Melon cassaba atau Melo cassabaMelon Kassab atau Melo cassaba berasal dari Minor dan Asia Tengah. Varietas kuno terkenal dengan fakta bahawa buah-buahan yang manis dan juiciness rekod tidak dikumpulkan pada tembikai, tetapi sudah dalam proses penyimpanan.

Tidak seperti cantaloupe tembikai yang terkenal di Eropah, cassabs sebenarnya tidak mempunyai rasa ketara. Buah-buahan spesies ini dibulatkan atau jarang diratakan, dalam pelbagai jenis di dasar terdapat tengkorak mastoid yang ketara. Kulit ubi kayu, bergantung pada varietas, boleh lancar, ditutupi dengan corak jejaring atau berkedut. Dalam beberapa jenis, walaupun pada buah-buahan yang matang, rambut kelihatan, biasanya terdapat hanya dalam ovari. Daging pada potongannya padat, buah-buahan yang baru dipotong adalah herba dengan aroma timun. Tumbuhan melon Cassab bersaiz sederhana. Kepada daun pubescent, daunnya diikat dengan batang pendek.

Menurut syarat-syarat masak dan rupa bumi, di mana pelbagai tembikai ini ditanam, tembikai singkong secara konvensional dibahagikan kepada tiga jenis.

Summer melon singkong

Summer melon singkongCassabs musim panas (var Zhukowskii) dari Asia Kecil dan Asia Tengah adalah saiz kecil, licin, tanpa kedut dan masak awal. Untuk kumpulan ini, secara aktif ditanam di Asia Minor dan Amerika Syarikat, terdapat beberapa jenis jenis:

  1. Kassab Zhukovsky adalah tembikai dengan buah-buahan yang sederhana dan tidak rata. Pada kulit tembikai kuning, licin atau sedikit berkedut, anda boleh melihat kepingan dan bintik-bintik warna hijau gelap.
  2. Kassaba dilihat dalam bentuk, saiz dan kualiti pulpa adalah dekat dengan pelbagai Zhukovsky, tetapi bintik-bintik hitam dan hijau pada kulit kelihatan lebih jelas dan kekal selepas pematangan penuh tembikai.
  3. Honeydew atau madu madu berbeza dari varieti di atas kulit buah yang halus atau hampir tidak ada.

Untuk semua cassabs musim panas ciri mencair atau daging berserat sedikit berserabut dengan kandungan gula yang tinggi dalam buah masak.

Kubis musim panas tinggi gulaHal ini hampir mustahil untuk menyimpan tembikai ini, sehingga mereka paling sering digunakan untuk aplikasi lokal di daerah yang sedang berkembang.Cara istimewa untuk menyimpan tembikai singkong

Related  Pokok buah-buahan berbentuk kolon – kami akan membuat taman pada seratus meter persegi!

Kassaba tempoh matang musim luruh-musim sejuk

Musim gugur-musim sejuk cassabs, terpencil dalam pelbagai hassanbey, adalah lebih besar daripada yang awal dan dibezakan oleh permukaan buah yang lebih berkedut.

Ripening berlaku hanya semasa penyimpanan, mengakibatkan, di bawah keadaan khas, tembikai disimpan selama 1 hingga 3 bulan.

Di Karakalpakia dan di sekitar Khorezm, Gurvak atau Gurbek melon juga tumbuh, juga tergolong dalam cassabs, tetapi berbeza dari mereka dengan bentuk bulat atau bujur tanpa protuberans dan permukaan kerak yang hampir licin.

Kassaba tempoh matang musim luruh-musim sejukPada kepingan melon, pulpa hijau berair boleh dilihat dan rongga kecil dipenuhi dengan biji putih atau kekuningan krim yang besar. Tempoh kematangan tembikar varieti ini adalah 75-105 hari, tetapi untuk mendapatkan buah-buahan masak manis, mereka mesti dikekalkan. Apabila kematangan fisiologi dicapai, tembikai tidak dapat diangkut dan digunakan hanya untuk kegunaan tempatan.

Muscat melon Kassaba – video