Labu pelbagai jenis dan jenisLabu diiktiraf di seluruh dunia sebagai tumbuhan sayur-sayuran yang berharga. Hidangan labu mudah dicerna, mengandungi banyak bahan berguna untuk badan dan sangat mudah dicapai. Tetapi tidak ada majoriti suri rumah, yang menambahkan labu ke bubur, membuat jus yang enak atau jem yang lazat untuk musim sejuk, atau petani trak tidak tahu bahawa di bawah satu nama budaya yang sangat menarik adalah bersatu.

Lebih-lebih lagi, tumbuhan ini bukan hanya milik spesies yang berlainan, tetapi juga mempunyai tujuan yang sama sekali berbeza.

Klasifikasi jenis labu

Tanaman genus CucurbitaGenus Cucurbita, yang menyatukan pelbagai jenis labu, termasuk 18 spesies, yang kebanyakannya tidak mempunyai nilai kuliner, dan beberapa digunakan sebagai tanaman pakan, hiasan dan teknikal.

Pusat utama asal dan pengedaran spesies tumbuhan labu adalah Amerika Tengah dan Selatan, di mana tumbuhan ini sudah biasa dan digunakan oleh orang-orang di zaman kuno. Walau bagaimanapun, sebahagian daripada subspesies berasal dari rantau Asia dan Afrika. Kini, terima kasih kepada perkembangan hubungan antara negara-negara dan benua, para penggerak boleh didapati semua kepelbagaian spesies, dan di tapaknya, anda boleh cuba menanam tumbuhan yang paling luar biasa.

Dan yang paling terkenal di dunia jenis makanan kebudayaan adalah:

  • Labu labu besar atau Cucurbita maxima;
  • pepejal pepejal atau Cucurbita pepo;
  • Muscat labu atau Cucurbita moschata.

Dalam kes ini, dua spesies, iaitu labu besar dan berbuah padu, ditanam dan diberi makan kepada lembu.

Subspecies labu besar-labu - labu hiasanSalah satu daripada subspesies besar berbuah adalah labu yang mengagumkan di gambar, menyerupai topi Turki dan tumbuh sebagai budaya hiasan. Tetapi disukai oleh banyak skuasy dan skuasy, walaupun digunakan sebagai makanan dalam bentuk sayuran, juga tergolong dalam labu dan tergolong dalam spesies Cucurbita pepo.

Dibiakkan di Rusia pelbagai labu berbuah besarDengan ciri-ciri dan ciri-ciri umum, spesies yang ditanam dan jenis labu, seperti dalam gambar, mempunyai beberapa perbezaan dalam penampilan bahagian-bahagian hijau tumbuhan dan buah-buahan, dan juga dalam kualiti mereka.

Jika kita menganggap batang, maka dalam labu berbuah besar mereka akan hampir bulat di seksyen rentetan, dan dalam menghadapi keras dengan aspek yang jelas.

Untuk mencari tumbuhan yang dimiliki oleh spesies Cucurbita maxima, ia mungkin menggunakan piring praktikal rata, sedangkan dalam labu muscatel pada daun, takik di tengah jelas terlihat. Dan daun labu yang padat dikelilingi dengan timbunan, seperti tiang duri.

  • Buah-buahan labu keras dan buah labu besar sering mempunyai bentuk bulat atau memanjang, dan benih terletak di tengah-tengah janin di rongga tebal.
  • Dalam muscatel pumice berbentuk pir berbentuk daging menduduki hampir keseluruhan jumlah buah, dan benih sangat kecil, dan mereka lebih dekat dengan akhir berkembang.

Bentuk labu berbentuk BushDibiakkan di Rusia dan di seluruh dunia, labu boleh mempunyai bentuk lobed atau lebat. Dan dalam subkelompok labu belukar, seperti dalam gambar, dan termasuk zucchini, zucchini, dan squash, dipotong dari tumbuhan pada umur 6-14 hari.

Jadi apa yang baik tentang ini atau sejenis labu? Apakah ciri-ciri dan ciri-cirinya? Untuk memahami semua kepelbagaian akan membantu gambar spesies dan jenis labu.

Labu berbuah besar (Cucurbita maxima)

Labu berbuah besar (Cucurbita maxima)Nama jenis labu semacam itu sendiri.

Varieti labu berbuah besar popular dengan tukang kebun di seluruh dunia, tetapi anda boleh mendapatkan spesimen yang paling cemerlang hanya dalam keadaan musim panas yang hangat. Di bawah keadaan yang menggalakkan, berat labu mencapai beberapa ratus kilogram, dan jenis kelezatan menumpuk sehingga 15% gula.

Chalmoid PumpkinTidak menghairankan bahawa labu spesies Cucurbita maxima diagihkan secara meluas di tanah airnya, di Peru, dan juga di negeri-negeri selatan Amerika Syarikat, Bolivia dan India, di mana banyak varieti menarik tempatan diperolehi. Adalah menarik bahawa labu yang berbuah besar, walaupun kepunyaan spesies yang sama, memukau dengan bentuk, warna dan saiznya. Bersama dengan tumbuhan gergasi, terdapat juga kerdil, yang menghasilkan buah-buahan yang sangat sederhana, seperti labu chalmoid yang telah disebutkan, dalam foto.

Pelbagai jenis labuSeorang wakil terkemuka spesies besar-berbuah di katil Rusia boleh dipertimbangkan apa-apa pelbagai yang terkenal seperti “Stofuntovaya” labu dalam gambar, walaupun di lorong tengah yang tumbuh sehingga 10-15 kg, manakala di lebih panas kawasan Pemandu lori buah-buahan menyenangkan daripada 35-50 kg. Berbagai labu dibedakan oleh kulit jeruk nipis, daging kuning oranye yang longgar dan tahan terhadap penyakit kebudayaan yang meluas.

Berbagai macam Berry besarAntara pemegang rekod besar-besaran jenis labu “Titan” dan “Kupchikha”, tidak membawa berkebun selama bertahun-tahun.

Tetapi hibrid “Teschenka” baru-baru ini muncul di taman-taman dapur, tetapi telah menubuhkan dirinya sebagai tanaman yang menghasilkan tinggi, menghasilkan buah yang beratnya hingga 20 kg. Daging labu tersebut kaya dengan karoten, memiliki rasa yang baik dan tidak kehilangan kualitas dalam penyimpanan jangka panjang.

Labu keras (Cucurbita rero)

Varieti labu pepejal (Cucurbita rero)Ini jenis labu dalam bentuk liar pernah ditemui oleh suku Indian di Amerika Tengah dan menjadi salah satu yang paling popular, jika bukan kultus, tumbuh-tumbuhan di rantau ini.

Kilang sayuran tahunan, yang kini diwakili oleh banyak berpuluh-puluh jenis dan jenis, ditanam di mana-mana dari selatan Mexico ke negara-negara pusat Amerika Syarikat. Dalam budaya, terdapat rumpun dan semak-semak, dan beberapa subspesies adalah labu hiasan, seperti dalam foto, yang digunakan untuk menghiasi taman dan pedalaman.

Hiasan labuCucurbita pepo, sebagai spesies, terbahagi kepada beberapa jenis bebas, antaranya: labu pepejal, zucchini dan patisson.

Labu tegar yang teguh itu menerima namanya berkat lapisan kulit kasar yang sangat padat, dengan kekuatan sebagai buah yang matang. Ini adalah penampilan yang paling awal di taman-taman Rusia, tetapi pencinta labu perlu mengambil kira bahawa daging buah-buahan spesies ini boleh menjadi agak kasar, jadi pilihlah kultivar untuk berhati-hati. Hari ini, kotej ditawarkan pelbagai jenis kacukan dan labu yang menarik, di antaranya terdapat tumbuh-tumbuhan yang sangat luar biasa dan sifatnya.

Labu-labu yang mula-mula masak Tverdokorymi jenis masak labu “Spaghetti” masak untuk 65-80 hari semasa musim yang semakin meningkat merupakan tumbuhan dlinnopletistoe dengan buah-buahan bujur warna kekuningan atau berkrim. Berat squash adalah antara 800 dan 1.5 kg, tetapi ciri utama varieti tersembunyi di bawah kulit keras. Ia adalah pemisahan yang kecil, pulu, daging, jenis yang memberi nama kepada pelbagai. Kemanisan labu dalam gambar, tidak besar, tetapi jenis seperti vegetarian dan pengikut pemakanan yang betul bagi peluang untuk menjamu selera dengan luar biasa sayuran “pasta”.

Pematangan awal labu pelbagai AmazonAmazon adalah pelbagai jenis labu awal yang masak, nilai utama yang merupakan bahagian kecil buah-buahan kecil yang beratnya kira-kira satu kilogram. Daging labu jeruk berair kaya dengan gula dan karoten, yang berharga untuk pemakanan dan makanan pemakanan. Dalam kes ini, gred hasil boleh dikaitkan dengan labu belukar dengan cengkerek pendek, hampir tidak maju.

Labu gimnosperma memerlukan tukang kebun perhatian khusus. Ini adalah pelbagai jenis masak yang membentuk tumbuhan dengan panjang, sebatan kuat hingga 5 meter panjang. Berat satu labu adalah 3-5 kg, daging berwarna oren, longgar.

Labu gimnospermaCiri ciri budaya adalah benih yang kaya dengan minyak tanpa kulit permukaan padat. Labu, dalam foto, tidak bersahaja, tetapi ia tidak boleh disimpan untuk masa yang lama kerana bahaya percambahan biji di dalam janin.

Pelbagai buah labu belukar yang sangat masak, “Senyum” dengan mudah bertolak ansur dengan beku, dituai dan dihargai sebagai sumber buah porsi yang manis dengan bau bubur yang sebenarnya dari tembikai sebenar.

Kepelbagaian labu belukar Satu contoh khas jenis labu belukar ditanam di setiap patissons taman dan zucchini, serta zucchini hari ini yang popular dengan buah-buahan dari semua warna kuning dan hijau.

Labu labu (Cucurbita moschata)

Labu labu (Cucurbita moschata)Labu Muscat boleh dengan selamat dipanggil paling lazat daripada semua spesis ditanam. Tidak menghairankan bahawa benih budaya tertentu ini ditemui oleh ahli arkeologi dalam kajian perkampungan yang paling kuno di Amerika Selatan.

Menurut ciri morfologi, iaitu penampilan batang, daun dan bunga, labu jenis ini menempati posisi perantaraan antara Cucurbita maxima dan Cucurbita pepo. Tetapi bubur buah-buahan dalam penampilan dan rasanya berbeza, kerana secara purata ia mengandungi sehingga 11.5% gula, adalah padat, mentega dan mempunyai bau yang menyenangkan.

Walau bagaimanapun, lebih sukar untuk menanam buah-buahan labu muscatel daripada buah berbuah besar atau pepejal. Tumbuhan menuntut haba dan kelembapan, dan gred labu adalah sederhana atau lambat. Di dunia terdapat enam subspesies labu Muscat. Tetapi yang paling popular adalah berbentuk labu labu, kerana rasa dan konsistensi pulpa yang disebut “batternat” – kacang mentega.

Bagi penduduk musim panas Rusia, penternak menawarkan jenis labu spesies yang agak sejuk, yang membawa buah-buahan istimewa untuk 90-120 hari.

Pelbagai varieti masak yang mula-mula masak “Sugar Mace” membentuk tumbuhan tunggul, di mana sehingga 8 buah buah yang berukuran seberat hingga dua kilogram dapat ditanam secara serentak.

Pelbagai jenis serbuk muscat Keanehan dari pelbagai labu, seperti dalam foto, kedua-duanya adalah bentuk buah-buahan yang luar biasa, dan pematangan mereka yang agak awal. Pulpa manis dan berair, kaya dengan karoten, vitamin dan boleh digunakan untuk membuat jus, makanan bayi dan lain-lain jenis pemprosesan masakan

Berbagai labu “Mutiara” matang tiga minggu kemudian. Buah-buahan dalam kes ini mempunyai bentuk klasik labu berbentuk pir dan beratnya mencapai 3-6 kg. Pulpa oren tepu mengandungi banyak gula dan karoten, yang menjadikannya sesuai untuk kanak-kanak dan makanan kesihatan. Tumbuhan juga bertolak ansur dengan tempoh kering, dan buah-buahan boleh masak di dalam bilik.

Labu “Nanas” Muscat adalah hibrida bersaiz sederhana dengan cambuk panjang dan buah-buahan istimewa berbentuk pir berbuih hingga 2.5 kg. Kulit labu ini, seperti dalam gambar, mempunyai krim atau warna kekuningan, dan daging dapat mengumpul sehingga 10% gula. Jenis pala kacang adalah sejagat dan tahan terhadap penyakit.

Labu Figolistaya (Cucurbita ficifolia)

Labu Figolistaya (Cucurbita ficifolia)Di hutan Peru terdapat tanah air dan sejenis labu, yang, tidak seperti tumbuhan yang telah diterangkan, adalah budaya jangka panjang.

Luaran, labu hijau, di permukaan yang corak mewah keputihan kelihatan jelas, pada potong menyerupai semangka tidak matang. Dalam buah labu patung bujur atau panjang, daging kasar putih atau kekuningan dengan aroma yang manis dan rasa. Biji juga menyerupai semangka sama ada dalam bentuk dan dalam kulit hitam keras. Tumbuh-tumbuhan yang kuat, tangkai, tangkai individu panjangnya mencapai 10 meter.

Squash hijau spesis ini digunakan dalam garnishes sayur-sayuran, tertakluk kepada rawatan haba, dan yang matang adalah bahan mentah untuk produk kuih-muih dan minuman beralkohol. Walaupun terdapat asal-usul tropika, labu seperti ini, seperti dalam foto, mudah ditanam walaupun di Barat Laut negara ini.

Labu lilin (Benincasa hispida)

Pelbagai lilin labu Tupai hijau yang diperpanjang spesies ini pada asalnya hanya diketahui di Tenggara. Tetapi hari ini, jenis pertama labu genus Benincasa hispida muncul di Rusia. Buah-buahan dari naungan hijau gelap mempunyai kulit yang tidak biasa, hingga sentuhan menyerupai lilin.

Berbagai jenis labu waxy Chengju menghasilkan buah-buahan yang siap untuk dituai 125-130 hari selepas menyemai. Labu masak pada bulu panjang, kuat. Berat setiap janin mencapai 6-15 kg, dan panjangnya adalah dari 25 hingga 50 cm.

Susu naungan susu labu semacam ini boleh digunakan dalam bentuk rebus, rebus atau goreng. Kegunaan kuliner juga dibuat dari labu hijau yang belum mencapai kematangan, dan buah-buahan yang matang. Apabila anda matang, labu berkumpul sejumlah gula, tetapi ia tidak dapat dibandingkan dengan labu muscatel. Tetapi labu lilin – ini adalah pemegang rekod untuk tempoh penyimpanan. Tanpa kehilangan kualiti, buah-buahan boleh berbaring hingga 2-3 tahun.

Petua berguna untuk memilih labu – video