tiada buahSecara semula jadi, semak ini biasa di seluruh Eropah, bahagian Eropah di Rusia, Siberia, sehingga ke Lake Baikal.

Boleh tumbuh semak tunggal atau belukar kecil. Memilih tanah longgar yang lembap dengan banyak cahaya matahari.

Currants yang tumbuh secara liar mula menanam pada rahib abad kesepuluh dari Kievan Rus. Untuk bau tajam tumbuhan mula dipanggil “bug”, yang kemudiannya memberikan nama semak buah.

Artikel dalam tema: menanam dan merawat kismis emas!

Nilai currant hitam

currant hitamDaun, tunas tumbuhan dan buah beri semua digunakan untuk tujuan perubatan. Mempunyai sifat pembasmi kuman kerana minyak pati. Ia digunakan sebagai diaphoretic, diuretik dan fixative.

Komposisi kimia:

 • Vitamin C, B, P, A.
 • Asid organik.
 • Gula yang dinyatakan oleh glukosa dan fruktosa.
 • Glikosida, flavonoid.
 • Pectin.
 • Bahan penyamakan dan nitrogen.
 • Mineral: natrium, kalium, kalsium, magnesium, fosforus, besi.

Dari satu hektar currant di ladang mengumpul sehingga 30 kg beri. Adalah dipercayai bahawa tumbuhan ini bersahaja. Tetapi kebiasaan tukang kebun mengadu bahawa semak currant hitam tidak berbuah dan mencari sebab-sebab.

Kenapa tidak berbuah?

Currant adalah tumbuhan yang menghasilkan buah setiap tahun. Puncak hasilnya mencapai 5 tahun selepas penanaman.

Kekurangan buah berbuah untuk tahun pertama adalah biasa. Tetapi jika ini berlaku pada tahun kedua dan seterusnya, kita mesti mencari sebabnya.

Adakah laman pendaratan yang betul dipilih?

Semak currantTuai boleh menjadi sangat rendah hanya beberapa buah beri, atau ia tidak akan sama sekali. Mungkin, semak belukar ditanam di tempat teduh, di mana ia tidak mempunyai matahari atau, sebaliknya, di sepanjang pagar atau struktur, yang dipanaskan dalam haba yang kuat dan secara literal membunuh currant.

Tanah tidak boleh berasid. Adalah lebih baik untuk mendapatkannya di plot yang anda merancang untuk menanam semak. Ini perlu dibuat terlebih dahulu kira-kira satu tahun sebelum kerja. Jika tanah tidak lembap, tumbuhan boleh melenyapkan ovari buah pinggang. Jika currant hitam anda tidak berbuah, apa yang harus anda lakukan? Sekali lagi, tentukan tempat di mana belukar anda tumbuh dan memindahkan currant, dengan mengambil kira semua keperluan untuk penanaman.

Related  Mini-taman di windowsill adalah vitamin sepanjang tahun

Keadaan cuaca

Kilang itu mungkin tidak sesuai untuk iklim. Varieti selatan digunakan untuk “bangun” dan buah pinggang boleh menderita fros musim bunga. Tumbuhan ini tidak tahan dengan frosts musim sejuk dan menderita setiap tahun, jadi ia menjadi jelas mengapa currant hitam tidak berbuah.

Ketiadaan pendebungaan

Terdapat semak seperti itu yang tidak membentuk ovari tanpa penyebaran silang. Ia jarang berlaku, tetapi ia berlaku. Kebanyakan kismis adalah tumbuhan sendiri yang membaja. Satu-satunya jalan keluar ialah menyediakan pendebungaan. Ia boleh menjadi pendaratan di sebelah semak bunga berwarna madu.

Penyakit boleh menjadi punca ketidakhadiran berbuah

 • Penyelewengan adalah penyakit kismis, di mana semak belukar berhenti berbuah. Lembaran menjadi lebih panjang, dengan akhir yang tajam. Pembuluh darah lebih jelas dan aroma currant tertentu. Bunga berubah warna ke ungu, dan seterusnya beri tidak terbentuk. Tiada pengecualian, setiap tumbuhan berisiko. Malangnya, currant ini perlu dibakar dan dibakar.
 • The Mite. Ia memberi kesan kepada tunas muda currant, berkembang di dalamnya. Jika mereka melihat pada pucuk belukar yang diperbesarkan, putaran bulat, maka mereka mesti segera dikeluarkan, iaitu, hancur. Sekiranya tumbuhan itu benar-benar terjejas, kami membuat perakaran dan membakar. Untuk penyelenggaraan pencegahan di antara semak kami menanam bawang putih.
 • Rama – gelas. Sukar untuk memerhatikannya. Perhatikan loji, jika daun layu, ovari jatuh, maka currant dapat dipengaruhi oleh perosak ini. Serangga itu dapat menggerogoti pukulannya sendiri di dalam pucuk. Kami memotongnya sebelum mendapati batang utuh yang sihat, mengelaknya dengan kebiasaan kebun.
 • Dengan cara ini, jika terdapat banyak semut hutan di tapak anda, mereka juga boleh membahayakan currant. Mereka memakan seluruh bahagian dalam bunga, hanya meninggalkan sepal. Lawan semut dengan kaedah biologi, sekiranya tidak ada hasil, kami menggunakan persediaan kimia.

Related  Bilakah menanam lada pada anak benih?

Berbekal pengetahuan, anda bukan sahaja dapat menentukan apa yang “tidak menyenangkan” tanaman anda, tetapi juga untuk menjawab soalan – mengapa tidak buah hitam beruang?

Video: perlindungan currant dari perosak