anak benih dalam kulit telurBagi mana-mana tukang kebun atau penduduk musim panas sentiasa penting bukan sahaja hasilnya, tetapi juga proses benih yang semakin meningkat. Dan ia harus menguntungkan dalam semua deria. Oleh itu, benih yang tumbuh di kulit telur adalah salah satu pilihan terbaik untuk menyemai benih. Ini cara mudah untuk mendapatkan tomato, timun, kacang, kacang, lada, labu, zucchini, terung.

Kelebihan benih yang tumbuh dalam kulit telur

Benih yang bercambah di rumah di bawah keadaan suhu biasa, dalam kebanyakan kes memberi pucuk kuat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelebihan dalam hal jika anak benih ditanam dalam kulit telur. Ini termasuk:

 • keserasian ekologi – telur telur dengan cepat terurai;
 • Jumlah kos minimum – apabila makan telur untuk makanan, bekas biji dibeli secara automatik;
 • baja semulajadi – cangkang itu memperkayakan tanah dengan pelbagai nutrien;
 • praktikal – semasa transplantasi sistem akar tumbuhan tidak rosak.

Apa yang diperlukan untuk membiak benih dalam kulit telur?

Menanya soalan: bagaimana menanam benih dalam cangkang telur, anda perlu mengetahui senarai komponen yang diperlukan untuk proses ini. Ini termasuk:

 • cangkang telur;
 • benih tumbuhan;
 • tanah;
 • kotak kadbod dari telur;
 • filem;
 • awl atau jarum;
 • pisau;
 • air, periuk dan dapur.

Penyediaan telur-telur untuk anak benih

shell telurSediakan periuk dari cangkerang boleh beransur-ansur pada musim sejuk. Kandungan telur digunakan untuk makanan, dan dengan shell datang seperti berikut. Menggunakan awl atau jarum, lubang saliran agak besar dibuat. Untuk mengelakkan kerosakan pada kulit telur, ia mestilah dibor dan tidak ditembusi. Apabila benih tumbuh di kulit telur, lubang ini diperlukan untuk mengalirkan air yang berlebihan. Satu perempat daripada bahagian atas (akut) dari cangkerang adalah kemas dipotong dengan pisau, menghasilkan periuk yang selesa.

Related  Pilih untuk kacang taman anda

Cangkerang siap harus direbus dalam air selama sekurang-kurangnya tiga minit. Oleh itu, dari mereka bakteria dan bau yang tidak menyenangkan dimusnahkan. Seterusnya, kulit telur dikeringkan. Simpan mereka di tempat gelap yang kering untuk mengelakkan penampilan acuan.

Menanam benih dalam periuk telur

telur-telurSetiap periuk telur yang dihasilkan diletakkan di dalam telaga kotak kadbod. Ini akan melindungi mereka dari memecah. Seterusnya, periuk lebih sedikit daripada separuh dipenuhi dengan tanah. Selepas itu, mereka menanam benih. Seperti dalam kes lain, untuk mendapatkan benih yang berkualiti dalam cangkerang telur, perlu mengikuti saranan untuk kedalaman penanaman, bergantung kepada spesies dan pelbagai tumbuhan. Juga perlu untuk mengira masa penampilan pucuk dari saat pembibitan.

Anak benih yang disiapkan diletakkan di tempat yang hangat dan terang. Tanah harus disiram secara teratur, tetapi tidak mencapai “swamping”.

Memindahkan pucuk ketika menanam benih dalam kulit telur

anak benih dalam kulit telurApabila masa yang tepat, pemindahan itu dipindahkan. Lakukan ini bersama dengan cangkerang, yang sedikit ditekan dengan tangan. Melalui retakan yang dibentuk, akar tumbuhan akan bertumbuh. Adalah sangat penting untuk mengetahui cara menanam benih dalam kulit telur dan mencapai pertumbuhan tumbuhan pesat. Dalam kes sedemikian, kesan rumah hijau diperlukan. Baginya, bukan kadbod, tetapi pembungkusan plastik telus digunakan. Tudungnya membolehkan anda meninggalkan lebih banyak ruang untuk bercambah. Apabila kotak ditutup, rumah hijau mini dengan pencahayaan yang luar biasa diperoleh, yang penting untuk pembangunan kilang.

Sekiranya tiada bekas plastik, ada kemungkinan untuk membungkus kotak kadbod dengan periuk kerajang untuk minggu pertama.

Terima kasih kepada kulit telur, tumbuhan mempunyai makanan tambahan. Lagipun, ia mengandungi limau, mengurangkan keasidan dan memperbaiki struktur tanah. Semua ini menyumbang kepada penuaian yang sangat baik.

Video: tumbuh benih timun dalam kulit telur

https://www.youtube.com/watch?v=qarjs6se31Q