bumiPenuaian masa depan secara langsung bergantung kepada apa yang akan menjadi tanah untuk benih. Mengenai ciri-ciri penyediaan bumi sebelum kerja-kerja pendaratan dan ucapan akan lebih terperinci.

Ramai penduduk musim panas mula aktif membuat persediaan untuk penanaman musim bunga di musim gugur, apabila mereka menyediakan tanah untuk anak benih untuk musim depan. Penyediaan tanah bebas mempunyai beberapa ciri penting yang harus diambil kira dalam proses mewujudkan tanah yang subur. Apabila sekurang-kurangnya satu faktor penting hilang penglihatan, risiko penyakit tumbuh-tumbuhan atau ketiadaan tanaman kaya akan meningkat secara dramatik. Baca artikel tentang menyemai lada pada anak benih!

Keperluan umum untuk tanah untuk benih

Pada mulanya, pertimbangkan ciri-ciri utama, yang sepadan dengan bumi untuk benih. Senarai keperluan utama ke dalam tanah secara konsisten termasuk:

 • keseimbangan – semua komponen tanah mestilah dalam bahagian tertentu;
 • tiada kuman – apabila terdapat patogen atau benih rumput di dalam tanah, kita tidak boleh bercakap tentang hasil;
 • kesuburan – tanah terbaik untuk benih sentiasa mengandungi jumlah nutrien yang diperlukan;
 • kebolehpercayaan dan kelembapan – sistem akar mesti menerima kelembapan memberikan kehidupan bersama dengan jumlah oksigen yang mencukupi;
 • kebersihan – di dalam tanah untuk anak benih, kehadiran logam berbahaya, sisa pengeluaran, bahan kimia yang agresif, dan sebagainya tidak dikecualikan.

Pematuhan dengan semua syarat di atas memastikan kesihatan tumbuh-tumbuhan, pertumbuhan pesat mereka, serta pematangan buah-buahan, saiz dan rasa yang akan menjadi petani.

Dengan apa yang akan memulakan penyediaan tanah untuk benih?

Penggunaan untuk penanaman benih dalam bentuk di mana ia diambil dari infield sangat tidak digalakkan. Faktanya ialah ia tidak mempunyai sifat-sifat yang diperlukan untuk percambahan benih awal, dan dalam sesetengah keadaan boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada tumbuh-tumbuhan. Di samping itu, tanah tersebut boleh dipadatkan, supaya tanaman yang ditanam tidak akan menerima kelembapan atau udara yang mencukupi. Oleh itu, persoalan cara mempersiapkan bumi untuk anak benih, harus didekati dengan segala tanggung jawab dan teliti.

Related  Pendaratan jip di kediaman musim panas

Pada peringkat awal, penting untuk campuran tanah yang diambil dengan komponen pemakanan yang berikut:

 • pasir sungai;
 • habuk papan (kadang kala ia boleh diganti dengan gambut halus);
 • baja yang diperbuat (dalam sesetengah kes, anda boleh membuat kompos atau humus).

Bagi perkadaran di mana anda ingin mencampurkan komponen yang disenaraikan, mereka biasanya kelihatan seperti ini: 1: 1: 0.5: 0.5.

Dalam erti kata lain, bahagian yang sama dari humus diambil pada satu bahagian tanah yang dirawat, berturut-turut mencampurkan jisim yang dihasilkan dengan 0.5 bahagian pasir sungai dan habuk papan. Kemudian substrat ini disalurkan melalui skrin yang disediakan yang mempunyai lubang kecil untuk menghilangkan benjolan besar yang menyebabkan tanah menjadi padat.

Adaptasi tanah untuk benih

Peringkat seterusnya dalam menyediakan tanah untuk benih akan menjadi penyesuaiannya kepada budaya tertentu. Jadi, sebagai contoh, apabila menanam tomato, disyorkan untuk menambah kepingan telur dihancurkan dengan kalsium ke tanah.
Untuk timun, ia berguna untuk menambah 200 gram abu ke substrat, yang kaya dengan unsur surih berguna yang melindungi tumbuh-tumbuhan daripada pelbagai jenis penyakit.
Untuk tanah boraks boleh disenyawakan dengan habuk papan kering, memberikan aliran penuh udara.

Secara praktikal untuk setiap budaya adalah berguna untuk mewujudkan tanah yang hidup. Tanah jenis ini mengandungi kelembapan dan humus yang mencukupi, yang membolehkan tumbuhan membangunkan sistem akar tanpa halangan.

Ia dilarang untuk memperkenalkan baja sintetik ke dalam tanah tersebut, yang mencemarkan substrat dengan nitrat dan mengurangkan lapisan semulajadi yang subur.

Gambut, lumpur, kompos, najis burung, dan lain-lain boleh digunakan sebagai bahan input. Dalam kes ini, tanah yang hidup untuk anak benih akan menjadi tempat yang ideal untuk menanam tanaman buah-buahan dan sayur-sayuran.

Related  Penuaian di taman anda bergantung kepada pemangkasan pokok buah-buahan

Pencemaran tanah

Pada peringkat akhir penyediaan tanah, ia diproses dari pelbagai patogen dan serangga perosak serangga, serta pengayaan dengan mikroflora berguna. Kaedah pengukus adalah yang paling berkesan untuk tujuan yang disebutkan.

Untuk melaksanakan proses ini, anda perlukan:

 • sebuah bekas besi besar;
 • Baldi 10 liter;
 • gerudi;
 • tripod keluli.

baldi untuk dekontaminasi

Kapasiti besar digunakan di sini sebagai takungan, iaitu sekitar seperempat penuh dengan air, dan kemudian dibakar. Di bahagian bawah baldi dan dindingnya, lubang-lubang kecil digerudi dengan bantuan gerudi, setelah itu dipenuhi dengan tanah yang dirawat dan ditempatkan pada tripod dalam takungan yang dipanaskan. Adalah sangat penting untuk menubuhkan bahagian bawah baldi secara langsung di atas tahap cecair mendidih. Uap yang dihasilkan akan melalui tanah, membasmi kuman dari bakteria berbahaya. Prosedur ini berlangsung tidak lebih daripada 25-30 minit, manakala tanah perlu dicampur secara berkala. Tanah kukus berasal dari baldi dan disusun dengan teliti ke dalam dulang untuk penanaman.

Bagaimana jika tanah telah menjadi berjamur?

margongovkaKadang-kadang, dengan kelembapan berlebihan di dalam tanah untuk anak benih, acuan boleh berkembang, yang memberi kesan buruk kepada perkembangan anak benih. Dari fenomena ini dapat dengan cepat dilupuskan, berhenti untuk menghasilkan penyiraman tanah. Dalam masa 2-3 hari masalah itu harus hilang dengan sendirinya, setelah itu tanah harus dikeringkan dengan teliti, menyediakan aliran udara ke sistem akar tumbuhan.

Sekiranya anda tidak dapat menghilangkan acuan, maka penjagaan bibit untuk benih perlu disembur dengan air dengan penambahan kalium permanganat. Kira-kira 3-4 watering semua mikrob akan hilang, dan tanah akan memperoleh warna hitam biasa. Sebagai tambahan kepada tanah, anda boleh mencurahkan substrat khas dengan arang batu, meneutralkan kelembapan berlebihan, dan kilang menerima set elemen surih yang diperlukan.

Related  Penanaman kentang dari benih – jaminan mendapatkan bahan penanaman berkualiti

Oleh itu, tanah untuk anak benih dengan tangannya sendiri memerlukan pelaksanaan yang ketat dari prosedur yang dipertimbangkan, yang membolehkan mewujudkan keadaan yang optimum untuk tanaman buah dan sayur-sayuran yang tumbuh dan seterusnya menghasilkan panen yang kaya.

Penyediaan tanah untuk benih (video)