bahagian daratan dan bahagian akar tertunda dalam belukar. Oleh itu, daun berubah menjadi kuning dan jatuh lebih jauh. Dengan lebihan fosforus, mawar mula berkarat kuat, yang menyebabkan penuaan pramatang.
 • Kalium. Untuk membentuk lengkungan dan tunas, bunga memerlukan kalium dan fosforus. Jumlah maksimum penggunaan microelements ini dicapai dengan berbunga dan aliran keluar ke pucuk baru. Kelaparan kalium menyumbang kepada penampilan pada daun bintik-bintik kuning dan karat. Hasilnya, mereka mati, dan perkembangan semak belukar perlahan.
 • Kekurangan besi boleh menyebabkan chlorosis. Gejala penyakit ini adalah penampilan bintik kuning pada daun, dan selepas itu semua daun menjadi kuning dan jatuh.

Untuk mengelakkan masalah sedemikian, penggunaan tepat pada masanya baja kompleks dan penyemburan pencegahan dengan biostimulator seperti Epin atau Zircon akan membantu.

Penyakit dan perosak yang daun bunga mawar kuning

Juga, sebab menguning daun taman meningkat, pelbagai penyakit dan perosak, kedua-duanya jelas dan tersembunyi. Seringkali pada daunnya anda boleh menemui penyakit kulat yang berlaku pada semak yang sihat dan membentuk miselium di sana. Pengalaman telah menunjukkan bahawa virus biasanya dipindahkan dari tumbuh-tumbuhan baru atau melalui alat-alat kebun yang dijangkiti.

Mawar kuning dalam penyakit berjangkit berikut:

 • Black spotting.
 • Mosaic.
 • Cendawan bubuk adalah normal atau jenis palsu.
 • Karat.

tempat hitam dan karat

Untuk mengelakkan kemunculan penyakit berjangkit, adalah disyorkan bahawa pada musim bunga, langkah-langkah pencegahan perlu diambil, di mana rawatan dengan cara khusus semak dan tanah di sekelilingnya harus dimasukkan.

Baru-baru ini tumbuhan yang dibeli sebelum penanaman perlu direndam dalam larutan fungisida, yang akan menghalang perkembangan penyakit berjangkit, jika ada.

larvaJuga, mawar boleh daun kuning, jika ia diserang oleh perosak:

 • Mite labah-labah. Ia kelihatan dalam bentuk bijirin putih kecil di bahagian dalam daun.
 • Rosanna’s leafhopper. Serangga ini mudah dilihat dari bawah daun, kerana ia mempunyai warna kuning dan saiz hingga 4 mm.
 • Larva daripada kumbang May. Dalam kes ini, bunga mawar bukan hanya bertukar menjadi kuning, tetapi lebih cepat memudar.

Untuk menghilangkan penyakit kulat dan perosak, semburan dengan racun serangga khas akan membantu.

Video: karat menyebabkan daun bunga ros kuning